Slovenija

Tri članice potrdile pogodbo

Ljubljana, 29. 01. 2008 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenija je kot druga članica Evropske unije ratificirala Lizbonsko pogodbo. Kmalu ji je sledila še Malta.

Državni zbor je danes ratificiral novo, reformno pogodbo Evropske unije, ki naj bi razširjeni povezavi omogočila učinkovito delovanje in okrepila njeno vlogo v svetu. Za ratifikacijo Lizbonske pogodbe je glasovalo 74 poslancev, šest pa jih je bilo proti. Predsednik Vlade Republike Slovenije in predsednik Evropskega sveta Janez Janša je pozdravil današnjo ratifikacijo Lizbonske pogodbe v slovenskem parlamentu. Slovenija je tako druga država, ki je potrdila nov institucionalni ustroj za učinkovitejše delovanje razširjene Evropske unije.

Z uveljavitvijo pogodbe bo, po njegovih besedah, Evropska unija dobila jasno prepoznavno evropsko identiteto.
Z uveljavitvijo pogodbe bo, po njegovih besedah, Evropska unija dobila jasno prepoznavno evropsko identiteto. FOTO: POP TV
Ob tem je izrazil upanje v uspešen potek ratifikacijskih postopkov po državah članicah, saj si je Slovenija spremljanje ratifikacij Lizbonske pogodbe izbrala za eno od prioritetnih nalog svojega p redsedovanja Svetu EU. V času slovenskega predsedovanja bi tako lahko prišlo do ratifikacije pogodbe namreč v večini držav članic.
"Evropska unija z Lizbonsko pogodbo dobiva instrument, na podlagi katerega ne bo sposobna samo bolj učinkovito urejati odnosov med državami članicami, graditi skupne politike in povečevati integracijo, ampak je to instrument, ki bo Evropski uniji omogočal, da bo bistveno bolj učinkovita tudi navzven,« je ob predstavitvi predloga zakona o ratifikaciji Lizbonske pogodbe poslankam in poslancem poudaril premier Janez Janša. Z uveljavitvijo pogodbe bo, po njegovih besedah, Evropska unija dobila jasno prepoznavno evropsko identiteto ter dobre možnosti za krepitev vloge globalnega dejavnika v skladu s svojo ekonomsko in siceršnjo močjo.

Predsednik Evropske ljudske stranke-Evropskih demokratov v Evropskem parlamentu (EPP-ED) Joseph Daul je pozdravil potrditev Lizbonske pogodbe v slovenskem parlametu in ob tem dejal, da je Slovenija s tem, ko je med prvimi ratificirala pogodbo in sedaj kot predsedujoča EU, pokazala velik zgled za ostale države.

"Sloveniji kot drugi državi, ki je ratificirala Lizbonsko pogodbo" je takoj čestital predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Podpora pogodbi v DZ je po njegovem "izraz podpore učinkovitejši, demokratični, transparentni in močnejši EU". "Spodbuden in pozitiven signal je, da je trenutno predsedujoča EU ena izmed prvih držav, ki je ratificirala pogodbo," je poudaril Barroso. Izrazil je še upanje, da bodo druge države hitro sledile Madžarski in Sloveniji, ki sta pogodbo ratificirali prvi.

Da bi pogodba stopila v veljavo, jo morajo ratificirati vse države članice. V sedemindvajseterici je želja, da bi bil ratifikacijski postopek končan do konca letošnjega leta in bi dokument v veljavo stopil v začetku leta 2009. Večinoma naj bi države EU pogodbo ratificirale v nacionalnih parlamentih, referendum naj bi izvedla samo Irska, ki jo k temu zavezuje nacionalna zakonodaja. Spremljanje procesa ratifikacije dokumenta v drugih članicah je prednostna naloga Slovenije kot predsedujoče EU.

Država se odloča sama

Kot je dejal v govoru pred poslankami in poslanci premier Janša, se v postopku ratifikacije vsaka država odloči sama, seštevek pa "pove, ali je bilo teh pozitivnih odločitev dovolj ali ne". "Če ena manjka, to ni dovolj," je opozoril.
Na nek način zastopate dva milijona prebivalcev in prebivalk Slovenije, posredno pa ta dva milijona odločata o skoraj pol milijarde ljudi. Janez Janša v nagovoru poslankam in poslancem

Janša je še dejal, da DZ danes obravnava in odloča o vsebini, o kateri je v veliki meri primerjalno gledano odločal že februarja leta 2005, ko je ratificiral predhodnico Lizbonske pogodbe, evropsko ustavno pogodbo. Ob tem je menil, da prizadevanja, ki so bila vložena v Sloveniji in še 17 državah članicah v ratifikacijo prejšnje pogodbe, niso bila zaman, saj je bilo zaradi moralne teže držav, ki so ustavno pogodbo ratificirale, v besedilu reformne pogodbe možno ohraniti večino rešitev iz ustavne pogodbe. Premier je poslancem danes tudi predstavil novosti, ki jih prinaša Lizbonska pogodba.

Velika večina za ratifikacijo

Ratifikacijo reformne pogodbe so v obrazložitvi stališč pred glasovanjem podprle poslanske skupine SDS, SLS, NSi, Desus, SD, LDS in Zares, poslanski skupini SNS in Lipa pa sta jo zavrnili. SNS je 18. januarja predlagala, da bi slovenski državljani o ratifikaciji odločali na referendumu, kar pa je DZ danes pred glasovanjem o ratifikaciji Lizbonske pogodbe z veliko večino zavrnil.

Referenduma ne bo

Da predlog SNS nima veliko možnosti za uspeh, je bilo jasno že po razpravah v parlamentarnih odborih, kjer so z veliko večino podprli Lizbonsko pogodbo in tudi njeno ratifikacijo v DZ.

S tremi glasovi za in 56 proti je DZ zavrnil predlog SNS za razpis referenduma o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. Poslanci nadaljujejo sejo DZ, zvečer pa bodo glasovali o ratifikaciji nove, reformne pogodbe EU.

V obrazložitvi stališč pred glasovanjem so predlog zavrnile poslanske skupine SDS, SLS, NSi, Desus, SD, LDS in Zares, poslanski skupini SNS in Lipa pa sta ga podprli. So pa poslanske skupine LDS, SD in Lipa opozorile, da poslanci o vsebini reformne pogodbe Unije niso bili dobro obveščeni, da razprava v parlamentu o tej temi ni bila zadostna in da sta vlada in DZ z ratifikacijo preveč hitela.

Barovič: "Hočemo, da ljudje odločijo, po kakšnih pravilih igre bodo živeli."
Barovič: "Hočemo, da ljudje odločijo, po kakšnih pravilih igre bodo živeli." FOTO: POP TV

SNS je pobudo za referendum o Lizbonski pogodbi vložila 18. januarja, ker gre po mnenju stranke v primeru nove, reformne pogodbe Unije kljub spremenjenemu imenu za neke vrste ustavo, ki določa pravila igre, po katerih bomo Slovenci kot državljani živeli.

Poslanec SNS Bogdan Barovič je pred glasovanjem o pobudi za referendum ponovil stališče stranke, da je prav, da državljani na referendumu potrdijo, da so za to, da DZ ratificira Lizbonsko pogodbo. "Hočemo, da ljudje odločijo, po kakšnih pravilih igre bodo živeli," je poudaril.

Predlog referenduma zavrnil že odbor

Predlog referenduma je v ponedeljek zavrnil tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko, katerega stališča je danes predstavil njegov predsednik Jožef Jerovšek. Člani odbora z izjemo poslancev SNS so se strinjali, da potrebe po razpisu referenduma ni, nekateri od njih pa so tudi opozorili, da pri pozivu za referendum ne gre toliko za skepticizem do EU oz. Lizbonske pogodbe, ampak bolj za nasprotovanje nadaljnjim širitvam Unije, še posebej na Hrvaško. V odboru pa so se tudi strinjali, da razprava o pogodbi ni bila zadostna.

Predvidoma zvečer bodo poslanci glasovali o ratifikaciji Lizbonske pogodbe.
Predvidoma zvečer bodo poslanci glasovali o ratifikaciji Lizbonske pogodbe. FOTO: POP TV
Tudi Malta je s soglasjem ratificirala Lizbonsko pogodbo in je tako za Madžarsko in Slovenijo tretja članica Evropske unije, ki je že potrdila dokument.

Lenarčič: "Referendum ni potreben"

Državni sekretar za evropske zadeve Janez Lenarčič pa je danes ponovil stališče vlade, da referendum o Lizbonski pogodbi v Sloveniji ni potreben. Vse bistvene novosti, ki so zdaj vključene v Lizbonsko pogodbo, so bile znane že, ko smo državljani na referendumu leta 2003 prepričljivo glasovali za vstop v EU, je dejal. Poudaril je tudi, da se z ratifikacijo Lizbonske pogodbe "ne bo zgodil noben prenos dodatnih novih pristojnosti s Slovenije na EU."

Giscard d'Estaing ne vidi težav pri ratifikaciji pogodbe

Giscard d'Estaing je nekdanji predsednik Evropske konvencije, ki je leta 2001 oblikovala predlog evropske ustavne pogodbe. To so leta 2005 na referendumih zavrnili francoski in nizozemski volivci, nadomestila pa jo je Lizbonska pogodba, ki so jo evropski voditelji slovesno podpisali 13. decembra.

Nekdanji francoski predsednik Valery Giscard d'Estaing, ki se mudi na enodnevnem obisku v Sloveniji, je po srečanju s slovenskim predsednikom Danilom Türkom dejal, da ne pričakuje težav v procesu ratifikacije Lizbonske pogodbe in da bi Slovenija kot predsedujoča EU morala začeti razmišljati že o pričetku njenega uresničevanja.

Glede uresničevanja lizbonske strategije je Giscard D'Estaing poudaril, da so potrebni konkretni rezultati. Že osem let je namreč od sprejetja strategije za večjo konkurenčnost gospodarstva EU, končuje se tudi prvo implementacijsko obdobje, rezultati pa so po njegovih besedah omejeni. Slovenijo je še pohvalil, ker je tudi izvajanje lizbonske strategije uvrstila med prednostne naloge svojega predsedovanja.

  • MERCATOR zivalice
  • ŽAN
  • ŽIGA
  • ROK
  • VESNA
  • SAŠA
  • BRUNO
  • LIZA

KOMENTARJI (52)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
30. 01. 2008 22.32
Odgovorni adlatusi v RS so ratificirali LIZBONSKO POGODBO. Zelo zanimivo bi bilo vedeti in to esplicitno kakšno abundanco ali celo afluenco prinaša imenovana pogodba za (VSE) državljane RS v konstruktivnosti danes ali v doglednem času !
Adolph
30. 01. 2008 13.09
BONSAI ste ze spet odprli Vas gobec v delovnem casu?????????
politik70
30. 01. 2008 13.07
Izjava leta: Laž ima kratke noge, dolg nos in grosupeljski naglas.
exim@t-2.net
30. 01. 2008 11.41
bonsai9: Ne blebetaj neumnosti in ne polagaj besed tvojih tovarišev v usta JJ. To tvoji tovariši delajo tudi v sedanjosti, niso se omejili samo na preteklost. Ti nagec zagamani!
bonsai9@email.si
30. 01. 2008 11.10
Janša: "Kdor ni za, je proti" ! Janša: "Kdor ni za, je proti" ! Janša: "Kdor ni za pogodbo je proti" ! Janša: "Kdor ni za 14 pokrajin v Sloveniji, je za centralizem" ! Saj se ve in je znano kdo v preteklosti je blebetal take in podobne čenče.
politik70
30. 01. 2008 09.49
In tudi če nam post festum naredijo prevod grenak priokus bo ostal! Podpis je bil opravljen predno je bila javnost seznanjena z vsebino Lizbonske pogodbe! Torej imamo tako vlado ,ki si upa podpisati kakršno koli pi****! Res so asi !
politik70
30. 01. 2008 09.35
Prašek Saj sem napisal copy paste "Poleg tega 90% poslancev ne ve točno kaj nam pogodba prinaša!"
venet
30. 01. 2008 09.22
EU je pač UNIFORMIZEM, vsaj tako EU dojemajo naši politiki, tako kot je bil včasi JUGO-munizem. Ljudem v Sloveniji pa zaenkrat EU ni prinesel še nič konkretnega, razen peščici "gospodov" ki se je plasirala v Bruslju. Za navadne ljudi je EU sinonim za draginjo in težje življenje.
politik70
30. 01. 2008 09.21
""Tudi Malta je s soglasjem ratificirala Lizbonsko pogodbo in je tako za Madžarsko in Slovenijo tretja članica Evropske unije, ki je že potrdila dokument. "" Tri članice EU so že podpisale! Zelo pomembne članice! Te članice odločajo o veliko pomembnih zadevah! Zakaj smo med prvimi podpisniki? Bi še nekako razumel če bi sodelovali pri nastajanju Lizbonske pogodbe ,če bi bil v njej kakšen člen ki bi ga na zahtevo Slovenije vključili v pogodbo... Tako pa ne v emo kdo bo če sploh še kdo podpisal pogodbo! Poleg tega 90% poslancev ne ve točno kaj nam pogodba prinaša! Pa so jo vseeno podprli verjetno z vzrokom državotvornosti pa bile so izjave da smo v istem bazenu in se moramo držati pravil! Smo zato šli v evropo? Vem da sami nebi mogli obstati! Toda da se podrejamo že na začetku vsem stvarem oziroma sploh ne vemo kaj bo Lizbonska pogodba od nas zahtevala! Vsi samo govorijo kaj bo dobrega! Nobeden pa nam ne pove kšne obveznosti prinaša čemu se bo treba odrečti za ispolnitev Lizbonske pogodbe! Kaj bi bilo narobe če bi Slovenija podpisala pogodbo na koncu svojega 6 mesečnega predsedovanja? Tako za posladek prevedeno in razloženo malemu človeku? Ne mi moramo biti prvi! Ampak na žalost pri svareh ki bi morali biti zadnji in obratno! Nekateri tukaj zagovarjate Podpis samo zaradi tega ker je Janša rekel da je... Kaj že? Ne znamo misliti s svojo glavo? Si moramo sami iskati prevode in razlage iskati krivine in zanke pravniških izrazov napisanih v Angleščini? Je tako da tisti ki dobro obvlada Angleščino sploh ne rabi prevoda ker mu je v Angleščini pogodba razumljiva! Ostali pa naj se obrišemo ali obrišejo pod nosom! Tudi če se bo izkazalo da je Lizbonska pogodba enkratna najboljša in splo in oh super ni pošteno do Slovencev da nam niso prevedli cele pogodbe in da so poslanci skoraj čisto brez razprave glasovali za podpis! Leti na Leve in Desne! Če dodamo še vpletanje v Kosovsko krizo in risanko oziroma burlesko z diplomatskimi dokumenti...
politik70
30. 01. 2008 09.00
exim -oblečeni Tebe bojo pa res še pred volitvami izdali živci! Predlagam da si vzameš malo dopusta in se pomiriš! Prav parannoičen si postal! Same strahove vidiš in na žalost samo Leve ! Desni pa bežijo mimo tebe po levi ...
xzamiel@hotmail.com
30. 01. 2008 08.37
Moti me, da se ni ne poslance ne ljudi dobro obvestilo o Lizbonski pogodbi. Prav bi bilo, da bi bil referendum o tem, če se že gremo demokracijo. Drugače pa sama pogodba (in sem jo celo videl) ni slaba, prej obratno. Glede tega, da bi nam "govorili" kako naj živimo...se lahko samo reče, da so se spremenili nekateri EU mednarodni zakoni, postopki itd. Npr za navadne državljane je najbolj očitna razlika morda ta, da če so te zdaj npr ujeli v tujini zaradi kriminalnega dejanja, so te takoj poslali nazaj domov in tam rešili zadeve. Zdaj ne bo šlo tako, zdaj bodo, če sem prav razumel, reševali zadevo tam, kjer so te ujeli potem pa odvisno od dogovora ali te domov pošljejo rečeno kazen trpet ali ne. To je morda 1% sprememb, ki sem jih navedel. PS: Exim, lepo, če si optimističen, ampak a ne misliš, da je že hecno, da se neprestano počutiš/počutite ogrožene ? Živi v sedanjosti pa bo.
exim@t-2.net
30. 01. 2008 08.33
bonsai9: ne argumentiraš, žališ. Nikoli se ne boš znebil predznaka: možganski nagec!
bonsai9@email.si
30. 01. 2008 08.28
Ha, ha exim. Kdo se oglaša. Še 8 mesecev mate čas, da se klanjate RKC in drugim pedofilom. Bush vas ne jebe več, Sanader vas je skinu s k..., in sedaj poskušate bit glasni.
exim@t-2.net
30. 01. 2008 08.19
Če Dnevnikovec Lesjak trdi, da na MZZ niso odpustili pravega človeka, potem so ga sigurno. Počasi se je treba znebiti komunistično-ldsoveske zalege. Značilno za njih namreč je spodkopavanje in vračanje Slovenije in Slovence vnazaj v balkanski kotel. Cilj opravičuje sredstva!
ugrica
30. 01. 2008 08.18
Če omenim stari pravokativni izrek Miloševiča.Vi ste lajkaji. Za evropo je že zelo pozno.Za svoj logični obstoj potrebuje vsaj takšen dokumen,ki je sedaj nastal.Kaj se tiče življenja.Stalno stokate kako slabo živite.Mi starejši pa smo živeli v časo ko sploh stokati nismo smeli.Smo morali biti tiho ko riti.Pa tudi sedaj ne stokamo,ker nikoli bolši nismo živel v tej nesrečni Sloveniji.Mulci,kateri življenja splo ne poznajo,vedno jim je bilo postreženo polno mizo,lahko so si vzeli kar so hteli.Od tega pa mi niti drobtinic nismo imeli.Zato čestitam Janši za svojo držo,spričo pravokacij ,ki jih doživlja.Čestita Evropi da,je uspela stopiti enkorak naprej v dobrobit ekzistence Evrope.
bonsai9@email.si
30. 01. 2008 07.58
Brez mene. Tudi 99% poslancev DZ je ni videlo te pogodbe od znotraj, kaj šele da bi jo prebrali, ali celo razumeli. Še slabše kot pristop k trojnemu paktu.
Harrison
30. 01. 2008 06.48
Upam, da so naši vsaj prebrali vsebino pogodbe. Da se čez nekaj časa ne bi zgodilo in ugotovilo, da pa je sama pogodba kar neki. To za nas ne bi bilo nič čudno, ker tako ali tako ne znamo stati na svojih nogah in samo kimamo večjim od nas.
kriss714@amis.net
29. 01. 2008 23.58
Kakorkoli že, tole je bilo pa malo prehitro. Že zaradi spodobnosti bi lahko tekli še ene par krogov okoli kurnika. Tisti novi bedasti rumeno plavi simbol pa res dobiva obljubljeno vsebino.
Me zanima na kakšen instrument bomo igrali.Kar se pa tiče odločanja drugih kako bomo in živimo pa je že tako ali tako stara zgodba saj nam določajo že vsi povrsti vključno s Hrvati kateri še pa niti niso v uniji in če se bodo privlekli v njo kakobo šele tedaj.
sdspecy
29. 01. 2008 23.33
kozolc, baš mamo pr nas neke bistveno boljše razmere, ane!?!?!!!