Slovenija

GH Holding: Stališča UKC LJ so napačna, zavajajoča in v celoti neutemeljena

Ljubljana, 27. 06. 2023 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
8

Javnost zadnje mesece razburja naročanje diagnostičnih naprav s strani UKC Ljubljana, saj je Komisija za preprečevanje korupcije na podlagi prijave GH Holding ugotovila, da obstaja sum kaznivega dejanja, zadevo pa so predali Policiji. UKC Ljubljana je sicer pretekli teden GH Holding obtožil, da je zahtevek za revizijo neupravičen, iz podjetja pa zdaj sporočajo, da UKC "zavaja javnost in želi zamegliti dejansko stanje oziroma preusmeriti pozornost".

Po tem, ko so iz UKC Ljubljana minuli petek sporočili, da tudi GH Holding, skladno s pogoji objavljenega javnega naročila, lahko ponudi opremo, se je odzvalo tudi podjetje GH Holding, ki pravi, da temu ni tako. 

V UKC Ljubljana so namreč sporočili, da je iz prejete dokumentacije o tehničnih specifikacijah opreme, ki jo ponuja GH Holding, razvidno, da lahko le-ta ponudi tudi vgradnjo fiksnega detektorja v stenski stativ in da je zato zahtevek za revizijo popolnoma nerazumljiv. To bi namreč pomenilo, da bi GH Holding lahko ponudil blago v skladu s specifikacijami iz razpisne dokumentacije in bi lahko ponudbo tudi oddal.

"Na podlagi prejetih dodatnih informacij lahko zaključimo, da ponudnik verjetno ni vedel, da že ves čas izpolnjuje vse tehnične zahteve razpisne dokumentacije, zato je zahtevek za revizijo neupravičen in je verjetno posledica nepoznavanja opreme, ki jo ponuja," so bili ostri v UKC Ljubljana. 

A na GH Holding poudarjajo, da so stališča UKC Ljubljana "napačna, zavajajoča in v celoti neutemeljena ter očitno namenjena zameglitvi dejanskega stanja oziroma preusmeritvi pozornosti".

V podjetju namreč pojasnjujejo, da je UKC Ljubljana v konkretnem primeru na izrecna vprašanja GH Holdinga v smeri: "Ali naročnik dovoljuje, da ... Se kot ekvivalent ponudi stenski detektor, ki se lahko fiksira (pozicija docked) ali sname po želji uporabnika," na Portalu javnih naročil podal negativen odgovor. "S tem je dejansko onemogočil podajo ponudbe s tipom naprave, ki ga ponuja GH Holding," pravijo.

Diagnostične naprave (slika je simbolična)
Diagnostične naprave (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock

"UKC Ljubljana je torej tisti, ki zavaja javnost in s tem Državno revizijsko komisijo, saj se glede na dane izjave dejansko obnaša, kot da ne pozna niti lastne razpisne dokumentacije oziroma da sploh ni podal odgovorov, s katerimi je dejansko izrecno onemogočil podajo ponudbe s takšno tehnologijo, kot jo ponuja GH Holding," pravijo, pri tem pa dodajajo, da so odgovori na Portalu javnih naročil, skladno z javno-naročniško zakonodajo, del razpisne dokumentacije.

"Vsebina podanega sporočila za javnost dejansko pomeni tudi, da UKC Ljubljana celo izrecno priznava, da so vsi argumenti UKC Ljubljana, ki jih je UKC Ljubljana podal v odločitvi o zahtevku za revizijo, neutemeljeni," so sklenili.

Za ponoven odziv smo prosili UKC Ljubljana, a na njihove odgovore še čakamo. Poleg tega smo vprašanja naslovili tudi na Policijo, da bi preverili, kako daleč je postopek. Odgovore bomo dodali, ko jih prejmemo. 

Spomnimo. UKC Ljubljana je v začetku junija po pritožbi podjetja GH Holding ustavil postopek javnega naročila za sedem diagnostičnih naprav za računalniško tomografijo (CT) in rentgensko slikanje. GH Holding jim je očital, da so razpisno dokumentacijo priredili tako, da ustreza le enemu ponudniku, in sicer podjetju Siemens. 

KPK je v okviru predhodnega preizkusa z vpogledom na portal javnih naročil ugotovila, da je bila v povezavi z omenjenim javnim naročilom vložena zahteva za revizijo in da je v teku predrevizijski postopek. Prav tako so ugotovili, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb zakona o javnem naročanju, zato so primer odstopili Policiji. 

Generalni direktor UKC Marko Jug je sicer že pred dnevi dejal, da je vodstvo zaradi zahteve po reviziji ustanovilo dodatno notranjo strokovno skupino, nabavna služba in zunanji pravni svetovalci pa so še enkrat obravnavali celoten postopek. Nepravilnosti v postopku nabave že tedaj niso ugotovili. 

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Volja
29. 06. 2023 09.12
Kaj vse se naplavi na vrh UKC...
pekoči paradižnik
27. 06. 2023 14.49
+2
Kdor bo uspel zdravstvo iztrgati iz krempljev janšizma bo zmagovalec in heroj.
zibertmi
27. 06. 2023 13.08
+3
v zdravstvu ne bo nikoli drugače.ker tu se pretaka največ našega denarja,korupcije do nebes
Uporabnik1921539
27. 06. 2023 12.55
kdaj bo ponudnikom jasno,da lahko narocnik naroci tisto,kar potrebuje on s cemer zeli delati in ne tistega,kar mu nekdo vsili,ker je pac najcenejsi?Brednost,ki jo s sabo prinasa oprema(izobrazevanja,servisi,....) je in mora biti tusto.kar je nad ceno.Ali v trgovini tudi kupite najcenejse in ne tistega,jar zelite?Pri JN je popolnoma enako.
pojtrarara
27. 06. 2023 13.01
ne more biti tako - potem bi po vezah talali naš javni dnar izbrancem pri koritu - že tako oropajo zdr. blagajno za pol milijarde letno, potem bi bilo še huje
Banion
27. 06. 2023 12.18
+2
ko sem še bil zaposlen in hvala bogu v zasebnem sektorju kjer ni bilo razpisov smo kupovali opremo, najprej kvaliteta, cena in na koncu smo vedno kupili od proizvajalca katerega stroje smo že ime, pol manj šolanja vzdrževalcev, bonusi pri nakupu in vzdrževanju. Morda poskuša tudi UKC nekaj podbnega in želel bi da kupi ne glede na ceno najboljšo in najbolj zanesljivo napravo, da bom prepričan da sem dobil pravo diagnozo.
voja
27. 06. 2023 12.32
+5
Bravo, nekdo ki zadeve pozna in razmišlja z glavo. Kdo je v slikovni diagnostiki number one, vedo samo tisti, ki to poznajo.
Natodefinkica
27. 06. 2023 11.53
+2
Propada še en KOMUNISTIČNI MIT...))))