Tujina

Solana: Za miroljubno rešitev

Ankara, 25. 10. 2007 16.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po torkovem poboju več kot 30 kurdskih upornikov, je Solana Irak in Turčijo pozval k miroljubni rešitvi kurdskega problema.

Turški vojaki so ubili več kot 30 kurdskih upornikov
Turški vojaki so ubili več kot 30 kurdskih upornikov FOTO: Reuters

Turške čete so v torek ubile več kot 30 kurdskih upornikov, ki so pripravljali napad na turško vojaško enoto blizu meje z Irakom, je sporočila turška vojska. Turški premier Recep Tayyip Erdogan je povedal, da je odločitev o napadu stvar Turčije, visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana pa je Irak in Turčijo pozval k čimprejšnji miroljubni razrešitvi problema kurdskega upora.

Po navedbah turške vojske so opazili skupino teroristov blizu vojaške enote v provinci Semdinli nedaleč od iraške meje. Nanje so streljali s tanki, artilerijo in ostalim težkim orožjem, ker je skupina pripravljala enote na napad. S streljanjem so nadaljevali tudi, ko se je skupina v begu začela umikati na iraško ozemlje, je še sporočila turška vojska.

Turški predsednik Abdullah Guel je danes na srečanju 12 držav črnomorske regije povedal, da Turčija v pogajanjih o kurdskih separatistih z Bagdadom izgublja potrpljenje. Poudaril je odločnost ukrepanja, da se končajo grožnje upornikov.

Solana je Irak in Turčijo pozval k miroljubni rešitvi
Solana je Irak in Turčijo pozval k miroljubni rešitvi FOTO: Reuters

Prejšnji teden pa je tudi turški parlament vlado pooblastil, da lahko izda ukaz za vojaški vdor v severni Irak, kjer naj bi imela svoje gorske baze Kurdska delavska stranka (PKK). Predstavnik regionalnega avtonomnega kurdskega parlamenta, Džamal Abdalah pa je danes zanikal, da bi imela PKK kakršne koli baze v tej regiji.

Solana je Turčijo in Irak danes pozval, naj se potrudita za miroljubno rešitev problema kurdskih separatistov. Dejal je, da EU pušča Iraku in Turčiji, da sama najdeta rešitve, dodal pa je da so na pogajanjih pripravljeni sodelovati, če bo potrebno. Če vprašanje ne bo rešeno, lahko ta problem še bolj destabilizira regijo, je dodal.

Turška stran še ni sporočila, kdaj in na kateri ravni bodo naslednja pogajanja, zunanji minister Ali Babacan pa je po enodnevnem obisku Bagdada v torek dejal, da od Iraka pričakujejo temeljito akcijo. Pravi, da je Bagdadu povedal, da potrebujejo konkretne predloge in ne samo besede.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.