Slovenija

Pred vrati ponovni zagon delovanja ESS

Ljubljana, 13. 06. 2024 20.46 | Posodobljeno pred 19 dnevi

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je na tokratni seji sprejela deklaracijo o spoštovanju in spodbujanju socialnega dialoga ter novelirana pravila o delovanju Ekonomsko-socialnega sveta (ESS). Za uradni podpis dokumentov s sindikati in delodajalci je pooblastila ministra za delo Luko Mesca, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje.

Strani so besedilo deklaracije, ki je predpogoj za vnovičen zagon ESS, uskladile prejšnji teden. Premier Robert Golob je takrat potrdil, da bodo socialni partnerji dialog uradno obudili še ta mesec. Seja ESS bi lahko bila že ta teden, na njej pa bodo dogovorjeno uradno podpisali.

Luka Mesec
Luka Mesec FOTO: Aljoša Kravanja

Vlada podrobnosti še ni razkrila, iz zadnjega predloga deklaracije, ki ga je pridobila STA, pa izhaja, da se partnerji z njim zavezujejo k doslednemu spoštovanju pravil o delovanju ESS. Vlada se zavezuje, da ne bo sprejemala ali predlagala sprejetja predpisov z ekonomskih in socialnih področij brez njihove predhodne vsebinske obravnave na ESS. Gradivo bo posredovala pravočasno.

Predvideno je, da po zaključku usklajevanj strani podpišejo izjavo o usklajenosti. Predvideno je tudi redno preverjanje spoštovanja deklaracije in pravil ESS. V primeru kršitev bi zaplet najprej razreševali v okviru kolegija ESS, nato pa na sestanku s pristojnimi ministri ali predsednikom vlade.

V okviru prvih treh sej ESS naj bi partnerji obravnavali področja davčne obravnave napotitev delavcev v okviru čezmejnega izvajanja storitev, evidentiranja delovnega časa, izvajanja in financiranja dolgotrajne oskrbe, zdravstvene dejavnosti, pokojninskega zavarovanja in prenove davčne zakonodaje, še izhaja iz zadnjega predloga.

ESS, ki po splošnem prepričanju pomembno prispeva h krepitvi socialne pravičnosti in socialnega miru ter je bistvenega pomena za socialno-ekonomski razvoj, je blokiran od julija lani, ko so ga zapustili delodajalci. Kot razlog za to so navedli vladne kršitve pravil ESS, med drugim sprejemanje zakonskih predlogov mimo ESS.

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zmerni pesimist
14. 06. 2024 17.35
+6
Država je v razsulu pol js stavka pol bo pa še začelo golobček se pa hajka po ameriki joj kaj smo izvolili
Majzelj
14. 06. 2024 15.23
+4
Pogovori z nekredibilnimi sogovorniki (ne izpolnjujejo obljub) so jalovi.
patogen
14. 06. 2024 13.26
+4
Levičarja moraš vedno razumeti obrnjeno, eno kar govori, drugo kar naredi. To so se ljudje naučili že v socializmu v Jugovini.
LuxVeritas
14. 06. 2024 11.50
+6
totalitaristi ne poznajo dialoga, drugace se nebi imenovali totalitaristi.
Smuuki
14. 06. 2024 08.09
+8
Izjava za javnost. Levi blok in dialog so popolnoma nezdružljiva.v praksi pa zamenjava načelnika upravne enote v času štrajka, nasilna menjava kadra na rtv brez dialoga. Razlog mnenje levakov, da ni naš je dovolj. Brez preverjanja, brez sojenja kot njihovi predniki ko so ne naše pobijali kot mrčes. In zdaj se ti nasilneži pogovarjajo o dialogu. Izvajajo ultimate in jih prodajajo za dialog. Kot vse njihovo početje ena sama laž.