Tujina

Ni povezav med Irakom in Al Kaido

Washington, 06. 04. 2007 09.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi dokumenti kažejo, da Husein ni sodeloval z Al Kaido. Bush tako ni imel argumenta za napad na Irak.

Dokumenti, zaseženi po napadu na Irak, so potrdili, da Huseinov režim ni sodeloval z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida
Dokumenti, zaseženi po napadu na Irak, so potrdili, da Huseinov režim ni sodeloval z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida FOTO: Reuters

Zaslišanja nekdanjega iraškega predsednika Sadama Huseina in dokumenti, ki so jih zasegli po napadu na Irak leta 2003, so potrdili, da Huseinov režim ni sodeloval z mednarodno teroristično mrežo Al Kaida, danes na svoji spletni strani razkriva Washington Post. Nova odkritja tako kažejo, da je bil argument administracije ameriškega predsednika Georgea Busha za napad na Irak zmoten.

Poročilo ameriškega obrambnega ministrstva, s katerega so nedavno odstranili oznako zaupno, ugotavlja, da so informacije, pridobljene po padcu Huseinovega režima potrdile predvojno stališče ameriške obveščevalne agencije CIA in obveščevalne službe Pentagona o tem, da Huseinova vlada ni imela konkretnih stikov z Al Kaido.

Argument administracije ameriškega predsednika Georgea Busha za napad na Irak je bil zmoten
Argument administracije ameriškega predsednika Georgea Busha za napad na Irak je bil zmoten FOTO: Reuters

Zagovorniki napada na Irak trdijo drugače

Vendar je eden največjih zagovornikov napada na Irak, takratni pomočnik obrambnega ministra Douglas Feith, stališče CIA ignoriral, odnos med Irakom in Al Kaido pa v poročilu vodji kabineta podpredsednika Dicka Cheneya septembra 2002 opisal kot "zrel" in "simbiotičen". Kot je trdil Feith, sta Al Kaida in Huseinov režim sodelovala na desetih področjih, med drugim pri urjenju, financiranju in logistiki.

Najnovejše poročilo, piše Washington Post, pa ugotavlja, da je obveščevalna skupnost že takrat sklenila, da ni "prepričljivih znamenj" o povezavi med Irakom in Al Kaido in da med njima ni "neposrednega sodelovanja".

Pred invazijo na Irak je bilo v javnosti izraženih le malo dvomov o povezavi Huseina in Al Kaide. Od tedaj pa se vse več ljudi oglaša s trditvami, da je Bela hiša zanemarila stališče obveščevalcev ter izbrala le tiste informacije, ki so govorile v prid invazije na Irak.

Cheney je v sredo vztrajal, da je povezava med Irakom in Al Kaido obstajala še preden so na prizorišče stopili Američani.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

avava
08. 04. 2007 12.24
TUDI ČE BUSHA OBESIJO NE MORE BITI 50/50 KAJTI KOLIKO JE ZLA AMERIKA IN NJENI ZAVEZNIKI NANESLI V IRAKU DA SE TO NEMORE POZABITI KAR TAKO ČEZ NOČ PA ŠE KOLIKO JE AMERIŠKIH VOJAKOV UMRLO BREZ POMENA SAMO ZARADI INTERESOV BUSHA IN NJEGOVIH ČLANOV SRAMOTA ZA DRUGE ISLAMSKE DRŽAVE KI GLEDAJO TO KOT DA NI NIČ NEVEJO PA DA SO LAHKO KMALU ONI NA VRSTI PA ŠE EVROPA KI JE ITAK ZAHRBTNA PRI VSEM JE KOT JASTREB KI ČAKA DA BO POTLEJ POBRALA DOBRINE ....
Mr.Brownstone
06. 04. 2007 20.22
Nič novega. To smo vedeli že pred marcem 2003. Edina povezava je, kot je že nekdo rekel...BUSH=NAFTA.
tomazbodner
06. 04. 2007 17.48
Naj se Bushu sodi isto sodisce kot je Husseinu...
soul@hitri.com
06. 04. 2007 16.27
kako so me presenetl s to novico
Vegos
06. 04. 2007 15.06
"Dokazov ni, ampak mi VEMO, da je tako!" pravijo. Ja kako pa vejo, če niso zraven?
amel505@msn.com
06. 04. 2007 14.35
Busha se obesit pa bo 50-50.
kritika@email.si
06. 04. 2007 09.55
In kaj je tukaj novega?! Edina povezava, ki je BUSH=NAFTA.