Tujina

'Koalicijski napadi so sprožili križarsko vojno'

New York, 01. 03. 2011 07.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
82

Iz Libije je pobegnil sedanji zunanji minister, za njim pa je šel tudi nekdanji vodja libijske diplomacije. Oba se ne strinjata z napadi libijskih vojakov na upornike, Gadafi pa je Zahod posvaril pred križarsko vojno.

Gadafi svari, da bi lahko spopadi v Libiji prerasli v križarsko vojno, ki bo ušla nadzoru.
Gadafi svari, da bi lahko spopadi v Libiji prerasli v križarsko vojno, ki bo ušla nadzoru. FOTO: Reuters

Libijski voditelj Moamer Gadafi je opozoril, da so vse silovitejši koalicijski letalski napadi sprožili "križarsko vojno", ki bi lahko ušla izpod nadzora. "Če se bodo nadaljevali, bo svet vstopil v pravo križarsko vojno. Sprožili so nekaj nevarnega, česar ni mogoče nadzirati, in to bo ušlo nadzoru. Voditelje, ki so se odločili začeti križarsko vojno med kristijani in muslimani v Sredozemlju in ki so v Libiji ubili veliko število civilistov, je obnorela moč in želijo si vsiliti zakon moči nad zakon pravice," je povedal.

Ameriški predsednik Barack Obama je pred tem podpisal ukaz, ki obveščevalni agenciji Cia in drugim ameriškim obveščevalno varnostnim službam dovoljuje pomoč upornikom proti režimu libijskega voditelja, tudi v orožju. Gadafijeve sile imajo veliko premoč nad uporniki v oborožitvi in samo z zavezniško zračno pomočjo jim režima ne bo uspelo strmoglaviti.

Britanska vlada je v svojem četrtletnem poročilu o človekovih pravicah ocenila, da je v spoadih med vladno vojsko in uporniki do zdaj ubitih okoli tisoč ljudi.

Ameriški obrambni minister Robert Gates pa je dejal, da o aktivnostih Cie ne more govoriti, je pa zagotovil, da ameriška vojska ni in za zdaj tudi ne bo stopila na libijsko ozemlje. Meni, da bodo Gadafija skozi politične in gospodarske reforme verjetno odstavili Libijci sami. Drugih aktivnosti pa Obama po besedah Gatesa za zdaj nima v mislih. Dodal je, da ameriška vojska ne bo urila libijskih upornikov, bi pa to lahko storila kaka druga država, saj imajo zmogljivosti za take stvari. "To ni unikatna sposobnost ameriške vojske in kar se mene tiče, bi to moral storiti nekdo drug," je dejal.

Poveljnik generalštaba Mike Mullen pa je ocenil, da so koalicijske akcije libijsko vojsko precej onesposobile, a libijski voditelj po njegovem mnenju še vedno ni blizu vojaškega zloma. "Onesposobili smo od 20 do 25 dostotkov njegove vojske," je pojasnil.

Glede Ciinih operacij bi lahko bil problem v tem, da bi takšna pomoč kršila resolucijo Varnostnega sveta ZN, ki je uvedla embargo na orožje za Libijo. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney ni zanikal ne potrdil navedb. Ponovil je, da je Obama v torek povedal, da odločitev o oboroževanju upornikov še ni bila sprejeta, vendar je ne izključujejo. Enako je zatrdila tudi državna sekretarka ZDA Hillary Clinton. Cia navedb ne komentira. Ameriški mediji se sklicujejo na neimenovane državne uradnike.

Uporniki med Ras Lanufom in Brego
Uporniki med Ras Lanufom in Brego FOTO: Reuters

Predsednik odbora za obveščevalne zadeve v predstavniškem domu ameriškega kongresa, republikanec Mike Rogers, je povedal, da se mu morebitno oboroževanje upornikov ne zdi pametno, ker še ne vedo dovolj o upornikih. Spomnil je na primere iz zgodovine, ko so ZDA v tujini oboroževale upornike in druge skupine, kar pa se ni končalo dobro. V 80. letih prejšnjega stoletja so ZDA npr. oboroževale islamske borce proti tedanji Sovjetski zvezi v Afganistanu.

Ameriški mediji pa so poročali, da so v Libiji tudi številni agenti ameriške obveščevalne službe Cia, tudi britanski viri so že priznali prisotnost svojih agentov in tudi pripadnikov posebnih enot, ki so nujni za pravilno usmerjanje zračnih napadov na Gadafijeve sile. Obama je sicer večkrat zagotovil, da ameriških vojakov ne bo pošiljal v Libijo. Orožja za zdaj naj tudi še ne bi poslali, vendar pa ukaz ameriškega predsednika to omogoča v prihodnje.

Nato prevzel operacijo v Libiji

Zveza Nato je danes ob 8. uri po srednjeevropskem času prevzela poveljstvo nad vsemi operacijami v Libiji. Države koalicijskih sil, ki od 19. marca sodelujejo v napadih na Libijo, so tako poveljevanje nad svojimi silami predale zavezništvu. Operacijo v Libiji, imenovano Združeni zaščitnik, odslej iz Natovega poveljstva v Neaplju vodi kanadski general podpolkovnik Charles Bouchard.

Libijski uporniki v Bregi
Libijski uporniki v Bregi FOTO: Reuters

Pred tem je Nato že prevzel nadzor nad zagotavljanjem prepovedi poletov nad Libijo in izvajanjem embarga na orožje. Z nedeljsko odločitvijo zavezništva je zdaj od Američanov prevzel še poveljevanje operacijam na kopenske cilje v Libiji, ki naj bi bile v skladu z resolucijo VS ZN namenjene zaščiti civilistov v državi.

Gadafijeva vojska pregnala upornike

Sile, zveste Gadafiju, so v torek začele z okupacijo mesta Misrata, včeraj so mesto bombardirale in pri tem ubile 20 civilistov, je povedal predstavnik upornikov. ''Obstreljevanje se je nadaljevalo tudi danes zjutraj in še vedno traja. Vojski ni uspelo vstopiti v mesto, vendar ga obkrožajo,'' je povedal.

Koalicijska letala so sicer tudi minulo moč nadaljevala napade na Gadafijeve sile. Po navedbah očividcev je letalo preletelo vzhodna in jugovzhodna predmestja Tripolija, od koder je bilo slišati eksplozije. Cilj napadov naj bi bile vojaške tarče na območju.

Uporniki pa so se danes vrnili v mesto Brega, od koder so se umaknili v sredo, ker so se mestu približevale Gadafijeve sile. Uporniki so v sredo prav tako zapustili Adždabijo, medtem ko so vladne sile napredovale proti uporniški trdnjavi Bengaziju.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je v kenijski prestolnici Nairobi izjavil, da je mednarodna skupnost enotna glede Libije. "Smo enotni. Pred dvema dnevoma smo imeli zelo dobro srečanje v Londonu, tako da je mednarodna skupnost enotna glede tega vprašanja," je dejal.

Novinar BBC, ki je v obmorskem mestu Adždabija, je povedal, da uporniki preprosto ne morejo konkurirati z disciplino in oborožitvijo Gadafijevih sil. Kot je še povedal, so trenutne razmere dramatičen preobrat za upornike, ki so konec tedna zasegli številna mesta ob obali in se je zdelo, da dobro napredujejo s pomočjo zahodnih koalicijskih sil. Največ poročil govori o tem, da so uporniki pobegnili nazaj v Adždabijo, očividci pa so povedali, da so tudi civilisti začeli bežati proti vzhodni utrdbi upornikov Bengaziju.

Eden vodilnih upornikov Maj Gen Sulejman Mahmud je za BBC povedal, da uporniki potrebujejo čas, potrpljenje in pomoč, da se organizirajo. ''Potrebujemo pomoč, potrebujemo orožje,'' je povedal in dodal, da imajo uporniki voljo, ne ubogajo pa vedno ukazov.

Gadafi ne zapušča Libije

Zahodne sile poskušajo tako z vojaškimi napadi kot diplomatskimi prizadevanji Gadafija pripraviti do odhoda z oblasti, čeprav libijski voditelj javno ni pokazal še nobenega znaka, da se namerava odreči oblasti. Kljub temu se pojavljajo ugibanja o njegovem morebitnem odhodu v izgnanstvo. Uganda je bila v sredo prva, ki mu je ponudila možnost političnega azila. Tiskovni predstavnik ugandskega predsednika Yowerija Musevenija je dejal, da bi bil Gadafi pri njih dobrodošel.

Civilisti v Bregi
Civilisti v Bregi FOTO: Reuters

Ugandski minister za varnost Amama Mbabazi pa je danes v Moskvi dejal, da Gadafi za azil ni zaprosil, zato ugandske oblasti Gaadafiju tudi niso podale uradne ponudbe.

Tiskovni predstavnik libijske vlade je sporočil, da je Gadafi s svojimi sinovi še vedno v Libiji. ''Tukaj bomo ostali do konca,'' pravijo.

Minister zapustil Gadafija

Libijski minister za zunanje zadeve Musa Kusa je iz Libije najprej odpotoval v Tunizijo, od tam pa v Anglijo, kjer je pristal na letališču Farnborough. Gadafijev režim v Tripoliju je sprva zanikal prebeg in sporočil, da je Kusa v Tuniziji na diplomatski misiji. Vendar pa je nekdanji šef libijske obveščevalne službe in eden najtesnejših Gadafijevih sodelavcev potem odpotoval naprej.

Zunanji minister Kusa je prebegnil v Veliko Britanijo.
Zunanji minister Kusa je prebegnil v Veliko Britanijo. FOTO: Reuters

Britansko zunanje ministrstvo je po navedbah tiskovnih agencij sporočilo, da je Kusa iz Libije odpotoval prostovoljno in z njim potekajo pogovori. Zasliševali naj bi ga britanski obveščevalci in uradniki zunanjega ministrstva. Ministrstvo je ob tem pozvalo vse Gadafijeve sodelavce, naj ga zapustijo in sprejmejo boljšo prihodnost za Libijo s politično tranzicijo in reformami.

Kusi Velika Britanija ne bo ponudila imunitete, je povedal britanski zunanji sekretar William Hague.

Pobeg libijskega zunanjega ministra nakazuje, da so režimu libijskega voditelja Gadafija šteti dnevi, je za televizijo France 24 izjavil nekdanji libijski minister za imigracijo Ali Eriši. Kusov odhod v Veliko Britanijo je "znak, da so režimu šteti dnevi. To je konec ... to je udarec za režim in drugi bodo sledili," je dejal. "Ves čas sem govoril, da jih vse zadržujejo kot talce v Tripoliju. Neverjetno je, kako je Kusi uspelo pobegniti iz države," je dejal bivši minister, ki je tudi sam pobegnil v tujino kmalu po začetku vstaje proti Gadafiju sredi februarja.

Eriši je prepričan, da bo Kusa lahko razkril veliko skrivnosti o Libiji. "On ve, kaj se dogaja v Libiji, od kod dobivajo orožje ... Lahko bi bil zelo koristen, in to je zanj priložnost, da se odkupi za veliko slabega," je dodal.

Prebegnil še en nekdanji zunanji minister

V Egipt pa je prebegnil tudi nekdanji libijski zunanji minister Ali Abdussalam el Treki, ki ga je Gadafi, potem ko je vse osebje veleposlaništva v Združenih narodih ob začetku konflikta v državi odstopilo s položaja, imenoval za novega veleposlanika v New Yorku.

Škoti želijo zaslišati Kuso v povezavi z Lockerbijem

Da je Kusa odstopil s položaja, je danes potrdil tudi predstavnik libijske vlade, ki je še včeraj, ko je bil Kusa že na poti v London, trdil, da je pot zunanjega ministra v britansko prestolnico uradna. So se pa danes odzvale škotske oblasti, ki so zatrdile, da si želijo Kuso zaslišati v povezavi z bombnim napadom na letalo, ki je leta 1988 eksplodiralo nad Lockerbijem, pri čemer je umrlo 259 ljudi. Kusa je bil, preden je nastopil položaj zunanjega ministrstva, 15 let vodja libijskih obveščevalnih služb.

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
01. 04. 2011 12.09
@lolipoly Tu se ne gre toliko za to "kaj radi slišijo nasprotniki vlade", čeprav ima to VELIK Vpliv na njih.Problem je v tem, da pač zaradi osebnih zamer, grobih kršitev etičnih kodeksov in verjetno še resolucij Vs OZN stvari MORAJO PRITI na dan.Ali je to dobro ali ne tu ne bomo razglabljali.vSI vemo da Wikileaks ni bil najboljša ideja o "PRANJU UMAZANEGA PERILA" a je bil hkati EDINA MOŽNOST da se STVARI MALCE RAZJASNIJO. Tu gre verjetno za isto stvar, le da bodo dogodki oz reči ki bodo v knjigi manj "boleči" za CIO(le kdo pri zdravi pameti bi si upal dati ven podatke, ki bi resno škodovali Cii in pa NSA?). Vsekakor pa to verjetno niti nebi bilo potrebno, saj VES SVET VE, kako ZAHODNI SVET REŠUJE KONFLIKTE(ali pa jih ustvarja). Jep a tudi res, da moraš vsako tako stvar jemati z rezervo, kajti resnično nikoli ne veš kaj je PRAVA informacija in kaj je bilo namenjeno da zavaja bralca. In ker CIA že tako in tako nima ravno dobrega ugleda.....
vsevid
01. 04. 2011 11.49
ti LIBIJCI ŠE BODO ŽE VIDELI KAKO BODO ŽIVELI, KO GADAFIJA VEČ NEBO. NOVI LIDER BO JIH POPOLNOMA PODJARMIL IN PRAV VSE BODO MORALI PLAČAT. NA OBLAST BODO PRIŠLI--KRIMINALCI POD KRINKO-----DEMOKRACIJE TAKO KOT SE JE TO ZGODILO V ------SLOVENIJI.
lolipoly
31. 03. 2011 23.43
John Stockwell je FORMER CIA , kaj mislite , da bo sedaj pisal, ko je dobil brco iz CIA .? On je najvecji kritik ameriski vladi, in stem sluzi milione , ker govori in pise knjige vse tisto , nekaj resnice nekaj pa dodano zraven , glavno je da ljudeje radi slisijo, posebno nasprotniki vlade.
rejk
31. 03. 2011 23.02
Grim_Reaper Čudno sem napisal....Nekako smešno je bilo, ko je gadafi govoril o al kaidi in zadrogiranih študentih. Takrat.... To, kar sem prilepil je vzeto iz članka, kjer je razložena teorija, da so za orožje najprej pograbili skrajneži , ki so napadli zapore, pridružili pa so se jim nezadovoljni študentje....Zakaj so se nekateri znašli v tej situaciji sem pa prilepil......Post je bil nerodno sestavljen. "Blodnje" so bile pa namenoma napisane v narekovajih.....
JezekTekaTeka07
31. 03. 2011 22.47
To ni državljanska vojna, to je naravna selekcija ...
yarrick
31. 03. 2011 22.42
@EvilD 31.03.2011, 22:06 Kakšna pa je potem RAZLIKA med režimom v LIBIJi in režimom ki jep ri nas? a nismo an istem? Visoka brezposlenost, zloraba alkohola in drog v porastu, mladostniki brez upanja v prihodnost, odrasli" otroci" ki še vedno živijo doma pri starših, KER NIMAJO MOŽNOSTI, DA BI SE OSAMOSVOJILI...razilka med nami in libijo je le v tem da je pri nas malce boljša svoboda govora(čeprav grem stavit, da imajo popisane VSE tiste, ki so tu gori kaj preveč gob-čni proti režimu), doli imajo pa dosti dosti več denarja.vse ostalo so pa le NIANSe in ne tako OČITNE RAZLIKE kot bi jih ti rad prikazal.
BogatunLOL
31. 03. 2011 22.41
EvilD 31.03.2011, 22:06 Sicer ne vem več kaj je manipuliranje z dejstvi in kaj ne, so pa zanimive "blodnje" Gadafija, da ga napada Al Kaida in zadrogirani študentje. NE SPREMLJAŠ NOVIC, TUJIH, TUDI ZAHODNIH MEDIJEV? To NISO VEČ BLODNJE - TO JE DEJSTVO!!!
yarrick
31. 03. 2011 22.36
@naivna 31.03.2011, 20:30 KOMU SO SE UPRLI? in pa KDO SO TI "UPORNIKI"? Sploh pa naj povedo OBJEKTIVO ZAKAJ SO SE UPRLI? ker je težko življenje doli? ker nimajo pravice govora? ker nimajo svoboščin, takih kot mi? Ker nimajo DEMOKRACIJE kot jo imamo MI? A ti sploh veš kaj govoriš? A ti sploh vidiš svet brez rožnatih očal, ali pa so se ti vzhodni režimi preprosto zamerili(verjetno zaradi MSMedijev). ZAHOD NIMA DEMOKRACIJE ZABOGA! Jo ima slovenija? MA KJE NEKI? Dvojna merila na bankah(nekriti krediti določenim podjetjem v višini par sto miljonov evrov, možno celo miljard), DVOJNA MERILA na sodiščih(politična in gospdoarska elita ima protekcije), Svoboda govora je taka da te za vsako stvar, ki " lahko razžali dostojanstvenega človeka" obsodijo po hitrem postopku(tako kot so po vojni sodili kolaboratorjem) in potem plačuješ mastne odškodnine že tako in tako prebogatim elitnežem, ali pa ti preprosto brišejo komentarje kot je tu praksa na 24 ur.Če misliš, da naj imajo dol vlibiji tako SVOBODO/DEMOKRACIJO kot jo imamo mi, potem jim SIGURNO NE ŽELIŠ DOBREGA.Kajti širiti tako demokracijo kot jo pozna zahod je isto kot je bilo pred 1000 leti ko je RKC z MEČEM IN OGNJEM širila svojo vero(če ne verjameš preberi krst pri savici ali pa kako knjigo od srednjega ali poznega veka). res krasna izbira in KRASNA SVOBOA kjer KAPITALSKI ELITNEŽI KROJIJO USODO 7MILJARD LJUDI !!! V tem oziru še KOMUNIZEm ni bil tako slab, kot ga prikazujejo....
vzhod
31. 03. 2011 22.28
se vedno lazete da je minister zapustil gadafija.to je samo ameriska propaganda,minister je dobil zelo dobro placilo da je zapustil domovino in svoje trpece ljudstvo !
yarrick
31. 03. 2011 22.12
@123milan65 31.03.2011, 21:15 boš dejal isto, ko se bo zgodilo tole v Franciji? ali ap portugalskI? mogoče španiji? irski?belgiji? Sloveniji. Boš takrat tudi dejal:" da so njemu(tistemu ki je na oblasti9 šteti dnevi"?Misliš da na ZAHODu ni mogoče doživeti ljudske revolucije? kaj se zgodi človeku, ki izgubi vse? Vseeno mu je kaj se zgodi z njim.in ko bo več tisoč ali desettisoč takih na kupu...
Cibby Ketna
31. 03. 2011 22.08
rabim Gadafievo telefonsko....
antonino
31. 03. 2011 21.44
jaz imam raje na oblasti diktatorja, pa da lepo živim, kot pa socialnega demokrata in crkujem na obroke
1943
31. 03. 2011 21.39
Komentarji gor ali dol sem in tja ,ZDA so in bodo upravljale z VS in ZN , kajti to je interes vseh velikh ,da čimprej privedej svet v takozvano DEMOKRACIJO ,katera bo po njihovi meri.Tako bi lahko vladali po njihovi meri.Zahvaliti se moramo samo temu ,da sta tukaj še vsaj dve velesili Rusija in KItajska ,drugače bi že zdavnaj prišlo do svetovne revolucuje ,kajti na svetu je že vsepreveč izkoriščanih in lačnih ljudi ,kateri prav zaradi njih tako živijo,ker jih že stoletja izkoriščajo ,za dva dolarja na teden ,ali pa nič.
Mil?007
31. 03. 2011 21.15
To kar se dogaja v Libiji je prava ljudska revolucija, Gadafiju so šteti dnevi.
smajser
31. 03. 2011 21.13
je pobegnil v - Veliko Britanijo
yarrick
31. 03. 2011 21.12
Vem, da ne verjamete tu gori ravno v alternativne medije(tu ne bom dejal infowars, ker tudi tam je kar prcej plevela in rasne nestrpnosti), a vseeno bi BILO DOBRO DA SI OGLEDATE ŠE KAJ DRUGEGA KOT MSMedia.Čedalje več analitikov ocenjuje da je US DOLAR v resno resni krizi, in da jih njihov način reševanja problemov (QE) potiska v propad.Vem da ne boste verjeli, če tu omenim kakršen koli alternativni vir, človeka ali skupino( pač imamo še vedno polarizacijo: ali si z nami ali proti) ampak ZABOGa oglejte si kak Youtube video o dolarju, kjer gostijo SVTOVNO PRIZANNE finančne eksperte, in potem povejtse svoje mnenje.če to ni zadosten razlog, poglejte malce po google-u za novicami glede dolarja....verjemite mi, tole kar dela amerika in Eu so le zadnji poiskusi da bi zagnali gospodarstvo.Dobor vedo kaj jih čaka, iN PRIPRAVLJENI SO NAREDITI KARKOLI da bi to začasno ustavili.KARKOLI !!! če to pomeni napade na suverene države, prav.če to pomeni izvajanje genocida, prav.ČE TO POMENI ZAČETEK WW3..tudi prav.VSE SAMO ZATO DA BI POTEGNILI SEBE VEn iz * ki so ga ustvarili z monetarizmom. Mislite da se bodo kaj spremenili? ma kaki ! takoj ko se bo prah polegel, bodo zagnali svoje "mašine" in poiskušali znova postaviti tak režim kot je bil do sedaj; režim ki jim je ugoden.Tu ni rešitve za dolar, neglede na to kaj naredijo.in dogodki, ki sledijo nekje do polovice leta 2012 znajo spraviti svet na rob.Ali pa celo preko.in tega se je za bati.
repadovrha
31. 03. 2011 20.59
čas je da si (še enkrat) ogledamo Zeitgeist
naivna
31. 03. 2011 20.30
Uporniki v Libiji so se uprli, vi pa nimate jajc in samo sprejemate, kar vam nalagjo, za take ni vredno besed!
KosezVeliki
31. 03. 2011 20.02
To me spominja na obdobje, ko je nekdo oboroževal mlade nadobudne upornike v Afganistanu med vladavino komunistov v Kabulu.
yarrick
31. 03. 2011 19.58
@naivna 31.03.2011, 17:57 ...takrat še ni bilo demokracije... KAJ PA JE SPLOH DEMOKRACIJA? Mi prosim razložiš POMEN te besede, ker je JAz ne razumem. A DEMOKRACIJA POMENI, da se lahko NEKATERE DRŽAVe odločijo, da bodo SAMOVOLJNO napadle tujo suvereno državo, v imenu "zaščite " civilistov, hkrati pa uporabljajo letalske napade, raketiranje z tomahawki in ladijskimi topovi, kateri so ZNANI po tem da nimajo IFF(identify friend or foe)? ZAKAJ so vedno ENE IN ISTE DRŽVE v MILITARISTIČNO GLOBALIZACIJSKO SPORNIH VOJNAH? zkaj se enkrat ZA SPREMEMBO ne odloči RUSIJA? ali pa KITAJSKA? Lahko celo INDIJA, saj je precej razvit del sveta tam doli. VEDNO SO ENE IN ISTE ZAHODNE DRŽAVE TISTE KI IŠČEJO "ŠTRAJT". VEDNO !!! Leta 2003 se je Amerika MIMO VARNOSTNEGA SVETA ZN odločila za napad na irak, potem pa je CEL NATO na njihovo ZAHTEVO poletel doli delat mir. ZAKAJ V TEM PRIMERU NI ZDA PLAČEVALA ODŠKDONIN, kI JIH JE POVZROČILA Z SVOJIM PRENAGLJENIM RAVNANJEM? Sploh veste kake odškodnine je plačevala nemičija? PA to ne samo enkrat...Ah kje pa, američanom je treba lesti v *, kajne? kar dajte jim, čim globlje.Bomo videli če jim boste še takrat, ko bo dolar padel in bo državo zajela ekonomska depresija in bodo prosili za pomoč.TAKRT SE BOSTE PA STRAN OBRNILI.Res ste r1ti; ko je vsega dovolj ste takoj zraven, ko se zadeve malce zaostrijo pa stisnete rep med noge.RESNIČNO MI JE ŽAL, DA SO LJUDJE TAKO BUTASTI,DA PODPIRAJO TVORBO KOT JE O ZN, NATo in pa EU !!! Kako zaboga lahko PODPISNICE EMBARGA kršijo le tega? KAKO lahko države ki so se zavezale za UPOŠTEVANJE RESOLUCIJ, DANIH Z STRANI VN OZN iščejo luknje v zakonu, da bi oborožili "UPORNIKE"? KAKO ZABOGA lahko delajo tako dvolične izbire:v egiptu bi bili taki uporniki kot so tu v libiji takoj ustreljeni.Tu pa jim hočejo nuditi VSO PODPORO, in to BREZPOGOJNO.Se še kdo sprašuje kam vse skupaj vodi? Mislite da se bo tole ustavilo dol na bližnjem vzhodu? Mislite da so res tam doli tako "nepametni" da nev vedo za kaj se gre, in da se to pač pri nas ne more zgoditi KER PA ŽE IMAMO DEMOKRACIJO in NI RAZLOGA ZA UPOR. Ter da smo preveč razviti da bi se kaj takega pa zgodilo v CIVILIZIRANI DRUŽBI.