Slovenija

Rupel razočaral

Ljubljana, 01. 07. 2006 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Odziv zunanjega ministra Dimitrija Rupla na dogovor o topografiji je "škandalozen", trdijo v LDS. Tako menijo tudi v SLS.

Odziv slovenskega zunanjega ministrstva na dogovor o dvojezični topografiji na avstrijskem Koroškem je po besedah predsednika LDS Jelka Kacina "škandalozen in je klečeplazenje, kakršnega noben slovenski organ v času samostojnosti še ni zagrešil". Dogovor predstavlja enostransko revizijo Avstrijske državne pogodbe (ADP) s strani avstrijskih vladajočih strank, ki "poskušata z ustavnim zakonom avstrijsko ustavno sodišče izločiti iz procesa uveljavitve 7. člena ADP," je povedal Kacin.

Slovenci na Koroškem se borijo za dvojezične table.
Slovenci na Koroškem se borijo za dvojezične table. FOTO: Zdravko Haderlap
Avstrijski vladni stranki - ljudska stranka (ÖVP) in Zavezništvo za prihodnost Avstrije (BZÖ) - sta v četrtek v dogovoru z Zvezo slovenskih organizacij (ZSO) in Skupnostjo koroških Slovencev (SKS) sprejeli novo ureditev dvojezične topografije na avstrijskem Koroškem, v skladu s katero bi bilo dvojezično označenih 141 krajev. Slovensko zunanje ministrstvo je ureditev pozdravilo kot "korak v pravo smer".

Namesto da bi se 3. točka 7. člena uresničila, se več kot 50 let po sklenitvi ADP - gre za mednarodni pravni akt, ki nadomešča mirovni sporazum - popravlja povojna ureditev Evrope, je poudaril Kacin, ki je sicer tudi poslanec v Evropskem parlamentu. Kot je pojasnil, "7. člen ADP nadomešča proces denacifikacije Avstrije, ki je v primeru Slovenije in Jugoslavije zagotovo bila okupacijska sila, vendar pa so ji zavezniki deset let po vojni velikodušno priznali vlogo žrtve."

Vendar pa je Avstrija po njegovih besedah, namesto da bi to gesto razumela kot zavezo in bi zlasti v odnosu do manjšin uresničila določbe ADP, "ravno tu pokazala največje odstopanje in je glede tega avstrijska vlada povsem istovetna naši vladi." "Med besedami in dejanji je ogromen prepad," je pojasnil Kacin in nadaljeval: "Medtem ko avstrijska vlada za svojo manjšino na Južnem Tirolskem že desetletja aktivno zahteva in uveljavlja njihove pravice, naša vlada skozi izjavo zunanjega ministra pristaja na ustavno spremembo na škodo naše manjšine na avstrijskem Koroškem."

SLS: Ne gremo v pravo smer

Tudi SLS ne podpira stališča zunanjega ministrstva (MZZ), ki pozdravlja predlog nove topografske uredbe za avstrijsko Koroško, ker meni, da ne gre za korak v pravo smer. Stališče MZZ ni bilo obravnavano v okviru vladne procedure, zato bo SLS predlagala sestanek vrha koalicije s ciljem oblikovanja in uskladitve slovenskih stališč do teh vprašanj. SLS je prepričana, da mora 7. člen Avstrijske državne pogodbe (ADP) za vse strani ostati najmočnejši garant pravic slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. SLS bo tudi predlagala ali podprla že dane predloge za sklic pristojnih parlamentarnih odborov in komisij.

SLS opozarja, da predlagana ureditev jasno nasprotuje razsodbam avstrijskega ustavnega sodišča, kar potrjujejo tudi avstrijski pravni strokovnjaki. Medtem ko je ustavno sodišče še v zadnji razsodbi 26. junija 2006 poudarilo, da se 10-odstotna klavzula nanaša izključno na kraje in ne na občine, je avstrijska vlada v svojem sklepu določila, da pridejo v poštev kraji z najmanj 10-odstotnim deležem slovenskega prebivalstva samo v občinah z najmanj 15-odstotnim deležem slovenskega prebivalstva.

SLS opozarja še posebej na nesprejemljive namere avstrijske politike, da bi predlagano ureditev, ki je v nasprotju z državno pogodbo in ustavnim sodiščem, zapečatili s posebnim ustavnim zakonom in s tem slovenski narodni skupnosti onemogočili, da izterja svoje pravice, ki ji pripadajo po 7. členu ADP, pred ustavnim sodiščem. Za SLS to pomeni nič drugega kakor jasno revizijo 7. člena Avstrijske državne pogodbe.


Dvojezičnost - naša prihodnost

Na pobudo odbora Vidna domovina in platforme pro Kärnten/za Koroško v domu umetnikov v Celovcu danes poteka praznik z naslovom Dvojezičnost - naša prihodnost. Ob tej priložnosti je predstavnik odbora Vidna domovina Vladimir Smrtnik dejal, da je najnovejši predlog avstrijske vlade za ureditev dvojezične topografije sicer "klofuta v obraz slovenski manjšini," vendar je zdaj prav od vsakega posameznika odvisno, da se ohranijo dvojezična krajevna imena in da so tudi vidna.

S prireditvijo želita odbor Vidna domovina in platforma pro Kärnten/za Koroško, ki ju podpira več ko 50 drugih združenj, poudariti prizadevanja za bolj odprto in strpno avstrijsko Koroško, zlasti glede vidnih znamenj dvojezičnosti, kot so slovensko-nemške krajevne table.

Smrtnik, sicer predsednik Enotne liste (EL), stranke slovenske manjšine, je kar zadeva odnos Avstrije do dvojezične topografije, ki je določena v 7. členu Avstrijske državne pogodbe (ADP), menil, da bi država morala že leta 1955 postaviti dvojezične krajevne oznake v več ko 800 naseljih, "če bi bila res pravna država, kot to trdi."

Ker Avstrija svojih obveznosti ni bila pripravljena izpolniti in ker "se zdaj nekateri očitno zadovoljijo s samo še 141 kraji", je današnji praznik dvojezičnosti v Celovcu po Smrtnikovih besedah tudi izraz samopomoči. "Vsak si dvojezično tablo lahko postavi na svojem zemljišču ali pa si jo kot priponko pripne na prsi ali pa srce," je Smrtnik pozval navzoče.

V tem duhu je spregovoril tudi predstavnik platforme pro Kärnten/za Koroško, založnik Lojze Wieser, ki je opozoril, da je na avstrijskem Koroškem več ko 1000 krajev z imenom v obeh jezikih dežele. Ker politika tega očitno noče videti, morajo posamezniki poskrbeti, da so ta krajevna imena tudi vidna. "Za rešitev si moramo prizadevati mi, potem bo sledila tudi politika," je dejal založnik Wieser.

Odbor Vidna domovina se je sestal v začetku leta 2005. Med drugim se je na njegovo pobudo 7. maja lani, in sicer pred 50. obletnico Avstrijske državne pogodbe (ADP), na zasebnih zemljiščih na avstrijskem Koroškem postavilo več ko 150 dvojezičnih krajevnih tabel.

Platforma pro Kärnten/za Koroško je na svetovnem spletu pripravila spletno stran v podporo dvojezični identiteti dežele avstrijska Koroška. Doslej je to pobudo s podpisom na spletni strani podprlo več ko 43.000 posameznikov.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

supmuhel
03. 07. 2006 09.33
NLP = Nas litorizni politik
albertinum@excite.com
02. 07. 2006 19.33
Upam, da se bo Rupel po LDS-u in SDS-ju pridružil NLP-jem. Tam ga najbolj rabimo.
Rijad Proši?
02. 07. 2006 19.06
Mene samo zanima , do kdaj bo ta rit še zunanji minister????
za33katores@siol.com
02. 07. 2006 18.53
RUPEL SE OBNASA PO VETRU. PRAVI POLITIK.
mycar@volja.net
01. 07. 2006 21.27
ti v Avstriji niti sami ne vedo kaj bi radi
tomazbodner
01. 07. 2006 19.19
Ah, Dimitrij je dvozivka. Le v kateri kamp bo preskocil pred naslednjimi prelomnimi volitvami...?
albertinum@excite.com
01. 07. 2006 14.46
Pa kaj je ta Rupel še vedno zunanji minister? Kaj ne obstaja nek program za preprečevanje naravnih katastrof?