Tujina

Prvo leto na svobodi

Dunaj, 21. 08. 2007 18.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Leto dni po pobegu je Natascha Kampusch priznala, da je v spomin na ugrabitelja obdržala obleke iz ujetništva.

Leto dni po pobegu je spet spregovorila za televizijske hiše
Leto dni po pobegu je spet spregovorila za televizijske hiše FOTO: Reuters

Natascha Kampusch je dolgih osem let preživela v ujetništvu in dobro leto po pobegu ji je še vedno žal svojega ugrabitelja. Wolfgang Priklopil je po njenem mnenju 'uboga izgubljena duša'.

Naj spomnimo, da je Priklopil Natascho ugrabil na poti v šolo, ko je bila stara komaj 10 let. Od leta 1998 pa do pobega v avgustu 2006 je morala živeti v kleti pod garažo. Dramatičen pobeg in vrnitev domov jo je spremenil v medijsko senzacijo medtem, ko je njen ugrabitelj naredil samomor.

''Žal mi je zanj''

Nataschi je žal njenega ugrabitelja
Nataschi je žal njenega ugrabitelja FOTO: Reuters

''Nekega dne sem mu povedala, da bom plesala na njegovem grobu, vendar je bilo mišljeno na ciničen način in v drugem kontekstu,'' je 19-letnica povedala med intervjujem.

''Čeprav sem občutila zadovoljstvo, nekakšno zmago, je bilo vedno jasno, da lahko obstaja le eden izmed naju, in izkazalo se je, da sem to jaz, ne on. Občutila sem obžalovanje, žalost,'' je povedala. ''Vse kar lahko rečem je, da mi ga je vedno bolj žal.''

Natascha je večino najstniškega življenja preživela v majhni kletki brez oken. Pobegnila je le zaradi neprevidnosti ugrabitelja, ki ga je zamotil telefon medtem, ko je ona umivala njegov avto na dvorišču.

''Njegova dejanja se mi oddaljujejo, vseeno pa niso izginila, spomini se pojavijo vedno znova. Vse kar lahko naredim je, da poskušam živeti s spomini in jih poskušam preživeti.''

Natascha med intervjujem ob obletnici pobega iz ujetništva
Natascha med intervjujem ob obletnici pobega iz ujetništva FOTO: POP TV

Zgodba o njenem pobegu in njen odnos z ugrabiteljem, s katerim je občasno tudi nakupovala in smučala, je pritegnila ves svet. Natascha je med intervjujem razložila tudi, zakaj se je poklonila Priklopilovi krsti, ko je naredil samomor.

''Poslovila sem se, zakaj? Bilo je zelo pomembno zame, ker sem ga zadnjič videla živega, ko je bil obrnjen s hrbtom proti meni in pobegnila sem stran od njega. Vendar sem se poslovila samo od njegove krste, njega sploh nisem videla.''

Obdržala obleke

O ugrabitvi in o svojem življenju po njej je Natascha spregovorila tudi v dokumentarnem filmu avstrijske televizije, ki ga bodo predvajali nocoj ob obletnici njenega pobega.

Kampuscheva je svoj odnos s Priklopilom opisala kot borbo, v kateri sta obe strani želeli zmagati. Prav tako je povedala, da je obdržala obleke, ki ji jih je kupil Priklopil.

''Oblačila so zame pomembna. Te nogavice in majica so me greli, zato sem jih morala obdržati, vsaj za nekaj časa.''

Po pobegu je bila Natascha vedno na očeh novinarjev in fotografov in prejela je veliko ponudb za pravice o filma in knjig o njenem življenju v ujetništvu.

Natascha je obdržala oblačila, ki ji jih je kupil Priklopil
Natascha je obdržala oblačila, ki ji jih je kupil Priklopil FOTO: Reuters

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

black1cat2
22. 08. 2007 13.40
Skisalo se ji je. Ni čudno - komu se pa v takem ne bi?! Seveda pa bo izkoristila medijsko pozornost - toliko "neskisanosti" pa ji je le ostalo!
Darth Sidious
22. 08. 2007 10.59
Znasla se je. Pametna punca.
soncek15@hotmail.com
22. 08. 2007 08.11
biofrutek dvomim da bi ti bil kakorkoli drugačnejši če bi preživel toliko let v situaciji kot je ona. strelka: zakaj dvomiš? Punca je pac nasla trzno nišo, tako kot veliko drugih. Se mi pa smili, ker jo bo to verjetno spremljalo celo življenje in vprašanje ali bo kdaj sposobna popolnoma normalnega življenja s partnerjem in družino.
Biofrutekk
21. 08. 2007 23.02
Sj pravm...ta je usekana.
strelka23
21. 08. 2007 22.59
Ste sploh sigurni da je bila ugrabljena?Jaz močno dvomim.
theykilledKenny
21. 08. 2007 22.02
V kanto z njo
Domoljub
21. 08. 2007 20.36
Pol pa še se enim smili .. Dajte no... Zaj se ji ne da it nič delat pa bi rada s publuciteto dnare delala.. Samo čakajte da se pojavi v kakem filmi,seriji ali kakorkoli mogoče celo dokumentarec o njeni ugrabitvi..
Black-Tiger
21. 08. 2007 19.31
Dej dej dej mir nej že da! Vseskup tako grdo smrdi da adijo pamet.