Tujina

Glasovanje o Iraku preloženo

New York, 11. 03. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ameriški in britanski diplomati v Varnostnem svetu ZN niso uspeli pridobiti zadostne podpore za sprejem predloga nove resolucije, ki bi Iraku napovedala vojno, zato so glasovanje o njej preložili. Kitajski predsednik Zemin je ocenil, da nova resolucija ni potrebna, grozita pa ji tudi ruski in francoski veto.

Varnostni svet ZN ostaja razdeljen
Varnostni svet ZN ostaja razdeljen FOTO: Reuters

Kot je pojasnil predstavnik Bele hiše Ari Fleischer, do glasovanja o predlogu druge resolucije ni prišlo, ker ZDA iščejo način za pridobitev večje podpore. Fleischer je dodal, da so nekatere države predlagale postavitev mejnikov, vendar o tem še razmišljajo, zato ne more povedati, kaj bo v predlogu. Varnostni svet ZN namreč še naprej ostaja razdeljen na ZDA, Veliko Britanijo, Španijo in Bolgarijo, ki podpirajo osnutek druge resolucije, ki Iraku kot zadnji rok, da se začne resno razoroževati, daje 17. marec, ter Francijo, Rusijo, Nemčijo, Sirijo in Kitajsko, ki mu nasprotujejo.

Vmes ostajajo Čile, Mehika, Angola, Kamerun, Gvineja in Pakistan, ki se še niso opredelile. Kljub temu da iz Pakistana prihajajo nepotrjene novice, da se bo vzdržal glasovanja o predlogu resolucije, pa omenjena šesterica neopredeljenih voljenih članic VS vse bolj postaja tretji blok, ki si skupaj prizadeva za iskanje kompromisa. Tako se je šesterica v ponedeljek izrekla, da bi ultimat Iraku preložili za mesec dni, to je na 17. april. Bela hiša je sicer izključila vsakršno možnost, da bi ultimat Iraku podaljšali za mesec dni.

Blair svari Francijo in Rusijo

Hansa Blixa jezi iraško prikrivanje
Hansa Blixa jezi iraško prikrivanje FOTO: Reuters

Britanski premier Tony Blair je opozoril Francijo in Rusijo, da bosta z uporabo veta proti novi resoluciji o Iraku iraškega predsednika Sadama Huseina "izpustili s trnka". Blair je ob tem zatrdil, da bo kljub nasprotovanju Pariza in Moskve "dan in noč" delal na tem, da bo VS ZN vzpostavil skupno podlago za novo resolucijo ZN. Države, ki skušajo razcepiti Evropo in Ameriko, pa se po njegovih besedah gibajo po nevarnih tleh. Javnost je Blair pozval, naj si ne ustvarja lažnega upanja glede Huseina, in pojasnil, da bo Irak sodeloval z ZN le pod pritiskom vojaške grožnje.

Portugalska je Blairovo stališče do iraškega vprašanja podprla in opozorila ostale članice EU pred poslabšanjem odnosov z ZDA. Napovedala je še, da bo podprla vojaško operacijo proti Iraku tudi brez sprejetja nove resolucije ZN, vendar portugalska vojska v njej ne bo sodelovala. Podporo ameriško-britansko-španskemu predlogu resolucije ZN je izrazila tudi danska vlada, je sporočil danski premier Anders Fogh Rasmussen.

V nasprotju s tem pa švedska vlada podpira prizadevanja Francije in Rusije, ki sta napovedali uporabo veta pri glasovanju o novi resoluciji ZN o Iraku, je povedala švedska zunanja ministrica Anna Lindh. O iraški krizi pa je med obiskom na Slovaškem spregovoril tudi nemški zunanji minister Joschka Fischer. Dejal je, da za rešitev iraške krize še niso bila izkoriščena vsa mirna sredstva.

Blix kritiziral Irak zaradi letala

Protesti proti vojni se nadaljujejo
Protesti proti vojni se nadaljujejo FOTO: Reuters

Vodja inšpektorjev ZN Hans Blix je sicer na zaprti seji Varnostnega sveta ZN kritiziral Irak, ker je prikrival obstoj letala brez pilota, ki so ga nedavno odkrili. Irak bi moral letalo brez pilota prijaviti, vendar tega ni storil, je povedal Blix na nejavni seji Varnostnega sveta ZN, ko je odgovarjal na vprašanja o letalu brez pilota.

Blix je dejal, da bodo morali še preveriti, ali plovilo presega največji dovoljeni doseg 150 kilometrov in ali ga je mogoče uporabiti kot biološko ali kemično orožje. Inšpektorji ZN za razorožitev so v zadnjem poročilu navedli odkritje letala brez pilota z razponom kril 7,45 metra, ki ga Irak v svoji deklaraciji Združenim narodom ni navedel. Iraški predstavniki so inšpektorjem pojasnili, da ima letalo za seboj testni polet.

Inšpektorji ZN so danes nadzorovali uničenje nadaljnjih prepovedanih raket vrste al-samud 2. Irak je do vključno ponedeljka uničil 52 od približno 120 raket, ki po ocenah ZN presegajo dovoljeni domet. Po navedbah iraškega direktorata za sodelovanje z inšpektorji, so slednji danes obenem preiskali šest objektov, med njimi tovarno konzerv v mestu Kerbala, 200 kilometrov južno od Bagdada, in tovarno raket El Karama blizu iraške prestolnice.