Slovenija

'OECD je nosilec vrednot, ki so pahnile svet v to krizo'

Ljubljana, 21. 02. 2011 15.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V ZSSS so kritični do nekaterih priporočil OECD. Pravijo, da predlogi niso v korist delavcev, so pa v korist kapitala. "Če je kdo potreben strukturnih reform, so to OECD, Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad," je dodal.

Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) zavrača priporočila OECD glede potrebnih ukrepov v Sloveniji, med drugim glede strukturnih reform, fiskalne konsolidacije, minimalne plače, prožnosti trga dela. Nekatera priporočila, npr. glede uporabe makroekonomskih napovedi, pa bi bilo vredno upoštevati, dodajajo v ZSSS.

Bistvo poročila, ki ga je minuli teden predstavila Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD), je, da so potrebne strukturne reforme, ki temeljijo na zmanjšanju socialnih pravic. Predlogi niso v korist delavcev, so pa v korist kapitala, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani ocenil predsednik ZSSS Dušan Semolič. "OECD je nosilec vrednot, ki so pahnile svet v to krizo. Če je kdo potreben strukturnih reform, so to OECD, Svetovna banka in Mednarodni denarni sklad," je dodal.

'Ne pakt o konkurenčnosti, temveč pakt o novih delovnih mestih'

OECD - 2
OECD - 2 FOTO: Damjan Žibert

Slovenija po njegovih besedah ne potrebuje pakta konkurenčnosti, kot sta ga predlagala Nemčija in Francija, ampak pakt o novih delovnih mestih, kako zaposliti brezposelne, kako mladim ponuditi kakovostna in varna delovna mesta. Konkurenčnost je treba krepiti s pomočjo evropskega socialnega modela, pravi Semolič.

Ukrepi za fiskalno konsolidacijo bodo prizadeli predvsem tiste z nizkimi in srednje visokimi dohodki, je opozorila strokovna sodelavka ZSSS Andreja Poje in dodala, da je stanje na področju javnih financ posledica politike pred krizo, ki ob visoki gospodarski rasti ni poskrbela za ustvarjanje presežkov, ampak je med drugim s spremembami pri obdavčitvi znižala proračunske prihodke.

Konkurenčnost se želi povečati s prožnostjo trga dela in znižanjem minimalne plače, pri tem pa se pozablja, da so med kazalniki konkurenčnosti tudi delovanje institucij za varovanje človekovih pravic in zaščite intelektualne lastnine, boj proti organiziranemu kriminalu, delovanje zdravstva in šolstva, trg dobrin, je dejala Pojetova.

Pojetova pravi, da se vedno ponavlja samo negativne vplive minimalne plače, da pa različni ekonomisti ugotavljajo, da višja minimalna plača ni vzrok za večjo brezposelnost in manj zaposlovanja mladih. "Minimalna plača ni grožnja konkurenčnosti gospodarstva," je poudaril Semolič in dodal, da je bil lanski dvig minimalne plače "normalna reakcija na revščino zaposlenih". Prepričan je, da je slovenski trg dela še preveč prožen in da delavci potrebujejo večjo varnost.

V ZSSS so kritični tudi do priporočil glede pokojninske reforme, saj da OECD edini izhod vidi le v strožjem posegu v pokojninski sistem.

Glede povečanja tujih neposrednih investicij ZSSS opozarja, da bi do tega prišlo s prodajo državnega premoženja in da bi lahko pozneje v Sloveniji "delali za minimalno mezdo v tujih korporacijah".

V ZSSS so kritični tudi do priporočil glede dokapitalizacije bank, ki da jo bodo izpeljali na plečih davkoplačevalcev, ter predlogov glede racionalizacije šolstva, saj da so šole "gibalo kraja, in če bi spraznili podružnične šole, bodo ruralni deli ostali brez prebivalcev".

Dušan Semolič
Dušan Semolič FOTO: Blaž Garbajs

Je pa tudi v sedanjem poročilu OECD kar nekaj priporočil, ki jim bi bilo vredno prisluhniti, pravi izvršni sekretar ZSSS Ladislav Rožič. Med njimi navaja nedoslednost pri uporabi makroekonomskih napovedi; OECD namreč opozarja, da bi morale biti edini vir za predpostavke pri pripravi proračuna napovedi urada za makroekonomske analize in razvoj.

Upoštevati bi bilo treba tudi priporočila o potrebnem večjem nadzoru nad delom nadzornih organov v podjetjih, menijo v ZSSS. Strinjajo se o možnostih dviga oz. uvedbe nekaterih davkov, pri čemer v sindikatu predlagajo uvedbo dodatne dohodninske stopnje, višjo obdavčitev dividend, davek na neinvestiran dobiček in davek na finančne transakcije.

V Gospodarski zbornici zaskrbljeni

V Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) pravijo, da "z zaskrbljenostjo spremljajo neargumentirano in pavšalno napadanje ocene in priporočil OECD Sloveniji za izboljšanje naše konkurenčnosti".

"V sindikalnih napadih na oceno OECD ne vidimo le poizkus diskvalifikacije ugleda te ustanove, temveč neposredno obrambo obstoječih razmer v Sloveniji. Prevelike zadolženosti, prevelike javne porabe, brezposelnosti, neprivlačnosti za domače in tuje investitorje, prevelike reguliranosti, neučinkovitega upravljanja, prevelike vloge vsakokratne vladajoče politike pri upravljanju podjetij in drugih slabosti, na katere povsem upravičeno opozarja OECD se ne da odpraviti zgolj z višjo pravno kulturo in transparentnejšo pravno državo, kakor to povzemajo sindikati. V Sloveniji potrebujemo korenite in tudi hitre reforme, s katerimi bomo ustvarili nova delovna mesta, pospešili razvoj, izvoz in tudi višjo pravno varnost, vendar pa potrebujemo tudi hitre in kratkoročne rešitve, s katerimi bi morali pomagati gospodarstvu. Čeprav je morebiti ta trenutek brezposelnost v Sloveniji manjša, kot smo jo napovedovali tudi na GZS še pred dobrim letom, pa je izčrpanost gospodarstva bistveno večja kot smo jo predvidevali in zato lahko v naslednjih mesecih pričakujemo veliko stečajev in dodatno zmanjševanje števila zaposlenih. Ocene OECD, ki so bile predstavljene v preteklem tednu so povsem realne, oziroma, poznavajoč razmere v konkretnih sektorjih slovenskega gospodarstva, na GZS ocenjujemo, da so razmere celo bolj resne. In če nič ne naredimo in spremenimo, kot to predlagajo sindikati, bodo posledice za gospodarski in socialni razvoj Slovenije izjemno negativne. Zato pozivamo vse socialne partnerje, da prav oceno OECD izkoristimo za nov cikel socialnega dialoga, kjer bomo ob kritični analizi naših razmer poiskali konsenzualen izhod iz naše krize," je v sporočilu za javnost še zapisal generalni direktor GZS Samo Hribar Milič.

KOMENTARJI (55)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marija Krebs
22. 02. 2011 21.43
Še malo, pa bo OECD priporočal, da nehamo dihati.
Marija Krebs
22. 02. 2011 21.33
Kaj ko bi OECD zahteval, da imajo zaposleni v vseh državah v EU priznane enake stroške dela? Potem pa izenačevanje naprej: delovna doba, prispevki, davki, cene...
Morana7
22. 02. 2011 15.27
Theta Če ni kontrole je lahko davek 1% pa ni rečeno, da ga bodo plačali vsi...po mojih izkušnjah se tisti, ki imajo več še toliko težje ločijo od vsakega everčka. Pač preprosto gledano se zdaj dogaja selektivno pobiranje davka, kar posledično vodi v neenakopravnost in povečanje nespoštovanja zakonov. Ampak, če se davkarija nekemu xy lahko za 100e usede na račun torej se lahko tudi nekomu za miljone....dokler pa tega davkarija ne bo začela izvajat pa bodo ljudje sistematsko delali tako, da jo bodo prenesli naokoli...ker jo lahko, ker ni zadostne kontrole in ker konec koncev tako selektivnega sistema ne moremo spoštovat.
theta
22. 02. 2011 13.03
Morana: marsikdo ne plača vseh davkov, ker so enostavno preveliki, ne izide se. Če bi bili manjši, bi bilo manj utaj.
Morana7
22. 02. 2011 11.15
To ne more it v nedogled, da bi vsi jemali iz državnega žaklja , vanj bodo pa vplačevali le pošteni ali pa taki brez vez na davkariji.....to pelje v propad, pa ne rabiš bit iz ekonomske stroke, da ti je to jasno. In potem smo vsi skorajda šokirani ob novicah da v državni malhi ni denarja...ja kako pa bo vendar, če vsaj pol privatnikov večino posla opravlja brez računa ? Če polovica (vsaj) gostilničarjev pridno briše račune ? Dosti teh pa tudi ne plačuje svojih zaposlenih in država jih tudi ne prisili k temu... Vsi pa enotno pravijo nekaj v stilu...zakaj bi plačeval davek, če pa od tega nimam nič...Kaj vaši otroci hodijo izključno v zasebne samoplačniške šole ? Mar menite, da je toliko kolikor plačate v zdravstveno blagajno dovolj za kritje teh storitev ? Otroških dokladov nimate ? Ni morale ni osebne odgovornosti, samo egoizem nam je še ostal, ta pa po neki točki ni več zdrav ampak je že rakotvoren... Pa nisem nek zagovornik sistema..pa vendar ko vidim to nesorazmerje si želim postati inšpektor, ker to kar se dogaja je in bo ostalo natačno v takem stanju dokler se nadzor ne začne izvajat striktno in brez pardona. Pa če se nekdo piše tak kot jaz ali pa Zidar. Po logiki prostega trga ravno tega Fridmana bi se moral trg vrednostnih papirjev z bankami vred sesuti sam vase ampak neeeeeeeeee ko gre "velikim" slabo je država socialna in pomaga reševat je..ene objekte ala banke...Kaj pa posamezniki ? Kaj smo mi v tem svetu ? Veliko nas je ...dovolj za spremebe...samo zbudit se še moramo iz te prekrasen zgodbe o uspehu s katero nas filajo že od 1991... Doktrino šoka si preberte vam bo hitro jasno, čigava zgodba o uspehu smo bili med mnogimi drugimi tudi mi.
wsharky
22. 02. 2011 11.09
... Dusko Semulusko ni nevem kak angelcek, se kot klop oklepa toplega sindikalnega stolcka - me zanima zakaj ni povzdignil glas za delavce SCT-ja, a zato ker niso slovenski drzavljani? sramota Dusko sramota - sindikalist in borec za delavce - navaden hinavc kot vsi pri koritu... - glede OECD-ja pa toliko: Mitja bo vsem tujcem, ki kritizirajo in prihajajo iz uglednih ustanov kimal kot prvosolcek, saj si obeta sluzbo v teh ustanovah... kaksen minister za razvoj neki - a se je slovenija v zadnjih dveh letih razvijala v gospodarstvu - od. je NE - se je slovenija razvijala v korupciji odg. je DA - torej je Mitja minister za razvoj korupcije in ne za razvoj slovenije...
wizeman
22. 02. 2011 10.44
Daj Semolič, senilnež stari, stori uslugo sebi in nam in spokaj nekam v sanatorij. Nehaj sedaj še ti zgago delat. Kot, da ne bi imeli že dovolj takih....
predan
22. 02. 2011 10.33
Gospod Semolič, prav imate, to je podpora kapitalu in ne proletariatu. Navodila se izvajajo iz Fridmanove Čikaške ekonomske fakultete, po modelu, sesujte socialo in dvignite cene iz dvajset evrov na sedemdeset. ZSSS, proučite, kdo v Slovenijo uvaža to pošast.
porka.malorka
22. 02. 2011 10.07
Najbolj mi gre na živce ko začnejo nakladat o konkurenčnosti. Dragi telebani pri NAS NI KONKUREČNOSTI. smo premajhen trg. Samo poglejte cene po trgovinah. ali pa da se še papir prodaja po kartelnem dogovoru...
Morana7
22. 02. 2011 09.25
"se ne da odpraviti zgolj z višjo pravno kulturo in transparentnejšo pravno državo, kakor to povzemajo sindikati" Aja a res ???? Zakone imamo samo izvaja se jih ne ...inšpektorji so pa podkupljeni ali pa preobremenjeni, da bi se jih kaj več zaposlilo to pa ne...... Mislim, da je že več kot očitno, da ljudje počno to kar lahko, to kar jim država dopušča ker sankcij ni...Če bi bile in če bi bil en nadzor in če bi vsak posameznik vedel, da če nekaj počne nelegalno, da ga bodo dobili in bo zato tudi plačal verjemte da se take stvari ne bi dogajale ali pa v zelo majnem obsegu. Ne pa da je danes nekdo, ki spoštuje zakon smatran kot en navaden lolek....kriminalec je pa spoštovani podjetnik....dajte no nehajte že s tem zavajanjem če ste preprosto nesposobni naredit red. Ali to ali pa uvedite zopet ograjna in plemiška sodišča in nehajmo že s tem pretvarjanjem, da živimo v demokraciji...There is no such thing...
Tonček Balonček
22. 02. 2011 09.19
OECD. MMF in podobni so Kominterna 21. stoletja, seved az drugimi metodami! Novodobno suženjstvo, vse lahko poveš, voliš in hodiš na referendume, formalna demokracija pač, spremeni s eitak nič, VB ima Hyde Parke že dolgo, pa je popolnoma rigidna družba!
cirenij
22. 02. 2011 09.02
Kakšna samostojnost, za katero smo glasovali? Vse svetovne in evropske institucije, ki jih drago plačujemo, nam vsiljujejo svoje interese. Naš SDK je bil res "tata mata". V glavnem ženske različnih kalibrov so obvladovale vse, česar danes ne zmorejo represivni organi, nadzorniki,nadzorni sveti, finančne institucije itd. Ker so delale pošteno za svojo plačo, brez nagrad, brez privilegijev in mahinacij.
Janez 1.
22. 02. 2011 08.28
"Tovatiš " Dušan je predsednik sindikata zastopa svoje člane pa nikogar drugega. Sicer je pa na volitvah kandidiral za poslanca na tako imenovani " LEVI STRANI"
CtrlDelete
22. 02. 2011 08.27
VRNITE NAM SDK NAZAJ!!!!
Alojz Železnik 1
22. 02. 2011 05.47
Kaj če bi gospod Dušan vsaj malce odišavil sindikat z vonjem skrbi za delavce. Recimo vsaj za tiste, ki ne prejemajo plače za opravljeno delo. Plače? Sem zapisal plače? Pravilno je miloščine.
nikhrast
22. 02. 2011 04.02
Semolič, malo pomisli, kako boš imel socialo če ni kapitala. Poglej pogodbo ki jo je podpisal avto sindikat v Amerki nekaj let nazaj, GM je že ven iz krize, deluje z dobičkom, vsak delavec je prejšni teden dobil ček za $4000. Najprej kapital, potem pa sociala.
loden
22. 02. 2011 01.35
Če ni, še vojska ne vzame....:):):):
guna
21. 02. 2011 21.20
Kakšna osamosvojitev je to: OECD nam diktira, EU nam določa vse živo od dovoljenih kvot do srčnih utripov na minuto. A to je samostojna Slovenija?
M-teorija
21. 02. 2011 21.13
Le v katerem prostoru in času se je zgodilo, da je v ekonomskih računicah in njihovih formulah izpadel osnovni in najpomembnejši člen to je človek. Očitno je ta pri maximiranju in racionalizaciji prevelik strošek, ki ne prinaša maximalnih dobičkov. Mogoče bi bilo čas, da vprašajo delavskega predsednika Lulo, ki je eden redkih, ki je ohranih stik z realnostjo in je državni ustroj prilagodil za ljudi. Vsi ostali pa očitno gradijo na nekem imaginarnem svetu, kjer so ljudje le številke statistika, bilance, BDP, ..., vse samo ne človek. Če nam je le ta predaleč, pa vsaj pokukajmo v kakšno skandinavsko državo! Predvsem bi to toplo priporočil mladim strokovnjakom iz OECD-ja.
Zakon1
21. 02. 2011 21.10
Očitno OECD ni več to, kar je bil včasih!