Tujina

Islandci zaskrbljeni zaradi finančne krize

Reykjavik, 09. 10. 2008 11.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
6

Islandski premier Haarde je opozoril na morebiten državni bankrot. Islandija je tudi začasno zaustavila trgovanje na svoji borzi.

Islandski premier Geir Haarde je državljanom sporočil, da je država v hudi finančni krizi.
Islandski premier Geir Haarde je državljanom sporočil, da je država v hudi finančni krizi. FOTO: Reuters
Islandska centralna banka je včeraj sporočila, da jim je na pomoč priskočila Rusija, ki bo islandski centralni banki v pomoč za rešitev finančne krize posodila štiri milijarde evrov za okrepitev deviznih rezerv in podporo islandski valuti. Namestnik ruskega finančnega ministra Dmitry Pankin pa je opozoril, da končna odločitev glede posojila še ni sprejeta. Pogovore bodo začeli v prihodnjih dneh.

Te dni prihajajo z Islandije skrb vzbujajoče novice, država namreč tone v vse globljo krizo. Včeraj je razmere komentiral tudi islandski premier Geir Haarde, ki je državljanom sporočil grozljivo novico. "Finančno okrevanje naše države bo trajalo več let," je povedal premier, ki je že v začetku tedna opozoril na hudo krizo, ki maje temelje države. Haarde je namreč opozoril pred morebitnim državnim bankrotom. "Islandski finančni sektor je v kritičnem stanju," je sporočil premier, strah med državljani pa se krepi.

V Reykjaviku se je zato zbralo več kot tisoč Islandcev, da bi izrazili svojo zaskrbljenost glede krize, ki je povzročila, da je islandska krona v primerjavi z evrom od začetka leta izgubila že polovico vrednosti. Centralna banka je z raznimi ukrepi poskušala obraniti nacionalno valuto, toda neuspešno. Nazadnje so se odločili, da opustijo trud. Državljani so nad njihovo odločitvijo razočarani in jezni.

Do te objave je prišlo dva dni po tistem, ko je premier Haarde predstavil načrt za rešitev islandskega finančnega sektorja. Ta med drugim vladi dovoljuje prevzem nadzora nad vsemi bankami in finančnimi ustanovami, prevzem premoženja, združevanje ustanov in možnost odrediti ustanovam, da razglasijo stečaj.

Vlada je že nacionalizirala tri največje banke v državi – Glitnir, Landsbanki, danes pa tudi Kaupthing, največjo bančno ustanovo v državi. Vlada želi s tem zagotoviti nemoteno komercialno poslovanje islandskih bank.

Kot so sporočili z islandske agencije za nadzor nad finančnimi trgi, bodo bankine domače poslovalnice, klicni centri, bančni avtomati in spletne storitve delovali nemoteno. Hkrati so dodali, da so domače bančne vloge v celoti zajamčene.

Islandija, ki je na račun močnega in v tudi v tujini zelo dejavnega finančnega sektorja ena od najbogatejših držav na svetu, pa je danes tudi začasno zaustavila trgovanje na svoji borzi. Za to se je odločila zaradi "neobičajnih tržnih razmer". Borzo naj bi znova odprli v ponedeljek.

Diplomatski spor z Veliko Britanijo

Islandska banka Glitnir
Islandska banka Glitnir FOTO: Reuters
Z Veliko Britanijo je izbruhnil diplomatski spor glede britanskih prihrankov v zamrznjenih islandskih bankah, več islandskih bank pa je začelo prodajati tuje podružnice.

Zaradi nacionalizacije Landsbanki je prišlo do zamrznitve poslovanja v njenih dveh britanskih podružnicah, Icesave in Heritable. Velika Britanija je zato napovedala uporabo pravnih sredstev proti Islandiji, saj želi zagotoviti varnost vlog britanskih varčevalcev v tej banki.

Haarde se je odzval s pojasnilom, da bosta vladi obeh držav takoj pregledali sporno vprašanje in poskušali najti rešitev ter tako ohraniti prijateljstvo med državama.

304 tisoč prebivalcev

Islandija, ki ima okoli 304 tisoč prebivalcev, je dolgo slonela na svoji ribiški industriji, nato pa so proti koncu 20. stoletja začele banke hitro rasti. Na ta račun je postala ena od najbogatejših držav na svetu. Vendar pa so njene banke zaradi širitve v tujino zelo izpostavljene svetovni posojilni krizi, posledično pa tudi celotno islandsko gospodarstvo, saj premoženje bank za večkrat presega islandski bruto domači proizvod.

Islandija
Islandija FOTO: Reuters

Zlom celotnega islandskega finančnega sistema pa bi imel opazne posledice tudi za druge evropske države. Islandske banke in podjetja so namreč med svojo širitvijo veliko investirala v podjetja in projekte po vsej Evropi.

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
10. 10. 2008 19.15
Seveda, da so ustvarjene umetno, kot vse. Zdaj bodo državlajnom izpukini po svetu na tisoče milijard EUR in USD! Ti managerji so pa res strokovnjaki!
fuksel
09. 10. 2008 23.10
vse te krize so umetno ustvarjene.... s kom se je začelo z J.P. Morganom....banko ene najvplivnejših ameriških družin poleg rockefeller jev in rothschild sov... in kam bo odšlo 700 miljard dolarjev..... njim že tako gromozansko bogatim.... V evropi pa je podbna situacija...... ...
pravicen
09. 10. 2008 14.46
Kaj niso Islandci kupovali NAŠ Telekom ?? Baje so bili najboljši ponudniki ?? wtf
ninja.subversion
09. 10. 2008 14.09
kdor je pameten sedaj investira v zlato... ...a kaj ko zlata ne mores jesti. naj ne bi bila zgodovina kod lekcija iz katere naj bi se kaj naucili? ja, vojna je pred vrati.
nosferatu
09. 10. 2008 13.35
Jonson, točno tako. Zgodovina se ponavlja, 3. svetovna vojna pa tudi ni več daleč; takrat pa bo tudi že vseeno, kolko denarja imamo kje, ker ne bo nič več vreden :P
jonson
09. 10. 2008 12.32
Vse bolj spoštujem tisto babico, ki je hranila svoje prihranke v škatli od čevljev. Verjetno pa banke le niso tako zelo stabilne kot to skušajo prikazati. Naše babice imajo bolj malo zaupanja v banke, ker imajo še nek spomin o veliki krizi pred svetovno vojno. Kdor je gledal Zeitgeist ali pa Money masters, ta že ve kaj so banke...