Tujina

Seznam stikov, ki buri duhove

London, 27. 07. 2011 13.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Britanski ministri so se s predstavniki medijskega imperija Ruperta Murdocha sestajali precej pogosteje, kot je bilo znano do zdaj. Poleg premierja Camerona se najpogosteje omenjata še minister za kulturo in finančni minister.

Škandal v zvezi s prisluškovanjem v britanskih medijih razkriva vedno nove povezave med politiko in mediji. Kot so sporočili v Londonu, so se britanski ministri s predstavniki medijskega imperija Ruperta Murdocha sestajali precej pogosteje, kot je bilo znano do zdaj. Glede na seznam stikov se bo verjetno še okrepil pritisk na britansko vlado.

Rupert Murdoch
Rupert Murdoch FOTO: Reuters

Objavo seznama stikov je ta mesec zahteval premier David Cameron, potem ko je prišlo v javnost, da se je s predstavniki Murdochovega imperija v 15 mesecih sešel 26-krat. Škandal je pokazal tesno povezanost britanskih medijev, policije in vlade.

Med ministri, ki so bili z Murdochovim imperijem najpogosteje v stikih, je britanski finančni minister George Osborne. S predstavniki družbe News Corporation naj bi se v 15 mesecih sešel 16-krat, poročajo tuje tiskovne agencije. Med drugim naj bi se sešel tudi z Murdochom, njegovim sinom Jamesom in nekdanjo izvršno direktorico založniške hiše News International Rebekah Brooks.

Pogoste stike z Murdochovimi predstavniki naj bi imel tudi minister za kulturo Jeremy Hunt. Ta naj bi se takoj po volitvah maja lani sešel tudi z Murdochom, po decembru lani, ko je postal pristojen za posel v zvezi z nakupom večinskega deleža največje britanske plačljive satelitske televizije BSkyB, pa se je dvakrat srečal z Murdochovim sinom Jamesom. Hunt je v zvezi s tem poslom nameraval Murdochu odobriti prevzem BSkyB brez preverjanja vpliva na konkurenčnost. Murdoch je sicer zaradi pritiska javnosti ta mesec umaknil prevzemno ponudbo.

V procesu za prevzem BSkyB je sprva sodeloval tudi minister za podjetništvo Vince Cable, ki so ga s projekta "odstranili", potem ko se je bahal, da je Murdochu "napovedal vojno". Seznam stikov kaže, da je imel Cable znatno manj stikov s predstavniki medijev kot njegovi ministrski kolegi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
27. 07. 2011 20.33
Kulturni minister,finančni minister,Murdoch-Camerun. Murdoh se razume na (KULTURNO KRAJO FINANC).Zraven povabijo Cameruna,da ta nebi bil odrinjen od kupčka.Vsa zgodba!
odbogaposlan
27. 07. 2011 16.34
tudi naši levi in desni politiki se tako sestajajo, pa vas novinarje nič ne moti!!!! we are sorry!
krivulja
27. 07. 2011 14.28
Čisto normalno.Murdoch razume- kulturo financ- naropanega denarja,Zrven so pa še povabil Cameruna,da se ta nebi počutil odrinjenega od kupčka.