Tujina

Washington obtožuje Sirijo

London/Washington, 13. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški predsednik George Bush je znova obtožil Sirijo, da predstavnikom iraškega režima nudi zatočišče. Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa pa je ZDA posvaril, naj napetega ozračja v regiji ne zaostrujejo še z nepremišljenimi obtožbami.

Bush je posvaril Sirijo in ostali dve državi "na osi zla", Iran in Severno Korejo, da primer Iraka kaže, da so ZDA "odločene ustaviti orožje za množično uničevanje".

Bush se je tako pridružil obtožbam, ki sta jih na račun Sirije le malo pred njim izrekla tudi ameriški obrambni in zunanji minister, Donald Rumsfeld in Colin Powell. "Številni Iračani bežijo v Sirijo, nekateri tam ostanejo, drugi pa čez državo le potujejo," je dejal Rumsfeld in izrazil upanje, da Sirija ne bo postala raj za vojne zločince in teroriste. Sirsko veleposlaništvo v Washingtonu je ameriške obtožbe zavrnilo.

ZDA so sicer že večkrat obtožile Sirijo, da zagotavlja zatočišče nekaterim predstavnikom iraškega režima oziroma jim pomaga na varno in da Iraku dobavlja vojaško opremo, čeprav je Sirija že v četrtek zagotovila Washingtonu, da bo zaprla svojo mejo z Irakom za vse, razen za humanitarne prevoze. Predstavnik sirskega veleposlaništva v ZDA je danes za ameriško televizijsko mrežo NBC poudaril, da so obtožbe proti Siriji lažne.

Arabska liga: Nevarno hujskaštvo!

Rumsfeld bi s takšnimi izjavami lahko povzročil nove napetosti v regiji
Rumsfeld bi s takšnimi izjavami lahko povzročil nove napetosti v regiji FOTO: Reuters

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa je medtem ZDA posvaril, naj eksplozivnega političnega ozračja v regiji dodatno ne zaostrujejo z nepremišljenimi obtožbami na račun Sirije. "Nerazumljivo" je, zakaj Washington Siriji očita, da skriva pripadnike padlega režima Sadama Huseina, je poudaril Musa. Če Američani in Britanci po iraški vojni želijo nadaljnjo akcijo, potem naj se posvetijo palestinskemu vprašanju, ne pa da grozijo Siriji ali kaki drugi arabski državi, je še opomnil. ZDA in Velika Britanija "naj se ukvarjajo z izraelsko zasedbo," je še povedal.

Tudi Powell obtožuje Sirijo

Generalni sekretar Arabske lige Amr Musa: "Če si Američani in Britanci želijo akcije, naj se posvetijo palestinskemu vprašanju".

Ameriški državni sekretar Colin Powell je ponovil stališče, da si bodo Iračani sami izbrali oblast, hkrati pa je ponovil očitke, ki jih ZDA v zadnjem času namenjajo Siriji, da podpira odstranjeni iraški režim in teroristične skupine. "Sirija je bila dolgo vir naše bojazni. Imamo jo za državo, ki podpira terorizem, in o tem smo se s Sirci že velikokrat pogovarjali. Mislimo, da bi bilo zelo nespametno od Sirije, da bi postala pribežališče za vse tiste ljudi, ki bi jim morali soditi," je še dejal Powell.

Powell je za britansko televizijo BBC dejal, da bodo Iračani na demokratičnih volitvah sami izbrali svojo prihodnjo vlado. ZDA na mesto bodočega voditelja Iraka ali začasnega voditelja iraških oblasti niso imenovale nikogar, je poudaril Powell in izrazil prepričanje, da mora to storiti iraški narod, saj to ni naloga ZDA. Dejal je še, da bi bil lahko demokratični napredek Iraka zgled za države, ki imajo politične sisteme, ki niso demokratični, ki več let podpirajo teroristične dejavnosti in razvijajo ali celo imajo orožje za množično uničevanje.

Dodaten denar za operacijo v Iraku

Powell pravi, da si bodo prizadevali, da bi Iračani čimprej prevzeli skrb zase
Powell pravi, da si bodo prizadevali, da bi Iračani čimprej prevzeli skrb zase FOTO: Reuters

Predstavniški dom ameriškega kongresa je potrdil predlog ameriškega predsednika Georgea Busha za dodatna vojaška sredstva v proračunu za leto 2003. Predlog o dodatnih sredstvih v višini skoraj 80 milijard dolarjev za pokritje stroškov vojaške akcije v Iraku, boja proti terorizmu, povečanje varnosti v državi in pomoč letalskim družbam, je senat potrdil že v petek, ameriški predsednik pa naj bi ga podpisal v kratkem.

Bush je kongres zaprosil za 74,7 milijarde dolarjev, ta znesek je nato narasel na 78,5 milijarde dolarjev, potem ko so člani obeh domov kongresa med drugim namenili letalskim družbam dodatnih 2,9 milijarde dolarjev za pokritje stroškov povečane varnosti.