Tujina

'Čast in kredibilnost na preizkušnji'

Yangon, 19. 05. 2009 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V zaporu v Mjanmaru se za zaprtimi vrati nadaljuje sojenje opozicijski voditeljici Aung San Su Kji, ki je obtožena kršitve pogojev hišnega pripora. Njeno zdravstveno stanje je slabo.

63-letni Nobelovi nagrajenki v primeru obsodbe grozi pet let zaporne kazni.
63-letni Nobelovi nagrajenki v primeru obsodbe grozi pet let zaporne kazni. FOTO: Reuters

Na sojenju v zloglasnem zaporu Insein je pet prič, vključno s štirimi policisti, opisalo, kako je potekala aretacija Američana Johna Yettawa, ki je v začetku meseca preplaval jezero in skrivaj vstopil v hišo opozicijske voditeljice Aung San Su Kji ter tam preživel dva dni, je novinarjem povedal tiskovni predstavnik stranke Su Kjijeve, Narodne lige za demokracijo, Njan Win.

Pridružujemo se mednarodni obsodbi aretacije Aung San Su Kji. Glede na absurdnost obtožb je očitno, da se najvidnejšo predstavnico demokratičnega gibanja v Mjanmaru na ta način želi odstraniti iz političnega življenja zaradi bližajočih se volitev v letu 2010. Takšne očitne kršitve temeljnih človekovih pravic kakor tudi poseg v temeljna demokratična načela najostreje obsojamo. SDS

63-letni Nobelovi nagrajenki v primeru obsodbe grozi pet let zaporne kazni. Kritiki ob tem opozarjajo, da naj bi oblasti na ta način dobile zgolj izgovor za podaljšanje hišnega pripora zanjo, saj bi se ji zadnja kazen, ki jo je v hišnem priporu prestajala od leta 2003, sicer iztekla 27. maja. Kot meni Win, bi se sojenje ob trenutni hitrosti lahko končalo do naslednjega tedna.

Za izpustitev prodemokratične opozicijske voditeljice v Mjanmaru, ki je zadnjih 19 let večinoma preživela v hišnem priporu, so se medtem zavzeli tudi v Združenju držav jugovzhodne Azije (Asean), kjer sicer redko komentirajo notranje razmere v kateri koli od njegovih desetih držav članic. Glede na slabo zdravstveno stanje Aung San Su Kji – zdravijo jo zaradi dehidracije in nizkega krvnega pritiska – je Asean izrazil "veliko zaskrbljenost" zaradi sojenja in poudaril, da ima mjanmarska vlada "kot odgovoren član Aseana dolžnost ščititi in spodbujati človekove pravice". Kot so še dodali, sta trenutno ogrožena "čast in kredibilnost" mjanmarske vlade.

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
20. 05. 2009 00.21
"demokracija"
landser28
19. 05. 2009 16.30