Slovenija

'Zahtevek za revizijo je neupravičen in je verjetno posledica nepoznavanja opreme'

Ljubljana, 23. 06. 2023 16.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
9

Komisija za preprečevanje korupcije je ugotovila, da v zvezi z naročanjem diagnostičnih naprav s strani UKC Ljubljana obstaja sum storitve kaznivega dejanja, zato so zadevo predali Policiji. Z UKC Ljubljana pa so zdaj sporočili, da je iz vlagateljeve pripravljalne vloge razvidno, da tudi GH Holding lahko ponudi opremo, skladno s pogoji objavljenega javnega naročila. "Ponudnik verjetno ni vedel, da že ves čas izpolnjuje vse tehnične zahteve razpisne dokumentacije, zato je zahtevek za revizijo neupravičen in je verjetno posledica nepoznavanja opreme, ki jo ponuja," so sklenili.

Razpisna komisija UKC Ljubljana za javno naročilo za nakup naprav za rentgensko slikanje (RTG) in računalniško tomografijo (CT) je od vlagateljeve odvetniške družbe prejela pripravljalno vlogo, iz katere je razvidno, da tudi GH Holding lahko ponudi opremo, skladno s pogoji objavljenega javnega naročila, je UKC Ljubljana zapisal v sporočilu za javnost. 

"Iz prejete dokumentacije o tehničnih specifikacijah opreme, ki jo ponuja GH Holding, je razvidno, da lahko le-ta ponudi tudi vgradnjo fiksnega detektorja v stenski stativ, zato je zahtevek za revizijo popolnoma nerazumljiv," so prepričani. Trdijo, da ponudnik namreč v stenski stativ lahko vgradi fiksni detektor, ki se polni preko električnega napajanja s stativom, prenos podatkov pa izvaja po žični povezavi. "Navedeno pomeni, da GH Holding lahko ponudi blago v skladu s specifikacijami iz razpisne dokumentacije in bi lahko ponudbo tudi oddal," pojasnjujejo. 

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Bobo

Kot pravijo, so navedbe GH Holdinga v pripravljalni vlogi torej diametralno nasprotne od navedb v zahtevku za revizijo, ki ga je podjetje vložilo. "Na podlagi prejetih dodatnih informacij lahko zaključimo, da ponudnik verjetno ni vedel, da že ves čas izpolnjuje vse tehnične zahteve razpisne dokumentacije, zato je zahtevek za revizijo neupravičen in je verjetno posledica nepoznavanja opreme, ki jo ponuja," pravijo. 

Dodali so še, da bodo nove ugotovitve posredovali pristojnim inštitucijam. "UKC Ljubljana sicer ni seznanjen z ugotovitvami KPK, razen preko medijskih objav, in jih zato ne more komentirati, je pa razjasnitev primera v velikem interesu UKC Ljubljana in bomo aktivno sodelovali z vsemi pristojnimi institucijami v vseh morebitnih nadaljnjih postopkih primera," še piše v sporočilu za javnost. 

UKC Ljubljana očitali, da naj bi favoriziral enega ponudnika

Poročali smo že, da je UKC Ljubljana v začetku junija po pritožbi podjetja GH Holding ustavil postopek javnega naročila za sedem diagnostičnih naprav za računalniško tomografijo (CT) in rentgensko slikanje. GH Holding jim je očital, da so razpisno dokumentacijo priredili tako, da ustreza le enemu ponudniku, in sicer podjetju Siemens. 

KPK je v okviru predhodnega preizkusa z vpogledom na portal javnih naročil ugotovila, da je bila v povezavi z omenjenim javnim naročilom vložena zahteva za revizijo in da je v teku predrevizijski postopek. Prav tako so ugotovili, da obstajajo razlogi za sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v povezavi z izvajanjem določb zakona o javnem naročanju, zato so primer odstopili Policiji. 

Generalni direktor UKC Marko Jug je sicer že pred dnevi dejal, da je vodstvo zaradi zahteve po reviziji ustanovilo dodatno notranjo strokovno skupino, nabavna služba in zunanji pravni svetovalci pa so še enkrat obravnavali celoten postopek. Nepravilnosti v postopku nabave že tedaj niso ugotovili. 

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komarec
23. 06. 2023 21.41
-1
Čim zaslišim besedo zdravstvo pomislim na hudo korupcijo.
Groucho Marx
23. 06. 2023 17.55
+5
Desetletja se že iz zdravstva koruptivno počrpa vsako leto na stotine milijonov, ampak to je vse posledica nevednosti nas plebejcev, tako nas zdaj prepričujejo.
Julijann
23. 06. 2023 17.48
+5
Loredan je že ugotovil, da bo denarja v zdravstvu zmanjkalo. Baje so vse storitve dražje ( le plače in pokojnine pa niso " dražje) in napoveduje se že prispevek za obvezno plačilo, več kot 40€. In kaj bo potem od te famozne ukinitve oz.preusmeritve zavarovanja? Res so bleferji na kubik. Lažejo se nam v obraz in niti trenejo ne!
JApajaDAja
23. 06. 2023 17.36
+3
pri nas še sploh kdo kaj ve...razen kasirati €...na, pod in za mizo?
proofreader
23. 06. 2023 17.33
+9
Gradbena podjetja zdaj prodajajo že medicinsko opremo. Kam smo prišli.
Antena
23. 06. 2023 17.32
+4
Korupcija korupcija v našem zdravstvu
proofreader
23. 06. 2023 17.32
+3
Siemens je preverjena kvaliteta. Američani pa bi radi prodali svoje igračke.
JApajaDAja
23. 06. 2023 17.37
+1
tudi mercedes ni več to kar je nekoč bil!