Slovenija

Za izredno sejo o terminalih

Ljubljana, 18. 05. 2006 14.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci LDS in SD zahtevajo izredno sejo o plinskih terminalih v Tržaškem zalivu. NSi pričakuje ustrezno gradivo.

Poslanec LDS Pavel Gantar
Poslanec LDS Pavel Gantar FOTO: POP TV

Skupina 31 poslancev iz vrst LDS in SD je vložila zahtevo za sklic izredne seje državnega zbora, na kateri bi obravnavali odziv vlade na načrte o izgradnji plinskih terminalov v Tržaškem zalivu oz. na kopnem v tržaškem zaledju.

V LDS menijo, da se vlada "prepočasi in preveč medlo" vključuje v postopke na italijanski strani, je na skupni novinarski konferenci LDS in SD povedal poslanec LDS Pavel Gantar.

Skupini poslancev predlaga sprejetje 11 sklepov. Poslanci iz vrst LDS in SD tako predlagajo, da Slovenija po diplomatski poti od italijanske vlade "nemudoma zahteva", da postopke presoje vplivov na okolje in izdelavo varnostnih ocen ter tveganj za oba terminala vrne v začetno fazo, pri ponovni pripravi teh poročil pa izhaja iz predpostavke o čezmejnih vplivih na okolje in čezmejnih učinkih varnostnih tveganj. Če pa pristojni organi Italije ne bodo sprejeli zahteve vlade, mora vlada pri Komisiji Evropskih skupnosti takoj sprožiti postopke v zvezi s kršenjem direktiv EU v zvezi s presojo čezmejnih vplivov na okolje, še predlagajo poslanci.

Tržaški zaliv iz zraka: Bojazen, da bodo plinski terminali dodatno ogrozili čistost morja in kvaliteto življenja ob industrializirani obali
Tržaški zaliv iz zraka: Bojazen, da bodo plinski terminali dodatno ogrozili čistost morja in kvaliteto življenja ob industrializirani obali FOTO: POP TV

NSi: Časopisni zapisi niso dovolj

Vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok
Vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok FOTO: POP TV

Vodja poslanske skupine NSi Alojz Sok pričakuje, da bodo njegovi poslanski kolegi iz vrst opozicijskih LDS in SD pripravili "ustrezno gradivo" za izredno sejo državnega zbora o nameravani izgradnji dveh plinskih terminalov v Tržaškem zalivu. "Zapisi v časopisih največkrat niso dovolj", je namero LDS in SD komentiral Sok.

Kakšna bi lahko bila dodana vrednost izredne seje "k temu, kar ministrstvi za zunanje zadeve ter za okolje in prostor že počneta", poslanec ni komentiral. Pričakuje pa, da bo DZ sprejel stališče, s katerim bo sosednjo Italijo pozval k medsebojnemu spoštovanju in obveščanju, ter upošteval pomisleke, ki jih ima Slovenije do gradnje terminalov.

Že protestna nota bi bila dovolj

Poslanec SD Aurelio Juri
Poslanec SD Aurelio Juri FOTO: E plus

Poslenec SD Aurelio Juri meni, da je Slovenija glede plinskih terminalov "nesporno izgubila precej dragocenega časa". Pri terminalih naj bi šlo za očiten vpliv na okolje in za neposredno fizično poseganje v teritorialno suverenost Slovenije. "Varnostni pasovi okoli plinskih terminalov bi namreč segali kar tri kilometre znotraj slovenskih teritorialnih voda," meni Juri.

Že samo protestna nota slovenskega zunanjega ministrstva, v kateri bi Italijo opozorili, da načrtovani terminal na morju z varnostnim območjem brez privolitve Slovenije vstopa v slovenske teritorialne vode, naj bi po mnenju Jurija "stvari zasukala v drugačno smer. To bi vse upočasnilo, če že ne ustavilo," je prepričan Juri.

Neodvisna študija in mešana komisija

Opozicijski poslanci predlagajo še sprejem sklepa, na podlagi katerega bi vlada Italiji predlagala ustanovitev mešane in neodvisne strokovno-znanstvene komisije za oceno vplivov obeh terminalov na okolje. Predlagajo tudi, da bi državni zbor pozval vlado, naj za oba načrtovana plinska terminala naroči neodvisno strokovno študijo o vplivih na okolje.

S sklepom bi DZ pozval vlado, naj ga seznani z diplomatskimi aktivnostmi zunanjega ministra Dimitrija Rupla glede plinskih terminalov. Skupina poslancev tudi predlaga, da bi državni zbor pozval vlado, naj ugotovi tudi morebitno objektivno odgovornost posameznih nosilcev javnih funkcij in ustrezno ukrepa. V skladu s poslovnikom DZ mora predsednik DZ sejo sklicati v 15 dneh od vložitve zahteve.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jungle@email.si
19. 05. 2006 09.18
naša vlada mora preprečiti to naravno katastrof, da bodo Italijani iskali lokacijo nekje drugje ne pa v bližini Slovenije, upam da se tega g. Sok in vlada zavedajo...... to je edina rešitev za bodočnost slovenskega obalnega turizma, ki že sedaj ni takšen kot bi moral bit.......
jureatanackov@gmail.com
18. 05. 2006 22.49
Sposobna ali imela kak resen interes... Rupel se je na RTV SLO1 pred kakim mesecem v intervjuju nekaj neumno smehljal, ces 'to so samo ideje in zamisli'... Ocitno so res bile samo ideje in zamisli, ce je vseskupaj ze napol zgrajeno. In v isti sapi potem vlada nekaj bluzi o viziji kako bi Obala postala turisticna destinacija: ja, pol leta bo megla ker bo morje ohlajeno, za kopat se itak ne bo, lahko bomo pa gledali lep gost tankerski promet. Nasa vlada ja...
jungle@email.si
18. 05. 2006 15.48
če bi bla država kaj sposobna, bi morala bit proti plinskim terminalom v jadranskem morju ob slovenski obali , ker potem nam sledijo posledice upada turizma, onesnaženje morja,ki že sedaj ni kaj čisto. Mislm da naša vlada ni sposobna reč NE za terminale....... zato bo bla izredna seja zelo poučna, da bomo tut drugi zvedel, kaj je res na stvari ........upam !