Tujina

Hrvaška vlada: Nismo ukradli božiča

Zagreb, 18. 11. 2008 12.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
N.S./D.Š.
Komentarji
12

Odločitev hrvaškega premierja Sanaderja, da ukine božič, je še vedno vir navdiha za ljudi. Vlada trdi, da niso ukinili božičnih daril za otroke, ampak le varčujejo.

Hrvaški premier Ivo Sanader te dni ni najbolj priljubljen hrvaški politik, kar pa ni ovira za vse umetnike, ki jim daje inspiracijo tako za ustvarjanje fotografij, kratkih filmov kot tudi za poezijo.

''Kaj pa, če bi sebi zategnil pas? Kajti jaz si ne morem kupiti pasu. In zaveži svoj lažnivi jezik v vozel, ker zaradi tvojega žepa, jezika in obraza umiram,'' je svojo pesem Sanaderju zrecitiral umetnik, pri tem pa držal premierjevo fotografijo.

Skupina 'Zategnite vi svoj pas, banda lopovska' za 5. december pripravlja vsesplošen protest, na katerega poziva vse svoje podpornike in člane.
Gre za najnovejšega izmed satiričnih videoposnetkov, ki krožijo po YouTubu in Hrvatom omogočajo izražanje svojih misli o premierju in njegovem delu. Spomnimo, na internetni socialni mreži Facebook je nastala skupina 'Kako je Ivo ukradel božič', ki je v štirih dneh pridobila preko 30 tisoč članov. Na njej so objavili galerijo okoli 40 fotomontaž Sanaderja, med katerimi je tudi zelena spaka Grinč. 


Pojasnilo hrvaške vlade

Hrvaška vlada se je odločila, da bo z uradnim pismom javnosti odgovorila na 'lažnive trditve, ki so jih mediji povzeli po posameznih internetnih straneh', kjer so bili objavljeni videi in fotomontaže o Sanaderju. V sporočilu za javnost so dejali, da nekatere odločitve vlade nimajo nobene zveze z razdeljevanjem božičnih daril za otroke, izplačilom božičnice in drugih daril v času praznikov, ki so predvideni v skladu s kolektivnimi pogodbami.

V skladu s sklepom vlade z dne 14. novembra je vsem uporabnikom hrvaškega državnega proračuna in podjetjem v državnem lastništvu naročeno, naj varčujejo. Zaradi tega je prepovedano, da se kupujejo poslovna darila, organizira zabave v posameznih oddelkih javne uprave in podjetjih, ki so pretežno v državni lasti. Sredstva, ki so bila namenjana v ta namen, se ne sme uporabiti v druge namene. Na uradu za informiranje so zapisali, da jasno odločitev hrvaške vlade internetne strani in mediji prikazujejo na lažniv način.

Kdo je Grinč?

Gre za majhno zeleno spako, ki sovraži božič in vse, kar je z njim povezano. Grinč živi v svojem oddaljenem dvorcu in razmišlja le o tem, kako bi prebivalcem mesta uničil božično veselje.

Ne glede na to, da se je za svoj cilj neskončno trudil, mu vseeno ni uspelo. Čeprav je preoblečen v dedka Mraza ukradel vsa darila in božična drevesca, mu veselja ni uspelo ukrasti. Zgodba ima tako vseeno srečen konec.

Hrvaški mediji vse svoje državljane zato opozarjajo, da se iz te zgodbe lahko veliko naučijo in borijo proti tistim, ki jim zategujejo pasove čez praznike. ''Dragi Hrvati, ne pustite, da vam Grinč ukrade božič. Prebivalci Grinčevega mesta so se kljub temu, da niso imeli daril, veselili in božič je bil vseeno lep.''

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

konstantinopel
19. 11. 2008 12.16
Ivek je zelen od zavisti.
ansev88
19. 11. 2008 12.01
Božiček in Dedek Mraz ni isto. Grinč je bil preoblečen v Božička, ker Američani tko in tko ne pozanajo Dedka Mraza. Lepo, da ste tko razgledani, da ste skor na njihovem nivoju.
zakretene
18. 11. 2008 21.27
Ampak oni niso Balkanci...
fantodfare
18. 11. 2008 18.45
A bo revolucija na Hrvaškem? he, he. novi mediji,he,he
josip.hr
18. 11. 2008 17.49
benjamin.cerce Sem hrvat in nisem lopov. Pa tudi moji prijatelji, moji sorodniki, sosedje, poznanci niso. Drugače pak, Sanader si je tega prislužil in je to samo rezultat njegove politike in politike ekipe koli njega.
mexxxx68
18. 11. 2008 16.50
Hrvati in Bosanci so isti.
mushy88
18. 11. 2008 16.46
Sj mu paše tale zelana barvica :P nekako ga poživi haha
bnika33_LLJ
18. 11. 2008 16.07
hah hrvati...
vinadap
18. 11. 2008 13.57
kritika - kultura do kulture se razlikuje,kolikor greš proti jugu,je drugačna,vendar jaz to vzamem drugače,je to pač del folklore posamične države.
kritika@email.si
18. 11. 2008 13.53
Hehe, sladoledcebula, Slovenija je tudi na Balkanu. Poglej malo na netu. Poleg tega imamo pa slabšo prometno kulturo od balkanske. Kdo je zdaj pravi Balkanec? ;)
punca08
18. 11. 2008 13.50
to bo tudi pri nas-boste videli
sladoledcebula
18. 11. 2008 12.57
hehe balkanci mar bi tuhtali ko set po razvoju 20 let za slovenijo vozite pa iste kvalitetne avtomobile ne proradi da nije sve ok