Tujina

Bush: Iran predstavlja grožnjo

Washington, 15. 12. 2005 11.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Predsednik Bush se je odzval na verbalne napade iranskega predsednika na Izrael in Iran označil za "grožnjo".

Mahmud Ahmadinedžad
Mahmud Ahmadinedžad FOTO: Reuters

Najnovejši verbalni napadi iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada na Izrael so tudi v ZDA sprožili val ogorčenja. Ameriški predsednik George Bush je Iran označil za "resnično grožnjo"in ponovno omenil formulacijo "os zla". Ameriški predsednik je leta 2002 poleg Irana in Iraka pod vodstvom Sadama Huseina v to kategorijo uvrstil tudi Severno Korejo.


Iransko vodstvo "bo ravnalo modro", če bo poslušalo svoj narod in mu dovolilo soodločanje", je menil Bush in dodal, da Iran sodi v krog držav, ki podpirajo terorizem. Na Teheranu je, da dokaže, da si ne prizadeva za jedrsko orožje. ZDA pa bodo glede Irana nadaljevale s svojimi diplomatskimi prizadevanji, vendar ostaja cilj ZDA 'končanje tiranije', je še zagotovil.

Slovensko zunanje ministrstvo meni, da so sredine izjave iranskega predsednika Mahmuda Ahmadinedžada o holokavstu nesprejemljive, škodljive in žalostne.

Ahmadinedžad je javnost razburil z izjavo, da je holokavst le izmišljotina. »Zahodni svet se ukvarja s pravljico o masakru Židov. Ukvarjati bi se moral z izraelskimi napadi na Palestino,« je dejal iranski predsednik.

V politiki pa postajajo vse glasnejše zahteve po osamitvi Irana na mednarodni ravni, kar je predlagal tudi evropski poslanec nemških Zelenih Daniel Cohn-Bendit. Cohn-Bendit je še dejal, da bi bila primerna tudi "izključitev Irana s svetovnega nogometnega prvenstva". Ta predlog je nogometna zveza FIFA zavrnila.