Slovenija

Velikonočna krasitev vatikanske bazilike odpade, a kako bi jo okrasila Slovenca?

Grosuplje, 29. 03. 2021 15.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
2

Florista Sabina Šegula in Peter Ribič slavno vatikansko baziliko preoblačita v velikonočno zgodbo že od leta 2011. Tudi letos je sveti sedež zaupal krasitev njima, a je zaradi epidemije covida-19 tik pred zdajci omejil vse aktivnosti v Vatikanu. Slovenska florista, ki sta do zdaj baziliko za veliko noč in božič okrasila že 17-krat, v Vatikan tako ne potujeta. Sta pa v župnijski cerkvi v Grosuplju predstavila, v kakšni velikonočni podobi bi zažarela bazilika.

Sabina Šegula in Peter Ribič sta letos namesto v Vatikan odšla v Grosuplje.
Sabina Šegula in Peter Ribič sta letos namesto v Vatikan odšla v Grosuplje. FOTO: Ninoslav Pavkov

Florista Sabina Šegula z Akademije cvetja in Peter Ribič iz Biotehniškega centra Naklo bi morala v sredo potovati v Vatikan, a so jima predstavniki svetega sedeža prejšnji teden sporočili, da krasitve bazilike svetega Petra ne bo, saj so zaradi covidnih ukrepov prilagodili oziroma zmanjšali vse dejavnosti in dogodke. "Podobno kot letos se je zgodilo že lani – krasitev so odpovedali in v sveto mesto nisva odpotovala. Če pa bi šla, bi tako, kot sva nameravala lani, uporabila slovenske orhideje iz podjetja v Prekmurju, in pa naše podlage – gobe, v katere bi nabadala dekoracijo," je pojasnil Ribič.

Orhideje v tradicionalni velikonočni barvi z dodanimi oranžnimi in lila toni

Sabina Šegula sicer že tretje leto kuje načrte okrasitve za veliko noč, v katere vključuje slovenske proizvode. Na ta način želi izpostaviti našo državo. "Okrasila bi glavni oltar v baziliki in štiri Berninijeve stebre nad oltarjem, okrog katerih sva pred dvema letoma dala slovenske orhideje. Tudi letos bi uporabila naše orhideje. Del bi bil v vatikanski velikonočni tradicionalni belo-rumeni kombinaciji, drugi del pa v nežnih oranžnih, lila tonih," je opisal Ribič.

Sabina Šegula in Peter Ribič sta skreirala podobni velikončni aranžma, kot bi ga v Vatikanu.
Sabina Šegula in Peter Ribič sta skreirala podobni velikončni aranžma, kot bi ga v Vatikanu. FOTO: Ninoslav Pavkov

Za izdelavo dekoracije bi uporabila rezane slovenske orhideje. "Pred dvema letoma sva tako glavni oltar kot Berninijeve stebre okrasila z lončnimi – to so visoke, kaskadne orhideje, ki imajo velike cvetove, velika stebla, so velike rastline in so videti impozantno. Rezane orhideje, s katerimi bi krasila letos, pa so manjše, nižje. Glavna sestavina bi torej bile orhideje, dodala bi še nekaj tulipanov in nageljnov ter zelenje," je naštel Ribič.

Florista niti lani nista mogla promovirati slovenskih orhidej v Vatikanu, saj je velikonočna krasitev zaradi covidnih ukrepov prav tako odpadla. Orhideje, ki so že bile pripravljene za odhod v sveto mesto, so ostale doma. "Podjetje jih je zato razdelilo zdravstvenim delavcem v bolnišnici v Murski Soboti. Božične zvezde pa so v lanskem božičnem času na koncu vseeno potovale v Vatikan v štiri druge papeževe bazilike," je pojasnil Ribič.

Osnova bi bile orhideje.
Osnova bi bile orhideje. FOTO: Ninoslav Pavkov

'K njim vsako leto prihajava kot del ekipe'

Čeprav sta se florista zdaj že navadila pogledov in sprehodov po vatikanskih vrtovih, se dobro zavedata, da imata privilegij, da sta bila že tolikokrat del prazničnih zgodb svetega mesta. Poleg tega, da je povabilo k sodelovanju pri okrasitvah strokovno priznanje, da delata dobro, sta v teh letih stkala pristne prijateljske vezi z vatikanskimi vrtnarji. "K njim vsako leto prihajava kot del ekipe. Seveda je to čast, obenem pa na ta način predstavljava našo državo. Za cvetličarski poklic je sodelovanje pri takem nevsakdanjem projektu zagotovo posebno doživetje. Spoznaš vse razsežnost, vidiš, kako je veliko vse skupaj ... " zadovoljstva ni mogel skriti Ribič.

Kako pa je s kreativnostjo? Ali florista v Vatikanu lahko izpeljeta svoje ideje in uporabljata lastno inovativnost ali se morata držati zapovedi, nas je zanimalo. Ribič je pojasnil, da so pravila o okraševanju prostora določena. Upoštevati morata, kako dolga, široka in visoka je lahko dekoracija ter kaj v baziliki sploh lahko okrasita. "Malenkost  svojega navdiha lahko dodava, glavnina pa je iz leta v leto določena. Vsako leto vatikanski vrtnarji naročijo cvetje in barvo, razen leta 2019, ko je Sabina naročila slovenske orhideje. Že v naprej nama je znano, da bo velika noč belo-rumena in da bo božič zeleno-rdeč. Vsako leto seveda vključimo kakšen dodatek in potem se igrava s tehnikami in kombiniranjem cvetja," je razložil Ribič, da si večjih odstopanj ne smeta privoščiti. 

Sabina Šegula in Peter Ribič že od leta 2011 okrašujeta baziliko svetega Petra v Vatikanu.
Sabina Šegula in Peter Ribič že od leta 2011 okrašujeta baziliko svetega Petra v Vatikanu. FOTO: Ninoslav Pavkov

Način postavitve in končni videz bazilike je torej v rokah obeh slovenskih floristov, barve cvetja ostajajo že desetletja enake. A jima je pred dvema letoma uspelo unovčiti slovenske orhideje, na kar sta ponosna: "Ko sva se pogovarjala z vatikanskimi vrtnarji, je beseda nanesla, ali bi vključili slovenska podjetja v to zgodbo. V vrtnariji so bili za. Seveda so bile  slovenske orhideje leta 2019 donacija in ko smo še pokazali, kaj znamo, smo zelo lepo predstavili našo državo," je ponosno strnil Ribič.

Koronavirus pasica nova


KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kure bedne
29. 03. 2021 19.51
+1
Jaz že vem kako in s čim bi jo okrasil. Piritehniki bi bili začudeni nad inovativnostjo in količino.
monika80
29. 03. 2021 18.08
+1
Kako jo bi okrasila, če letos odpade, pač odpade, ne vem zakaj sploh koga to zanima