Slovenija

Preprečiti zlorabo podatkov

Ljubljana, 08. 01. 2008 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Informacijska pooblaščenka je direktorju ZD Celje naložila odstranitev razmetane dokumentacije.

Naročilnice za preiskave ob avtocesti
Naročilnice za preiskave ob avtocesti FOTO: POP TV

Včeraj so ob štajerski avtocesti, točneje v bližini Slovenske Bistrice, našli zdravstveno dokumentacijo. Gre za naročilnice laboratorijskih preiskav v Zdravstvenem domu Celje, ki so jih zdravniki napisali bolnikom leta 2005.

Predstavnik ZD Celje Jože Blazinšek je za 24ur.com dejal, da se v zdravstvenem domu ne čutijo odgovorne za izgubljeno dokumentacijo. Povedal je, da so 28 kartonov internih laboratorijskih napotnic predali v sežig pooblaščenemu podjetju Pinus TKI d.d. iz Rač. Kaj se je na poti do sežigalnice zgodilo z omenjeno dokumentacijo, Blazinšek ne ve. Povedal pa je, da pričakujejo pojasnilo od odgovornih v omenjenem podjetju. Blazinšek je prav tako opozoril, da v primeru izgubljene dokumentacije ne gre za arhivsko dokumentacijo, niti za izvide.

Pinus odgovarja

Danes zjutraj so predstavniki Pinusa odšli na kraj dogodka, da bi se prepričali ali je resnično prišlo do izgube materiala za sežig iz njihovega prevoznega tovora. Voznik jih je namreč obvestil, da je prevoz potekal brez težav, zato so bili nad neljubim dogodkom nemalo presenečeni.

Delavci Pinusa so že zgodaj zjutraj odstranjevali preostalo dokumentacijo, izgubljeno v času prevoza, ki so jo našli ob cesti ob Slovenski Bistrici.

Predstavnica podjetja Pinus TKI d.d. Alenka Jakomin je v sporočilu za javnost zapisala, da so za "neljubi dogodek izvedeli šele včeraj iz medijev in so takoj sprožili aktivnosti, s katerimi želijo razjasniti ozadje tega dogodka“.

Po informacijah voznika je bila dokumentacija zapakirana v škatle, ki niso bile ustrezno zalepljene ali kako drugače zavarovane. Za pravilno shranjeno zdravstveno dokumentacijo je zadolžen ZD Celje, menijo v Pinusu.

Zakaj je prišlo do izgube tovora pri prevozu kartonov z odpadlo dokumentacijo na relaciji Celje-Rače še ugotavljamo,” je povedal Andrej Andoljšek, predsednik uprave Pinus TKI d.d. iz Rač. Dodal je še, da so v Pinusu zadolženi le za prevoz in sežig, nikakor pa ne za pravilnost hranjenja in pakiranja papirnih materialov za sežigalnico, zato tudi niso seznanjeni z njeno vsebino. “Znotraj podjetja smo že sprožili interno preiskavo s ciljem ugotoviti, zakaj je med prevozom iz ZD Celje do naše sežigalnice prišlo do delne izgube odpadle dokumentacije. Temu bo sledil, če bodo ugotovitve to narekovale, tudi ustrezen disciplinski postopek ”.

Danes zjutraj so predstavniki Pinusa odšli na kraj dogodka, da bi se prepričali, ali je resnično prišlo do izgube materiala za sežig iz njihovega prevoznega tovora. Pri prevzemu materialov za sežig v Pinusu jih je voznik namreč obvestil, da je prevoz potekal brez težav, zato so bili za neljubi dogodek resnično presenečeni.

Mnenje informacijske pooblaščenke

Odgovorna oseba pravne osebe je za posamezen prekršek zlorabe osebnega podatka lahko kaznovana z globo od 830 evrov do največ 8200 evrov, pravna oseba pa od 4000 do največ 250.000 evrov. Natančno število ob štajerski avtocesti izgubljenih napotnic še ni znano.

Že včeraj je na teren odšel dežurni državni nadzornik za varstvo osebnih podatkov, ki si je ogledal in poslikal kraj ob štajerski avtocesti. Nekaj primerov zdravstvenega gradiva je tudi zasegel kot dokazno gradivo.

Danes zjutraj je informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar direktorju Zdravstvenega doma Celje Stanislavu Kajbi naložila takojšnjo zaščito osebnih podatkov in odstranitev razmetane dokumentacije ter s tem preprečitev nadaljne zlorabe občutljivih osebnih podatkov.

Na vprašanje, kdo konkretno je v obvravnavanem dogodku odgovoren za nastalo situacijo, so na uradu zapisali, da "zakon o varstvu osebnih podatkov sankcionira odgovornost tako upravljavca, kot tudi njegovega pogodbenega obdelovalca, če ne zagotovita ustreznega zavarovanja osebnih podatkov. V konkretnem primeru zaenkrat še težko govorimo o tem, kdo od njiju, ali pa celo oba, je prekrškovno odgovoren".

"Bistveno torej je, kakšne napotke je glede zavarovanja osebnih podatkov (tako v času prevoza, kot tudi med samim uničenjem) nosilcev osebnih podatkov, upravljavec dal svojemu pogodbenemu obdelovalcu, oz. kakšen dogovor je bil dosežen v zvezi s tem. Nikakor namreč ni isto, če se na odvoz peljejo le blanketne napotnice (torej prazni obrazci), kot pa če so ti izpolnjeni z osebnimi podatki," so zapisali v sporočilu.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.