Tujina

Izrael zavrnil premirje

Jeruzalem/Bruselj/Haag, 31. 12. 2008 15.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
20

Izrael je zavrnil 48-urno premirje, ki ga je predlagala Francija, in nadaljuje z vojaško operacijo. Hamas bi sicer premislil o premirju, a ni prejel nobenega predloga.

Izraelski varnostni kabinet je danes zavrnil mednarodni predlog za prekinitev ognja v ofenzivi judovske države proti gibanju Hamas na območju Gaze. "Kabinet se je odločil nadaljevati vojaško operacijo," ki danes traja že peti dan, je povedal neimenovani predstavnik izraelske vlade.

Izraelska ofenziva proti gibanju Hamas na območju Gaze traja že peti dan.
Izraelska ofenziva proti gibanju Hamas na območju Gaze traja že peti dan. FOTO: Reuters

"Vlada se je odločila sprejeti strategijo uspeha. Vlada želi doseči cilj, to je ustavitev terorja iz Gaze. Ko bomo ta cilj dosegli, bomo pripravljeni razpravljati o možnosti prekinitve ognja," je še dejal omenjeni vir. Pri tem je citiral izraelskega premierja Ehuda Olmerta, da Izrael operacije v Gazi ni začel zato, da bi jo končal ob enakem raketnem obstreljevanju, s kakršnim se je soočal ob njenem začetku.

Palestinsko gibanje Hamas je potrdilo, da ni prejelo nobenega predloga za prekinitev ognja, da pa je pripravljeno premisliti o vsakem predlogu, ki bi ustavil izraelsko ofenzivo na Gazo in končalo blokado tega območja.

Da je Hamas pripravljen ustaviti raketno obstreljevanje Izraela, če bi judovska država odpravila blokado Gaze, je sporočilo tudi rusko zunanje ministrstvo. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov se je po telefonu pogovarjal z vodjo Hamasa v izgnanstvu Haledom Mašalom, ki mu je izrazil pripravljenost za ustavitev oborožene konfrontacije, a pod pogojem, da se konča blokada Gaze, so navedli na zunanjem ministrstvu v Moskvi.

Abas zagrozil z odstopom od mirovnih pogovorov z Izraelom

Palestinski predsednik Mahmud Abas je zagrozil, da bo odstopil od mirovnih pogovorov z Izraelom, saj ne želi podpirati njegove smrtonosne agresije na območju Gaze.

Abas je v televizijskem pogovoru dejal, da ne bo okleval pri končanju pogajanj, če bodo ta "proti našim interesom in bi nudila podporo agresiji". Bombardiranje Gaze pa je označil za "barbarsko in kriminalno agresijo".

Abas je to povedal, potem ko je na njegov račun vrsto kritik izrekel Amir Musa, generalni sekretar Arabske lige. Dejal je, da ne razume, zakaj Abas brutalne napade izraelske vojske spremlja križem rok. "Ti si vendar predsednik vseh Palestincev, stori že vendar nekaj," je od Abasa terjal Musa. "Mi (arabske države) bomo nato stale za tabo," je dejal.

Nekateri arabski komentatorji so Abasu tudi očitali, da si aktivno ne prizadeva za končanje napadov, ker upa, da bo izraelska vojska tako močno oslabila Hamas, da bo lahko nato njegovo gibanje Fatah znova prevzelo nadzor nad območjem Gaze. Slednje je od junija 2007 pod nadzorom Hamasa.

V evropskih mestih znova protesti proti napadom na Gazo

Gaza
Gaza FOTO: Reuters

V Bruslju se je po navedbah policije zbralo okoli 6500 ljudi, medtem ko organizatorji govorijo o deset tisoč. Protestniki so pri tem zažigali izraelske zastave, o incidentih pa ne poročajo. K demonstracijam je pozvalo več kot 50 organizacij, med njimi belgijsko-palestinsko združenje.

Skozi Haag se je medtem sprehodilo več sto ljudi, po navedbah policije okoli tisoč. Protestniki so med drugim vzklikali "Bog je velik" in "1,2,3,4 – Izraela ni več" ter "Holokavst v Gazi". Nosili so tudi transparente z napisi "Ana Frank se obrača v grobu", "Izbrišite Izrael z zemljevida" in "Spremljajte novi holokavst“.

Mednarodna skupnost želi premirje

Tako Evropska unija kot bližnjevzhodna četverica sta po pogovorih v torek zvečer pozvali k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi. Francoski zunanji minister Bernard Kouchner je prav tako v torek predlagal 48-urno premirje, ki bi omogočilo, da bi na območje, ki ga obvladuje Hamas, prispela humanitarna pomoč.

Izraelska vojska je medtem danes ob operaciji v Gazi na spletni strani YouTube začela objavljati videoposnetke zračnih in drugih napadov na pripadnike Hamasa na omenjenem območju. Izraelska vojska je lastni kanal vzpostavila v ponedeljek, ker naj bi po njenih navedbah, "pomagal svetu prenesti naše sporočilo."

KOMENTARJI (20)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

littleSister
01. 01. 2009 19.56
Kakšni komentarji. Nerazgledana internetna mladina. Vsi celi dan nabijate CSS in se mate za izjemno pametne. :)
helena08
01. 01. 2009 10.50
Izraelska ofenziva proti gibanju Hamas na območju Gaze traja že peti dan. (Foto: Reuters).... slika pa iz Pakistana..lol...potrudite se malo bolj..!!!!!
Precastiti
01. 01. 2009 09.57
molimo za brate v izraelu!
dr.psiho
01. 01. 2009 09.52
ne niso židi slabi! rabijo le zemljo da se širijo! zdaj pa je treba premisliti katerega naroda ne rabimo na balkanu! jaz jim bi dal srbijo!!! pa bojo dali nekaj časa mir! pa naj nas rešijo \"balkanskega problema! tega bi bili vsi veseli!!
Black_Panter@mailinator.com
31. 12. 2008 23.29
Ja, nimaš kej židi so rak rana tega sveta, in če dodaš še USA ki je njihiva podaljšana roka je vse jasno. rak rana so musliči
Amstel
31. 12. 2008 20.47
Kako to mislš ??? \"Tako se dela\" Sej bi nam isto naredl, če bi lahko. Židje so naciji. Sam neki, da se zastopmo. Za njih velja \" nisi ŽID, nisi ČLOVEK \" Si žid(-inja) ?
mojca64
31. 12. 2008 20.40
BRAVO IZRAEL...TAKO SE DELA....
Amstel
31. 12. 2008 20.37
Pa smo spet tam. Nikol ne bojo dal mir. Nikol !!! Ne eni in ne drugi. Zarad mene če se do zadnga potolčejo. Sami to hočejo. Pa naj majo. Sam k men domov ne hodt, golazn. Kreteni. Oboji so smrduhi. Oboji misljo da so boljši od vseh. Da o židih niti ne govorim. Da bi šli pa skupi na pir, o to pa ne. Dejmo si mal rakete v glavo metat. Ma dejte to je tak sucks, da boli. Pa srečno in uspešno leto 2009 vam želim.
LiverBird
31. 12. 2008 20.00
pa tak ognjemet za nov let :|
persing
31. 12. 2008 19.07
Z orožjem se prinaša demokracija - v tem primeru ro velja in o tem bo odločalo bodočnost. V to sem prepričan.
jack.the.ripper
31. 12. 2008 19.04
Ajmo \"slovenski\" muslimani prjavte se za prostovoljno pomoč palestincem, boste pobližje spoznali, kaj naredijo izraelske rakete in merkave. Aja pa nikar ne preživite, muslimani pravijo, da se morajo vojaki boriti do smrti... heh
anonn
31. 12. 2008 18.51
pureblood ti nimaš pojma kaj se tam dogaja, zato ne lupaj...
Deyco
31. 12. 2008 18.44
Milsim... Komentarji pa od ljudi ki se nikakor ne spoznajo na ofenzivo v Izraelu. Preglejte mal voje izpred 80 let , ko se je vse skupaj začelo. Kot bi danes KOSOVO napadalo Srbijo.... In bi KOSOVO bilo uspešnejše... Vse okoliške države bi pa bile \"ljubosumne\" in iste vere kot kot srbija.... Mislim... Potem dobite to. IZRAEL naj jim končno pokaže, da je sposoben biti samostojna država ina naj jih kurč...evi muslimai pustijo namiru! Vse to vem, ker sem delal raziskovalno na tem področju!
zogby
31. 12. 2008 18.22
Srečno in mir v letu 2009 pa potem seveda tudi želim obema stranema v konfliktu!
pureblood
31. 12. 2008 17.36
palestinci so dobil, kar so iskal, ka so pa hams volili, če jih bo šlu pa še več hamasu, bodo pa še večkrat dobil po nosu
erikon
31. 12. 2008 17.16
židi se majo za božje otroke in prav ti že leta delajo največji genocid nad ljudstvom ki ga je izgnal iz domov zaprl v taborišča podobnim tistim ka so jih nekoč nemci,in pobijajo narod.Pri tem jim ni važno ali so to otroci ali odrasli.Strnili so jih v kot in pobijajo na kogar koli naletijo.Pri tem jih pa zdušno ploska Amerika,kjer so že zdavnaj glavne položaje zasedli židi,tako v financah,kakor drugod
weber1
31. 12. 2008 17.08
Pa vedel sem , da ti govnarji neznajo živeti v miru...Kakšno premirje neki ..Usi z obeh strani so željni ubijanja...Vse najboljše.....pa velik krvi...
patroljub
31. 12. 2008 17.04
Ja, nimaš kej židi so rak rana tega sveta, in če dodaš še USA ki je njihiva podaljšana roka je vse jasno.
pijanec22
31. 12. 2008 17.00
Sami so začeli napadati, zdaj pa bi radi ponujeno premirje, ko so jim ubili večino kadra. Pa kaj še...
Mali_Piko
31. 12. 2008 15.57
Si zasluzijo en drucga. Srecno vsem nedolznim!