Tujina

Nasilje terjalo 27 žrtev

Karači, 12. 05. 2007 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
0

V spopadih med provladnimi in opozicijskimi skupinami v Karačiju je bilo ubitih 27 ljudi, 100 je bilo ranjenih.

Nasilje je izbruhnilo nekaj ur pred govorom odstavljenega pakistanskega vrhovnega sodnika Iftikarja Čaudrija, ki ga je pakistanski predsednik Pervez Mušaraf 9. marca odstavil zaradi domnevne zlorabe položaja, njegova odločitev pa je sprožila glasno nasprotovanje pravnikov in opozicije.

Mušaraf je danes ponovno poudaril, da navkljub današnjim spopadom in streljanju ne namerava razglasiti izredne razmere v prestolnici.
Mušaraf je danes ponovno poudaril, da navkljub današnjim spopadom in streljanju ne namerava razglasiti izredne razmere v prestolnici. FOTO: Reuters
Gre za najhujši izbruh nasilja po odstavitvi vrhovnega sodnika Čaudrija. Pravniki in opozicija so se na odločitev Mušarafa burno odzvali in s svojimi protesti najbolj omajali avtoriteto predsednika od njegovega prihoda na oblast z vojaškim udarom leta 1999.

Po poročanju lokalnega informativnega programa Geo je prizorišče spopadov med provladno stranko Gibanje Mutahida Kaumi (MQM) in opozicijsko religiozno stranko Džamat-i-islami spominjalo na pravo bojišče. Kljub mobilizaciji 15.000 policistov in paravojaških enot pred napovedanimi protestnimi shodi provladnih in opozicijskih skupin so politični nasprotniki uspeli ubežati nadzoru varnostnih sil in so se spopadli na različnih krajih v 16-milijonskem velemestu.

V oboroženih spopadih pred mednarodnim letališčem naj bi umrlo osem ljudi, v drugih delih mesta pa še deset, čeprav uradne potrditve števila žrtev še ni. Reševalci do veliko mrtvih in ranjenih, ki so ležali na ulicah na frontni črti med obema stranema, sploh niso uspeli priti.

Čaudri naj bi danes v Karačiju nagovoril svoje privržence, istočasno pa so skupine, ki podpirajo Mušarafa, napovedale shod, na katerem naj bi se zbralo 400.000 ljudi. Čaudrija naj bi varnostne sile prisilno zadržale na letališču, saj so s cisternami, zabojniki in avtobusi blokirale vse dovozne poti k aerodromu.

Mušaraf je danes ponovno poudaril, da navkljub današnjim spopadom in streljanju ne namerava razglasiti izredne razmere v prestolnici. Ponovno je zatrdil, da bi primer Čaudrija moralo obravnavati vrhovno sodišče in dodal, da „tega problema ni poitebno reševati na cesti in ga s tem spremeniti v politčno vprašanje“.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.