Tujina

Haiderjeva čistka med svobodnjaki

Dunaj, 02. 11. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koroški deželni glavar Jörg Haider je, po napovedi kandidature na avstrijskih predčasnih parlamentarnih volitvah 24. novembra, svoje nasprotnike znotraj svobodnjakov pozval, naj zapustijo stranko.

Haider se vrača v zvezno politiko
Haider se vrača v zvezno politiko FOTO: Reuters

V pogovoru za ponedeljkovo izdajo avstrijskega tednika Profil je dejal, da v stranki "noče več videti" svoje naslednice Riess-Passerjeve, finančnega ministra Grasserja in nekdanjega vodje poslanske skupine Westenthalerja. Vsi trije politiki so po boju za oblast s Haiderjem odstopili in s tem napovedali konec vlade kanclerja Wolfganga Schüssla.

"Če imajo značaj, morajo nositi posledice in se posloviti tudi od članstva v stranki," je dodal Haider in ocenil, da "ne bi bilo slabo", če bi stranko "očistili" tistih, ki FPÖ zlorabljajo za svoje interese. Omenjenim trem politikom pa je očital, da so si "denarnice napolnili s sredstvi, ki so jih dobili s položajem, do katerega so lahko prišli zgolj preko stranke". Haider je v pogovoru za Profil še zagotovil, da kljub vrnitvi v avstrijsko zvezno politiko ne bo znova kandidiral za predsednika svobodnjakov.

Nepričakovani odstop Reichholda

Mathias Reichhold
Mathias Reichhold FOTO: Reuters

Haider je vrnitev v avstrijsko zvezno politiko napovedal v četrtek, nekaj ur po nepričakovanem odstopu predsednika avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Mathiasa Reichholda. Pomembni člani svobodnjaške stranke pa so spornega avstrijskega politika zaprosili, naj ponovno prevzame vodenje FPÖ. Reichholda bo kot predsednika in nosilca liste svobodnjakov na parlamentarnih volitvah sicer zamenjal minister za socialne zadeve, 54-letni Herbert Haupt, ki velja za enega najtesnejših Haiderjevih političnih prijateljev.

Reichhold, ki je bil na najvišji strankin položaj imenovan 21. septembra, je v četrtek sporočil, da odstopa s položaja zaradi zdravstvenih razlogov. 45-letnega Reichholda so za novega predsednika avstrijskih svobodnjakov izbrali na izrednem kongresu stranke 21. septembra v Oberwartu na avstrijskem Gradiščanskem. Na čelu stranke je zamenjal avstrijsko podkanclerko Susanne Riess-Passer, ki je po notranjem razkolu v stranki 8. septembra odstopila s položaja.

Haider na obisk v Irak

Haider pa je danes odpotoval na tridnevni zasebni obisk v Irak. Ogledal naj bi si gospodarski sejem ter se sestal s podpredsednikom iraške vlade Tarikom Azizom in zunanjim ministrom Nadžijem Sabrijem. Haiderjevo potovanje v Irak je tudi tokrat naletelo na ostro kritiko avstrijskih politikov.

Haider je v pogovoru za ponedeljkovo izdajo avstrijskega tednika Profil ocenil, da želijo ZDA z grožnjami Iraku spodbuditi oboroževalno industrijo in dodal, da vodijo politiko brutalnega imperializma in kolonializma.