Tujina

G-7 predlaga razširjeno obnovo Iraka

Washington, 13. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank sedmih industrijsko najbolj razvitih držav sveta (G-7) so podprli sprejem nove resolucije VS ZN o povojni obnovi Iraka. Globalni načrt za obnovo Iraka naj bi vključeval tudi Mednarodni denarni sklad in Svetovno banko.

"IMF in Svetovna banka sta pri obnovi Iraka pripravljeni odigrati svojo običajno vlogo v ustreznem času," je v sklepni izjavi zapisal Mednarodni finančni in denarni odbor IMF.

Za novo resolucijo ZN o povojni obnovi Iraka se je na včerajšnjem sestanku v Washingtonu soglasno izrekel tudi Mednarodni denarni sklad (IMF), ki je z ozirom na hiter konec vojne izrazili optimizem glede rasti svetovnega gospodarstva.

Odbor IMF je opozoril, da "se je treba posvetiti vprašanjem dolgov" Iraka, in izrazil željo, da bi pri tem čimprej angažirali Pariški klub upnic. Poudaril je tudi, da bodo sredstva IMF lahko črpale tudi druge države, katerih gospodarstva so utrpela škodo zaradi vojne v Iraku.

Predsedujoči IMFC, britanski finančni minister Gordon Brown, je glede resolucije ZN o obnovi Iraka povedal, da se bo ukvarjala z vprašanji, kot so ukinitev sankcij proti Iraku in odmrznitev državnega premoženja. Kakšna pa bo dejanska vsebina resolucije, pa ni predmet posvetovanj finančnih ministrov, je dodal.

Direktor IMF Horst Köhler
Direktor IMF Horst Köhler FOTO: Reuters

"Duh sodelovanja je nedotaknjen in močan," je poudaril direktor IMF Horst Köhler. Tako kot britanski finančni minister Gordon Brown sta večkrat poudarila, da so se za zahtevo po resoluciji ZN odločili soglasno, torej tudi z glasom ZDA. Washington je doslej vedno dal vedeti, da ima vodilno pravico pri obnovi Iraka. Ameriški finančni minister John Snow je dal vedeti, da se ameriško stališče ni spremenilo. S tem ostaja vprašanje, kdo bo vodil obnovo Iraka, neodgovorjeno.

Srečanja IMF se udeležuje tudi guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari
Srečanja IMF se udeležuje tudi guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari FOTO: POP TV

Zasedanja Mednarodnega denarnega sklada in Svetovne banke v Washingtonu se udeležujeta tudi guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari in finančni minister Dušan Mramor.

G-7 predlaga sprejetje nove resolucije ZN

Skupina sedmih industrijsko najbolj razvitih držav (G-7) je že pred srečanjem IMF sporočila, da bi morala okvir za obnovo Iraka postaviti nova resolucija ZN. Skupina G-7 je IMF in Svetovno banko pozvala, naj pri obnovi Iraka prevzameta svojo običajno vlogo. Skupina G-7, ki jo sestavljajo ZDA, Nemčija, Francija, Japonska, Kanada, Italija in Velika Britanija, je tudi sporočila, da bo preučila vprašanje zmanjšanja dolgov Iraka, ki jih ocenjujejo na od 60 do 100 milijard dolarjev, večina pa odpade na Francijo, Nemčijo in Rusijo.

Administracija ameriškega predsednika Georgea Busha je doslej nameravala v obnovo Iraka vključiti IMF in Svetovno banko brez sodelovanja ZN. ZDA pa so v soboto popustile in pristale, da nova resolucija ZN postavi okvir za obnovo Iraka, v zameno pa so dobile obljubo, da bodo najbogatejše države začele pogajanja o zmanjšanju dolgov Iraka. "ZN bodo igrali vitalno vlogo pri obnovi Iraka," so včeraj sporočili iz Bele hiše. "O tej vlogi bomo govorili s člani Varnostnega sveta, prijatelji in zavezniki," so še dodali.