Tujina

Nove žrtve vremenskih ujm

New York, 28. 06. 2007 08.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
3

Iz ZDA in Pakistana poročajo o poplavah, v Kaliforniji in na jugu Evrope se borijo s požari. Med žrtvami so tudi gasilci.

Iz ZDA, Velike Britanije, Pakistana in Grčije poročajo o vremenskih nevšečnostih, ki jih povzroča nestanovitno vreme. Medtem ko so zvezne države Teksas in Oklahomo ter Veliko Britanijo prizadele poplave, iz Kalifornije in juga Evrope povzročajo o vročini in požarih.

Medtem ko ponekod divjajo požari, se na drugem koncu borijo z naraslimi vodami
Medtem ko ponekod divjajo požari, se na drugem koncu borijo z naraslimi vodami FOTO: Reuters

Najhujše deževje je zajelo osrednji del Teksasa severozahodno od prestolnice Austin, kjer je okoli kraja Marble Falls v sredo padlo kar 47 centimetrov dežja.

Ljudje so se pred podivjanim dežjem in hudourniki zatekali na strehe hiš, na drevesa in avtomobile, reševalci pa si nekaj časa niso mogli pomagati s helikopterji, ker je bil naliv premočan.

Hudo deževje na meji med Teksasom in Oklahomo je v zadnjih desetih dnevih zahtevalo že enajst življenj.

Veliki Britaniji grozijo nalivi

V Veliki Britaniji, kjer so poplave v zadnjih dneh terjale štiri smrtne žrtve, je danes relativno mirno, saj so se padavine umirile. Večje nalive spet pričakujejo konec tedna.

Poplave na severu Anglije
Poplave na severu Anglije FOTO: Reuters

Več sto družin se po poplavah, ki so v preteklem tednu zajele Anglijo in Wales, še vedno ne more vrniti na svoje domove.

Požar v Kaliforniji uničil več kot 270 hiš

V Kaliforniji se gasilci še vedno borijo s požarom v okolici južnega dela jezera Tahoe, ki leži na meji z Nevado. Požar je uničil več kot 270 hiš in z domov pregnal okrog 1000 ljudi.

Oblasti ocenjujejo, da je škode doslej za 150 milijonov dolarjev, pogorišča pa sta si v ogledala tudi guvernerja Kalifornije in Nevade, Arnold Schwarzenegger in Jim Gibbons.

Kalifornijski guverner Arnold Schwarzeneger na pogorišču
Kalifornijski guverner Arnold Schwarzeneger na pogorišču FOTO: Reuters


V New Yorku brez elektrike

V delih mesta New York je v sredo prišlo do izpada električne energije, ki je sicer trajal le eno uro, povzročil pa precejšnjo zmedo.

Vzrok izpada električne energije bi lahko bila strela med hudim neurjem, ki je v sredo popoldne zajelo mesto, ali povečana uporaba klimatskih naprav, saj se mesto že dva dni kopa v vročini nad 30 stopinjami in v visoki vlažnosti zraka.

Požari po vsej Grčiji

V požaru v Grčiji sta umrla dva gasilca.
V požaru v Grčiji sta umrla dva gasilca. FOTO: Reuters

O izpadih elektrike poročajo tudi iz Grčije – v Atenah je bila dobava z električno energijo prekinjena na kar 13 lokacijah. Deželo, ki jo je v preteklih dneh zajel vročinski val, so prizadeli tudi požari, v katerih so do zdaj umrle štiri osebe.

Umrli sta v požaru v bližini Agie, potem ko se je voznik avtomobila znašel sredi zubljev. Čeprav sta s sopotnikom skušala ubežati peklenskemu ognju, jima to ni uspelo. Umrla pa sta tudi dva gasilca, ki sta pomagala gasiti enega od 120 gozdnih požarov, ki divjajo v Grčiji.

Gasilci se s požari neuspešno spopadajo, saj jim nagaja močan veter, ki še podpihuje ogenj. Grčiji je na pomoč priskočila Evropska unija, ki ji je za boj proti gozdnim požarom poslala pet gasilskih letal tipa 'canadair'.

Kot so pojasnili v Bruslju, so praktično takoj po uradni prošnji Grčije za pomoč v boju proti požarom aktivirali svojo mrežo za civilno zaščito, že dve uri kasneje pa so svoja letala zagotovile Italija, Francija in Portugalska. "Gre za enega najboljših možnih izkazov evropskega sodelovanja in solidarnosti v težkih časih," je dejal evropski komisar za okolje Stavros Dimas.

Vročina v Grčiji je zdelala tudi turiste.
Vročina v Grčiji je zdelala tudi turiste. FOTO: Reuters

Vročinski val v jugovzhodni Evropi je do zdaj terjal več človeških življenj, nazadnje sta umrli dve osebi v Bolgariji in na Cipru.

Zaradi visokih temperatur je v preteklem tednu na Balkanu in v Italiji umrlo 42 ljudi, največ v Romuniji, kjer je vročina zahtevala kar 23 življenj.

Poplave v Pakistanu prizadele 800.000 ljudi


Poplave zaradi monsunskega deževja so v Pakistanu prizadele 800.000 ljudi, uničenih ali poškodovanih je več kot 200.000 hiš.

Terjale so že najmanj 12 življenj, predstavniki oblasti pa se bojijo, da se bo število žrtev močno dvignilo, saj še niso mogli vzpostaviti stika z vsemi območji, ki so jih prizadele poplave.

Mnogi na pomoč čakajo kar na strehah svojih hiš, pakistanska vojska pa jih poskuša rešiti s helikopterjem.

Pakistanska mornarica je iz čolnov in ladij, ki so se znašli v kritičnem položaju v Arabskem morju, rešila okrog 125 ljudi.

Švedsko in vzhod Afganistana ogrožajo poplave

Na Švedskem že več dni močno dežuje, zaradi česar so reke prestopile bregove in zalile ceste in hiše.
Na Švedskem že več dni močno dežuje, zaradi česar so reke prestopile bregove in zalile ceste in hiše. FOTO: Reuters

Na Švedskem medtem že nekaj dni močno dežuje, zaradi česar je moten cestni in železniški promet. Prekinjena je bila tudi železniška proga med Stockholmom in Malmoejem na jugu države, voda pa je odnesla nekatere ceste.

Na vzhodu Afganistana je zaradi poplav po močnem deževju umrlo 56 ljudi. "Ne pomnimo tolikšnega dežja v tem letnem času," je dejal predstavnik afganistanske vlade Ajmal Karimi. Poleti v srednjeazijski državi dežuje le redko, saj je deževna doba v Afganistanu pomladi.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

badabum
28. 06. 2007 13.33
Keuc-Ali ti spremljaš novice? Nevem kje si prišel na to , da imajo v ameriki največ težav z vremenom? Kaj se je zadnji mesec dogajalo v Indiji,Pakistanu in celotni Aziji nasploh? Po tvoji in andrejovi logiki bi moralo biti na Kitajskem največ naravnih nesreč,saj so oni prehiteli ZDA v spuščanju strupenega sranja v ozračje. Vreme in naravne nesreče ne izbirajo kje in kdaj bodo naredile pizda... To se lahko zgodi tudi pri nas,poplave itd., glede visokih temperatur- tole poletje bo pasje vroče:)
Saj ne,da bi jim privoščil, ampak to je edini način, da bodo videli, kaj počnejo z našo zemljo...saj boste videli, tega bo vedno več, tudi pri njih...počasi jih bo že vdarlo v taki meri da bodo si želeli, da bi lahko šli v preteklost in naredili spremebme...LP
Dejan Keuc
28. 06. 2007 09.32
Ravno v ameriki imajo največ težav z vremenom. Oni pa so eni redkih ki ne upoštevajo sporazuma o zmanjšanju izpusta toplogrednih plinov. Naklučje ali kazen?