Slovenija

Znana cvetličarka, ki je okraševala Vatikan: letos prevladujejo rožnati in modri cvetovi

Ljubljana, 04. 04. 2021 19.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Janez Usenik
Komentarji
6

Velika noč je praznik, ki nosi posebno sporočilo. Sporočilo, da življenje na koncu vedno zmaga. Za to ni naključje, da jo praznujemo v času prebujanja narave. In zato za veliko noč mnogi nimajo le obložene mize, ampak jo tudi okrasijo s cvetjem. Sabina Šegula, znana cvetličarka, je letos pripravila poseben aranžma, ki naj bi prinesel dobro mero optimizma. Pravi, da letos prevladujejo rožnati in modri cvetovi. Zakaj?

Skoraj celo desetletje Sabina Šegula velike noči ni preživljala v družinskem krogu. S cvetjem je namreč okraševala Vatikan, kar je seveda zanjo in Slovenijo veliko priznanje. A čeprav letos že drugo leto zapored za veliko noč ostaja doma, se cvetju ne odpove.

Njena miza ni obložena le z dobrotami, vsaka prava praznična miza naj bo okrašena tudi s cvetjem, pravi. Kajti cvetlice niso prazno okrasje, poznavalci se znajo z njimi tudi pogovarjati. "Cvetje nas spremlja vse življenje in z njim želimo zdaj pregnati temne oblake," pravi Šegula.

Sabina Šegula je skoraj celo desetletje skrbela za okrasitev Vatikana.
Sabina Šegula je skoraj celo desetletje skrbela za okrasitev Vatikana. FOTO: Kanal A

Za veliko noč se po tradiciji uporablja belo in rumeno cvetje. To niso le barve Vatikana, ampak tudi vere, zraven pa sodi tudi oljčna vejica. Toda vsako leto dodajajo še druga sporočila. Šegula se recimo spominja, kako so pred petimi leti Vatikan okrasili veliko bolj pisano kot običajno. To je imelo tudi pomembno sporočilo: "Ko je bilo ogromno beguncev, so s tem sporočali, da lahko različni ljudje živimo v sožitju."

Letos pa je sama napolnila dom s posebno simboliko. Ta nas navdihuje, da si pomagamo med sabo. Rožnata barva je simbol sočutja, pojasni Šegula. Daje upanje, da bo življenje spet zmagalo, tokrat nad boleznijo. "Modra pa kot simbol vode predstavlja očiščenje," pove. Da bomo kmalu spet živeli na polno.

"Cvetje, položeno v smeri urinega kazalca, nas opominja, da svoj čas izkoristimo," še doda. Da bomo potem še bolj hvaležni za vse, kar imamo.

Koronavirus pasica nova

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
04. 04. 2021 21.56
Ona že ve kje se dobro plača.
elsh
04. 04. 2021 21.39
+1
Čisto brez okusa.
Inmojkomentarje
04. 04. 2021 21.27
periot22
04. 04. 2021 20.50
-1
231koak
04. 04. 2021 20.43
+3
Ovi v vatikani govorijo o revscini, a sami bi zlato jedli
slovenka62
04. 04. 2021 20.38
+2
Kaj je v tem aranzmaju lepga?