Tujina

Sadam pripravljen na vojno

Bagdad/Bagdad/Ankara, 08. 01. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Iraški predsednik Sadam Husein je poudaril, da je iraška pehota nepremagljiva ter da je Bagdad povsem pripravljen na morebitni napad. Washington pa je medtem sporočil, da namerava v Katar napotiti vojaške stratege.

Sadam Husein
Sadam Husein FOTO: Reuters

Husein je danes poudaril, da lahko ameriška vojska v vojni z Irakom uporabi najmodernejše rakete, vendar pa bo bitka odločena na tleh s tanki in vojaki. "Imeti moramo odprte oči, ko se bomo zoperstavili zlu," je poudaril na srečanju s častniki elitne republikanske garde.

Sadam Husein, ki sta ga spremljala sinova Udai in Kuzai, je tudi menil, da ameriška vlada od inšpektorjev Združenih narodov za nadzor nad iraškim orožjem za množično uničevanje prejema obveščevalne podatke, "ki jih ji ni treba plačati". ZDA je obenem očital, da želijo vojno, ker za iraško nafto ne želijo plačati "tržne cene".

Zavezniške priprave na vojno

Potem ko so ZDA včeraj sporočile, da bodo napotile vojaške stratege v Katar, je britansko obrambno ministrstvo napovedalo, da bo Velika Britanija do konca meseca v Perzijskem zalivu namestila dodatno eskadriljo letal britanskega vojaškega letalstva.

V Jordanijo naj bi Britanci poslali šest letal vrste tornado F3, štiri lovce vrste jaguar in štiri lovce-bombnike vrste harrier, ki bodo imeli redne letne skupne vojaške vaje z jordansko vojsko. V bazo v Katarju pa naj bi se prvotno namestilo okoli tisoč pripadnikov ameriške vojske, glede na to, da so pred kratkim ameriške enote v Katarju izvedle vajo, s katero so dokazale, da so sposobne vojno v Iraku voditi tudi iz te baze.

Turčija odprla zračni prostor

Turška televizijska postaja NTV je poročala, da je Turčija svoj zračni prostor odprla za ameriška vohunska letala U2, ki opravljajo obveščevalne naloge v Iraku. Po trditvah televizije, letala, ki vzletajo v Nemčiji, že preletavajo Turčijo. Britanski obrambni minister Geoff Hoon se je medtem na obisku v Ankari pogovarjal s turškim vodstvom o tesnejšem sodelovanju med državama. Hoon po pogovorih ni želel odgovoriti, ali je London zaprosil za uporabo turških zračnih oporišč in namestitev britanskih vojakov v Turčiji.

Ankara je še vedno zadržana do morebitne vojne, saj meni, da bi nova vojna v regiji destabilizirala območje. Zato v Turčiji vztrajajo, da se do 27. januarja, ko inšpektorjem ZN za orožje poteče rok za oddajo poročila o ugotovitvah na terenu, ne bodo izrekli o morebitni vojaški podpori napadu na Irak.

Inšpektorji še naprej pregledujejo

Inšpektorji so pregledali osem sumljivih objektov
Inšpektorji so pregledali osem sumljivih objektov FOTO: Reuters

Mednarodni inšpektorji v Iraku so danes pregledali najmanj osem sumljivih objektov, kjer bi Irak lahko proizvajal orožje za množično uničevanje. Inšpektorji morajo sicer do 27. januarja pripraviti poročilo o rezultatih prvih dveh mesecev pregledov. Britanski zunanji minister Jack Straw je sicer po poročanju časnika Financial Times dejal, da inšpektorji nimajo roka, do katerega morajo končati svoje delo.

Pojasnil je, da poročilo, ki ga bodo do konca meseca pripravili inšpektorji, ne bo ključno pri odločanju o tem, ali Irak krši resolucijo ZN. Straw je tudi dejal, da prav tako ni roka, do katerega naj bi se začel morebitni napad na Irak, čeprav številni strokovnjaki opozarjajo, da bi se morala akcija začeti spomladi, da bi se izognili najhujši vročini.

Živi ščit pred napadom na Bagdad

Britanska in ameriška letala so spet napadala
Britanska in ameriška letala so spet napadala FOTO: Reuters

Namestnik iraškega premiera Aziz je danes dejal, da je Irak odprl svoja vrata za prostovoljce, ki so pripravljeni služiti kot živi ščit v primeru vojaškega posredovanja v Iraku. Kot je pojasnil, bi bili prostovoljci nameščeni okoli tovarn prehrambenih izdelkov, rafinerij nafte ter elektrarn, medtem ko je zanikal uporabo prostovoljcev pri obrambi tovarn, industrijskih kompleksov in javnih poslopij, ki bi bila v primeru napada na Irak najverjetnejše tarče.

Iraški časniki sicer poročajo o nadaljevanju napadov ameriških in britanskih letal na, kot trdijo, civilne cilje na jugu države. V napadih v noči s ponedeljka na torek naj bi bila po trditvah tiska ubita dva človeka, 13 pa je ranjenih. ZDA po drugi strani trdijo, da so letala napadla dva iraška protiletalska radarja, ki sta ogrožala pilote, ki nadzorujejo območje prepovedi preletov na jugu Iraka.

SORODNI ČLANKI