Tujina

Nevarno pasivno kajenje

Ljubljana, 14. 01. 2007 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropska komisija bo začela predvajati televizijske oglase, ki opozarjali na nevarnost pasivnega kajenje.

V okviru kampanje HELP - Za življenje brez tobaka bo Evropska komisija v letošnjem letu še okrepila prizadevanja za promocijo Evrope kot življenjskega prostora brez kajenja in cigaretnega dima. Zato v januarju pričenja z novo serijo televizijskih oglasov, ki jih bodo predvajali v vseh 27 članicah Evropske unije in opozarjajo na nevarnosti pasivnega kajenja za otroke.

Oglas prikazuje mladostnico s težavami pri dihanju pri ukvarjanju z vsakodnevnimi aktivnostmi ter njene starše, ki kadijo v dnevni sobi. Od ponedeljka se bo vrtel na 80 televizijskih kanalih v 22 jezikih, so sporočili organizatorji kampanje HELP.

Televizijsko komunikacijo bodo dopolnile številne druge promocijske aktivnosti skozi vse leto. Tako bo kampanja HELP znova aktivno prisotna na različnih prireditvah po vsej Evropi, na katerih si bodo obiskovalci lahko merili vsebnost ogljikovega monoksida v organizmu. S pomočjo meritve se sodelujoči najbolj neposredno seznanijo z učinki tako aktivnega kot pasivnega kajenja.

Pasivno kajenje vsako leto povzroči smrt 19.000 Evropejcev, ki ne kadijo. Oglaševalska kampanja želi opozoriti kadilce, da njihova navada prizadene tako zdravje njihovih otrok kot tudi njihovo lastno zdravje. Markos Kiprianu<br>evropski komisar za zdravje

V preteklem letu je pri takšnih meritvah na 250 prireditvah po vsej Evropi sodelovalo več kot 75.000 ljudi. V Sloveniji so bile meritve na voljo na različnih prireditvah v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Bledu in Celju, kjer je bilo opravljenih več kot 2500 meritev. Tudi letos bodo meritve na javnih mestih in prireditvah po vsej Sloveniji, ker pa je kampanja HELP namenjena še posebej mladim, bodo stojnice postavili tudi v osnovnih in srednjih šolah ter na fakultetah.

Program HELP je namenjen tudi pomoči tistim, ki želijo opustiti kajenje. Vsi zainteresirani lahko informacije, nasvete in pomoč poiščejo na spletnih straneh www.help-eu.com, kjer bodo našli tudi številko svetovalne linije za pomoč pri odvajanju od kajenja v svoji državi. V Sloveniji je to svetovalni telefon CINDI na številki 01 230 73 70, ki obratuje ob ponedeljkih, sredah in petkih od 17. do 20. ure.

Cigarete
Cigarete FOTO: Reuters

Začetki kampanje HELP, ustanovljene na pobudo komisarja Kiprianuja, segajo v leto 2005. Letos je osredotočena na opozarjanje o nevarnostih pasivnega kajenja, kar je zaradi predlaganih sprememb slovenskega zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov tema, ki še posebej zanima tudi slovensko javnost.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

victoriosus
15. 01. 2007 22.06
Dejansko, nekadilcev, je več kot kadilcev. Zakaj jih moramo trpeti? Naj prepovejo kajenje v vseh javnih prostorih, naj smrdijo le doma in pustijo nas ostale pri miru!
civitasstain@gmail.com
15. 01. 2007 13.01
zadnji cas, da se ukrepa nekaj proti kadilcem v javnih prostorih. Sedaj bodo oni morali iskat prostor, kje ga lahko zasmrdijo in okuzijo z nikotinom. Bravoooooooo.........