Slovenija

'Odletel' nadzornik telekomunikacij

Ljubljana, 21. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po objavi ugotovitev urada za varstvo konkurence je vlada zamenjala dosedanjega direktorja agencije za telekomunikacije.

V četrtek zvečer je dosedanji direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije RS (APEK) Nikolaj Simič sklenil sporazum o razrešitvi s položaja direktorja, kar bo vlada najverjetneje potrdila že na svoji današnji dopisni seji. Simič naj bi sicer ostal zaposlen v agenciji kot njen svetovalec.

Razrešeni direktor APEK Nikolaj Simič
Razrešeni direktor APEK Nikolaj Simič FOTO: 24ur.com

Simič ni več vladni človek

Kot je poudaril Simič, ni bil razrešen iz krivdnih razlogov, pa tudi sicer mu nova vlada ni obrazložila, zakaj ne želi, da ostane na položaju direktorja APEK. "Ničesar nimajo proti meni osebno, ne dvomijo o mojih strokovnih kvalitetah, želijo pa imeti svojega človeka na tem mestu," je bilo po Simičevih besedah edino pojasnilo vlade.

Drugi največji slovenski mobilni operater Simobil podpira odločitev o razrešitvi Simiča z mesta direktorja agencije za pošto in elektronske komunikacije. "Menimo, da je v preteklosti prav (ne)delovanje agencije predstavljalo eno ključnih ovir pri ureditvi razmer na trgu," so sporočili iz Simobila.

Če bi bil razrešen iz krivdnih razlogov, bi bil to po Simičevem prepričanju "lahko izjemno močan znak", da je v zvezi z odškodninskim zahtevkom družbe Western Wireless International (WWI), ki v Sloveniji nastopa pod blagovno znamko Vega, "resnično šlo nekaj narobe". Država po Simičevi oceni namreč še vedno vztraja pri tem, da se bo bojevala proti temu odškodninskemu zahtevku.

Vlada je po njegovi razlagi v okviru priprave odgovora na odškodninski zahtevek izvedla številne analize, povprašala različne mednarodne institucije za mnenja in analize, agencija pa je pri tem temeljito sodelovala. "Menim, da se bodo pri odgovoru upoštevali vsi podatki in analize, ki so jih naredili eminentni strokovnjaki," je dodal Simič. Vlada naj bi odgovor WWI pripravila do konca januarja.

Vlada razrešila Simiča in zavrnila očitke

Vlada je na današnji dopisni seji sporazumno razrešila Nikolaja Simiča in za vršilca dolžnosti direktorja imenovala Tomaža Simoniča. Vlada je tudi zavrnila vse Simičeve očitke o politično motiviranih razlogih za razrešitev. Kot piše v sporočilu ministrstva za gospodarstvo, 'poročilo Evropske komisije in tudi druga relevantna mnenja (Urad za varstvo konkurence), ki odražajo dosedanje delo vodstva APEK, vsebinsko utemeljujejo takšno odločitev vlade, da v obojestranskem interesu doseže dogovor o sporazumni razrešitvi Simiča z mesta direktorja agencije'.

Plahutnik še ni rekel zadnje

Direktor urada za vastvo konkurence Plahutnik se je danes oglasil s pojasnilom, potem ko so v četrtek v javnost pricurljali podatki o vsebini postopka, ki ga varuhi konkurence vodijo proti največjemu operaterju mobilne telefonije.

"Postopek ugotavljanja morebitne zlorabe prevladujočega položaja, ki se vodi proti Mobitelu, še ni končan, zato ni mogoče napačno sklepati o neposredni povezavi tega postopka z zahtevkom, ki ga je na Republiko Slovenijo naslovila družba Western Wireless International," je v sporočilu za javnost zapisal Plahutnik in dodaja, da postopek "pravnomočna odločba še ni izdana", zato naj bi bile trditve o ugotovljenih zlorabah "netočne in nepravilne".

SORODNI ČLANKI