Tujina

Hudi boji za Sadamov Tikrit

Bagdad/Doha/Washington, 13. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Poveljstvo ameriških sil v Zalivu je potrdilo, da so se vojaške operacije ameriških sil osredotočile na Tikrit, rojstni kraj Sadama Huseina, kjer potekajo srditi spopadi med ameriškimi in iraškimi enotami. Plenjenje v Bagdadu, ki je trajalo vse od srede, ko so Američani prevzeli nadzor v mestu, pa se počasi umirja.

Poveljnik ameriških sil pravi, da vojne še ni konec
Poveljnik ameriških sil pravi, da vojne še ni konec FOTO: Reuters

V Tikritu potekajo srditi spopadi med ameriškimi in iraškimi enotami, v katerih sodelujejo tudi številni ameriški helikopterji vrste cobra, je za ameriško televizijo CNN povedal kanadski novinar časnika National Post, ki spremlja ameriške enote. V Tikrit je vdrlo kakih 250 oklepnih vozil 1. ekspedicijske enote marincev. V predmestju je bilo uničenih pet iraških tankov, 15 iraških infanteristov pa je bilo ubitih. Dopisnik CNN pa je poročal, da se v mestu najverjetneje skrivajo tudi za boj pripravljene iraške enote, ki se nameravajo z ameriškimi silami bojevati od hiše do hiše. Tarča streljanja v Tikritu je bila pred tem tudi ekipa CNN, ki se je vozila v koloni vozil po mestu.

Poveljnik ameriških sil v Perzijskem zalivu, general Tommy Franks, je sporočil, da so ameriški marinci vstopili v zadnjo trdnjavo Huseinovega režima Tikrit, trditve pa ni podrobneje pojasnil. Franks je še menil, da je Husein "ali mrtev ali pa veliko beži", da pa prav gotovo ne poveljuje več ničemur. Franks je še dodal, da ne more predvideti, ali bo vojna trajala še dneve ali tedne, ker imajo še veliko dela. Enako je ponovil tudi Rumsfeld, ki je ob tem pristavil, da Sadam Husein Iraka ne bo več nikoli vodil.

Ameriške sile so včeraj zavzele tudi strateško pomembno mesto Kut jugovzhodno od Bagdada, kjer tudi niso naletele na večji odpor. S tem je odprta še ena oskrbovalna pot v Bagdad. Ameriške enote so okrepile svojo navzočnost tudi na severu Iraka. Tako so okrepile svoje enote v Mosulu in Kirkuku. Kurdske enote pa so na pritisk ZDA in Turčije v večji meri zapustile Kirkuk.

Razmere v Iraku še vedno neobvladane

Razmere v iraški prestolnici se še vedno niso umirile (Foto: Reuters)
Razmere v iraški prestolnici se še vedno niso umirile (Foto: Reuters) FOTO: Reuters

Ameriško centralno poveljstvo v Katarju je poudarilo, da si vojska po vseh svojih močeh prizadeva, da bi nadzorovala razmere, vendar pa ne more biti navzoča povsod. V nekaterih krajih za red in mir skbijo lokalni predstavniki prebivalstva, tudi verski voditelji. Razmere v bolnišnicah pa so po navedbah Mednarodnega odbora Rdečega križa katastrofalne. Tako naj bi v mestu delovale le tri od 32 klinik.

Tiskovne agencije so sporočile, da so na severu iraške prestolnice našli sedmerico ameriških vojakov, ki jih je pred časom zajela iraška vojska. Vojake so že prepeljali v bolnišnico v Bagdadu.

Tako so ZDA napovedale, da bodo v Irak za vzpostavljanje javnega reda odposlale približno 1200 policistov, v drugem največjem iraškem mestu Basra pa nameravajo Britanci patruljirati skupaj z lokalno policijo. Britanski obrambni minister Geoff Hoon je napovedal, da naj bi v vzdrževanje javnega reda v Iraku vključili tudi člane doslej vladajoče stranke Baas. Pomembno je ločiti med tistimi, ki so storili grozodejstva, in tistimi, ki so morali biti člani stranke, da so lahko delali za režim, je za britanski časnik The Observer povedal Hoon.

Američani upajo, da jim bo El Sadi lahko pomagal pri odkrivanju iraških nedovoljenih orožij
Američani upajo, da jim bo El Sadi lahko pomagal pri odkrivanju iraških nedovoljenih orožij FOTO: Reuters

Ameriško centralno poveljstvo v Katarju je sporočilo, da je bil včeraj pred neko bolnišnico v Bagdadu ustreljen ameriški vojak. Dva moška, preoblečena v vrtnarja, sta se približala nadzorni točki pred bolnišnico, ko je eden od njiju nenadoma začel streljati in ubil ameriškega marinca. Ostali vojaki so na streljanje odgovorili in napadalca ubili. Drugemu moškemu je uspelo pobegniti. Pri ubitem napadalcu so našli sirske dokumente, zato ZDA vse bolj pritiskajo na Sirijo zaradi njene domnevne podpore režimu Sadama Huseina. V Bagdadu so tudi odkrili še več kot 300 telovnikov, ki so bili pripravljeni za uporabo v samomorilskih napadih, 160 telovnikov pa je bilo že opremljenih z eksplozivom.

Kot prvi visoki predstavnik iraškega režima se je včeraj Američanom predal svetovalec Sadama Huseina, Amir El Sadi. Po ocenah ameriške vojske je večina ostalih visokih iraških predstavnikov zbežala iz države. Kurdska televizija KTV pa je poročala, da so koalicijske sile v Rabiji severozahodno od Mosula ujele Huseinovega polbrata in iraškega notranjega ministra Vatbana Ibrahima Hasana, medtem ko je hotel prečkati mejo s Sirijo.

Tudi 25. dan vojne v Iraku pa ni znano, kje je Sadam Husein. Kljub govoricam, da naj bi bil mrtev, obstajajo domneve, da se skriva v rojstnem mestu Tikrit. Tikrit, mesto, kakih 175 kilometrov od Bagdada, ima sicer kakih 200 tisoč prebivalcev. Poveljnik ameriških enot general Franks je sicer zagotovil, da imajo ameriške enote vzorce Huseinove DNK za morebitne preiskave o tem, ali je Husein živ ali mrtev.

Ultimat verskemu voditelju šiitov

Od začetka napada 20. marca je umrlo skupno 114 ameriških vojakov, 343 vojakov je bilo ranjenih, 56 vojakov pa je bilo ranjenih v nesrečah. Pogrešajo devet vojakov, sedem pa naj bi jih bilo vojnih ujetnikov.

V mestu Nadžaf pa je oborožena skupina ljudi obkolila hišo iraškega šiitskega verskega voditelja in mu dala 48 ur časa, da zapusti državo. Po besedah predstavnika šiitov v Kuvajtu, ajatola Dibadžija, je skupina oboroženih razbojnikov ajatoli Sistaniju zagrozila z napadom na hišo, če ne bo zapustil Iraka. V Nadžafu vlada kaos, saj so oborožene skupine podobne zahteve postavile tudi drugim verskim voditeljem.