Slovenija

Spar ne bo gradil

Ljubljana, 14. 02. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ljubljanski mestni svet je glasoval proti gradnji večnamenskega kompleksa ob Celovški cesti, ki ga je nameraval izvesti Spar.

Mestni svet je proti gradnji novega nakupovalnega centra (Foto: Dare Čekeliš)
Mestni svet je proti gradnji novega nakupovalnega centra (Foto: Dare Čekeliš) FOTO: Dare Čekeliš

Ljubljanski mestni svet je po dolgi in vroči razpravi zavrnil spremembe prostorskega akta za območje Viatorja v Šiški. Za je glasovalo 14 svetnikov, proti pa pet več. Trgovsko podjetje Spar tako ne bo moglo začeti gradnje 50 milijard tolarjev vrednega večnamenskega kompleksa, v katerem naj bi bili poleg trgovin tudi poslovni prostori, restavracije, poslovni hotel in center za dobro počutje, tam pa naj bi prostor našle tudi kulturne prireditve.

Se bo v Ljubljani smrt podražila?
Se bo v Ljubljani smrt podražila? FOTO: Dare Čekeliš

Razprava je mestne svetnike razdelila na dva tabora. Prvi so poudarjali, da bi v novem Sparovem centru delo našlo 1500 ljudi, spodbudil pa bi tudi razvoj tega dela Ljubljane. Nasprotniki pa so menili, da bi še dodatno obremenil cestno omrežje.

Mihael Jarc: Mestno jedro propada, dogajanje se seli na obrobje, zato potrebujejo manjše trgovine v mestnem jedru spodbudo.

Načelnik občinskega oddelka za urbanizem Igor Jurančič je kot prednost omenil dejstvo, da gre za velik posel, ki občine ne bi stal nič. Samo Kuščer (Rad imam Ljubljano) pa je prepričan, da ima prestolnica nakupovalnih središč že preveč. Ob tem poudarja, da bo imel od projekta korist predvsem zasebni kapital, "vsekakor pa ne prebivalci, ki se jim razlaga, da gre za družbeno koristno dejavnost".

Mihael Jarc z Liste za čisto pitno vodo je opozoril tudi na propadanje trgovin v mestnem središču. "Mestno jedro propada, dogajanje se seli na obrobje, zato potrebujejo manjše trgovine v mestnem jedru spodbudo."

Svetniki so mestni občini tudi očitali, da nima sestavljene dolgoročne in usklajene urbanistične politike.