Slovenija

Novo srečanje Ekonomsko-socialnega sveta ni obrodilo sadov

Ljubljana, 28. 06. 2024 18.47 | Posodobljeno pred dvema dnevoma

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Žiga Bonča
Komentarji
8

Razprava je bila konstruktivna, nihče pa od skupne mize ne odhaja povsem zadovoljen - tako je prvo srečanje Ekonomsko socialnega sveta, po skoraj enem letu odkar je socialni dialog propadel, ocenil minister za delo Luka Mesec. Socialni partnerji so z vlado podpisali deklaracijo o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga, ki naj bi zagotovila učinkovitejši dialog in hitrejše reševanje sporov. Pred letom so se iz sveta umaknili delodajalci z besedami, da ne želijo sodelovati v pogovorih, kjer imajo zgolj vlogo statista. Jim bo vlada tokrat prisluhnila?

Razvpito beleženje odhodov in prihodov z dela je še vedno tema, ki pri delodajalcih povzroča precej slabe volje. Vztrajajo, da so vladne spremembe področja v praksi povsem neizvedljive. "Upam, da se bo naša ekipa v ponedeljek pravočasno štempljala, ko pride na igrišče in se tudi odštempljala, ko gre iz igrišča ter da bo imela tudi odmor," komentira Marjan Trobiš, predsednik Združenja delodajalcev. 

"Nogometna tekma traja točno 90 minut in odmor je predviden," pa na drugi strani minister za delo Luka Mesec. Minister obljublja, da bodo inšpektorji do konca leta delodajalce na morebitne kršitve zgolj opozarjali. Na seji so pretresali dva predloga, ki bi evidentiranje delovnega časa spremenila, odgovora, ki bi ustrezal vsem pa še ni. 

"Strinjamo se v tem, da se je treba pogovoriti o smiselnosti beleženja odmora za malico, ne strinjamo pa se v tem, da bi lahko evidentiranje delovnega časa veljalo samo za kršitelje," še dodaja Mesec. Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Blaž Cvar pa komentira: "Ustvarja se občutek, da v Sloveniji delodajalci nismo vredni nekega zaupanja in zato moramo sprejeti neke zakone in pravila, ki nas pri našem delu omejujejo." 

 Rešitev bo iskala posebna delovna skupina, prav tako so ustanovili strokovna odbora, ki bosta pretresala stanje v zdravstvu in področju davkov ter financ. Jakob Počivavšek iz Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam ob tem opozarja: "Potrebujemo čim več podatkov in analiz, da ne govorimo na pamet, da ne govorimo posplošeno." 

"Mi pa pričakujemo predvsem take zakone, ki nam bodo zagotavljali dostopnost do kakovostnih zdravstvenih storitev, krajšanje čakalnih vrst in storitev, ki bodo finančno vzdržna. Na ta vprašanja danes še nismo dobili odgovorov," tako pa Mitja Gorenšček iz Gospodarske zbornice Slovenije. 

Ekonomsko-socialni svet se bo spet sestal čez predvidoma dva tedna, kmalu bo pretresal tudi napovedano pokojninsko reformo. "Razprava je bila, in to pozdravljam, konstruktivna. Ne vem, če je šel kdo zadovoljen od mize ampak to pomeni, da smo sprejeli take kompromise, ki so dobri za vse hkrati, pa bo vsak od nas moral kako stvar tudi žrtvovati," zaključi Mesec.

Obuditev socialnega dialoga je v pisnem odzivu pozdravil tudi premier Golob. Pravi, da je delovanje sveta omogoča lažje usklajevanje vseh interesov in krepi socialno pravičnost.

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mackon08
29. 06. 2024 15.54
+1
Minister za delo, ki pravega delovnega mesta v življenju še videl ni.
ArkaMast
29. 06. 2024 17.03
-1
ArkaMast
29. 06. 2024 14.14
Delodajalcem je tako težko biti pošten. Vsaj malo izkoriščanja si žele, vsaj možnost za to.
zmerni pesimist
29. 06. 2024 13.11
+2
Sam da je sejnina
Smuuki
29. 06. 2024 12.41
+2
Stari pertijski prijemi. S sestanka na sestanek pa iz nobenega z dogovorom. Odkar vem zase je tako kadar so levosučni na oblasti
SlobodaNE
29. 06. 2024 09.52
+2
A temu Golobu sploh kaj gre?
ArkaMast
29. 06. 2024 14.07
+1
Grma53
29. 06. 2024 08.14
+4
Deklaracije, sporazumi in ostale neumnosti, ki jih potem nihče ne pogleda. Ko grem jaz s kolegi na pir, se imamo dobro tudi brez teh neumnosti.