Slovenija

Virant in cariniki na istem bregu

Ljubljana, 16. 09. 2008 12.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister za javno upravo Gregor Virant je na sestanku s cariniki sklenil dogovor glede nove sistematizacije delovnih mest v carinski službi. Razlogov za stavko tako ni več.

Stavke carinikov ne bo. Z ministrom Gregorjem Virantom so se namreč dogovorili glede nove sistematizacije delovnih mest v carinski službi. Kot je povedal minister Virant, je sindikat zahteval, da se z novo sistematizacijo delovnih mest določi možnost sistematiziranja nekaterih zahtevnejših delovnih mest in da se ''naredi korak od uravnilovke, ki je doslej veljala v carinski upravi''.

Dogovor vključuje sistemizacijo delovnih mest carinikov specialistov na zahtevnejših delovnih mestih, katerih delež so določili v višini 12 odstotkov. Poleg tega se bodo nekatera delovna mesta po novem lahko sistemizirala v nazivu carinik ena, doslej so bila namreč lahko sistemizirana le v nazivu carinik tri in carinik dve.

Razlogov za stavko ni več.
Razlogov za stavko ni več. FOTO: POP TV

Bistveno je, da se "dopušča večjo diferenciacijo znotraj carine in da se manjši odstotek najzahtevnejših delovnih mest nekoliko odlepi od ostalih," je poudaril Virant in dodal, da bo carinikov specialistov na zahtevnejših delovnih mestih v peti in sedmi tarifni skupini predvidoma 12 odstotkov.

Rešitev je bila predhodno usklajena med sindikatom in vodstvom carinske uprave. Kot je povedal Virant, sta spremembe preučila skupaj s finančnim ministrom Andrejem Bajukom in ugotovila, da so "korektne, skladne s kolektivno pogodbo, novo uredbo o notranji organizaciji in da ni nobenega razloga, da takšna sistemizacija v carini ne bi bila sprejeta".

Kot je za 24ur.com povedal sekretar Sindikata carinikov Dušan Miščević, bo stavka odpovedana jutri. ''Jutri imamo sejo stavkovnega odbora. Glede na podpisan dogovor in rešitve v sistematizaciji, ki smo jo sklenili z vodstvom carinske službe, ni razloga za izvedbo stavke.'' Miščevič je še povedal, da dogovor zadeva približno 250 od skupno 1800 zaposlenih v carinski službi, ki se jim bodo plače v povprečju dvignile za približno štiri odstotke. Na vprašanje, ali so z doseženim dogovorom zadovoljni, pa je Miščević povedal: ''Na tej točki da.''

V sindikatu carinikov po besedah njegovega predsednika Dušana Pečnika današnji dogovor jemljejo kot dobro izhodišče, da se dokončno reši vprašanje sistemizacije v carinski službi. "Bistvo vsega je, da je sedaj mogoča diferenciacija po vsebini bolj zahtevnih delovnih mest," je dejal Pečnik in dodal, da bo s tem rešen dobršen del problema. Nekatera vprašanja, ki še ostajajo, pa bodo v skladu z že sprejetim dogovorom reševali pozneje.

Zadovoljstvo nad današnjih dogovorom je izrazil tudi finančni minister Andrej Bajuk, ki je dejal, da je bil doslej problem, "kako vse to uskladiti znotraj celote". Ob tem je opozoril, da je carinska uprava v zadnjih letih naredila korenite spremembe v svojem delu, se popolnoma in učinkovito reorganizirala in da je to "resnično služba, na katero smo lahko zelo ponosni".

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
17. 09. 2008 11.58
Koliko se je povečala plača \"strokovni\" direktorici KC-ja?
Uporabnik113189
17. 09. 2008 10.45
Verjetno jih je veliko, ki so zgrešili komentar Gasparija. Človek pač ne govori veliko, pa ga mimogrede preslišiš. Skratka, trdi, da je kljub prenizkim plačam vsepovsod masa za plače za zdravstvo v ZZZS zrasla iz ca 160M na ca 300M. Iz tega podatka pa je mogoče izvleči celo vrsto vprašanj. Najprej, veliko je takšnih, ki so dobili nižje plače in sedaj grozijo štrajki. Ni druge razlage, da so se nekateri posamezniki pošteno \"omastili\" in so se jim plače nesramno dvignile? Človek bi pričakoval pri vsem tem hrupu, da bi se skupni seštevek plač v zavarovalnici znižal ne pa povečal za 100 procentov.
Tonček Balonček
17. 09. 2008 10.31
A cariniki zdaj carinijo kitajske petarde in DVD predvajalnike?
direktorica
16. 09. 2008 20.17
ZAKAJ CENZURA KOMENTARJEV?
pdjmt
16. 09. 2008 20.01
kdo pa je rekel, da bodo dobili denar? bedesa specialist se ne bo poznala nikjer drugod, kot na papirju. S tem ne bodo imeli večjih plač. Mogoče se bo kje pojavila kakšna izjema, večinoma pa ne.
ivo55
16. 09. 2008 13.55
Čigav denar pa sedaj tako velikodušno tala tale Virant?! Pred kratkim sem menil, da je sposoben človek, sedaj pa gledam kako izničuje vse dogovorjeno, zapisano.... z drugimi besedami javne službe lahko izzsilijo vse na škodo tistih, ki služimo na trgu. BEDA!
Ro-Zy-YoZi
16. 09. 2008 13.31
in spet bo sistematizacija veljala 3 mesece predno bodo cariniki pogruntal da so podpiali in dosegli le nateg