Slovenija

Odstop zaradi 'samovolje'

Ljubljana, 24. 11. 2005 16.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ljubljanska podžupana Slak in Omerza (LDS) sta odstopila zaradi ''samovoljnih potez županje''.

Igor Omerza in Danica Simšič
Igor Omerza in Danica Simšič FOTO: POP TV

Ljubljanska podžupana iz vrst LDS Slavko Slak in Igor Omerza sta, kot sta napovedala, županji Danici Simšič izročila odstopno izjavo, je potrdil Slak. Podžupana sta svoj odstop napovedovala že nekaj časa, za to dejanje pa sta se nepreklicno odločila v sredo na seji sveta mestnega odbora LDS.

Konec koalicije?

Podžupana Slak in Omerza sta namreč svoj odstop napovedala po zadnji potezi županje, ki je zahtevala odstop treh načelnikov mestne uprave. Svet mestnega odbora LDS je v sredo ugotovil, da zaradi županjinih samovoljnih potez ne more več sprejemati odgovornosti za delovanje mestne uprave, na katere nima vpliva. Županjine odločitve po mnenju sveta ljubljanske LDS pomenijo razveljavitev koalicijske pogodbe.

Slavko Slak
Slavko Slak FOTO: Dare Čekeliš
Odstopni izjavi Slaka in Omerze bo najprej obravnavala komisija Mestne občine Ljubljana za volitve, mandatna vprašanja in imenovanja. Potem pa mora o odstopu odločati mestni svet, kajti po takšnem postopku sta bila omenjena tudi potrjena kot podžupana.

Simšičeva se po odstopu Slaka in Omerze še ni odločila o morebitnem imenovanju novih podžupanov. "To bom še videla, odvisno od pogovorov, ki bodo potekali v prihodnje," je povedala. Obenem je spomnila, da ji zakon omogoča, da lahko na to mesto brez soglasja mestnega sveta imenuje katerega koli svetnika.