Slovenija

Nove davčne olajšave in odprava akontacij

Ljubljana, 29. 04. 2010 15.27 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada je sprejela predloge novel zakonov, s katerimi odpravlja akontacije davka pri dohodku od obveznic in zvišuje obstoječe olajšave pri zaposlovanju in vlaganju v raziskave in razvoj.

France Križanič-9
France Križanič-9 FOTO: Dare Čekeliš

Vlada je sprejela predloge novel zakona o dohodnini, zakona o davku od dohodkov pravnih oseb ter zakona o davčnem postopku. Z njimi se odpravlja akontacije davka pri dohodku od obveznic ter uvaja nove oziroma zvišuje obstoječe olajšave, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal finančni minister Franc Križanič.

Akontacija dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb pri dohodku od obveznic je povzročala višjo ceno obveznic, ki so jih izdajale gospodarske družbe s sedežem v Sloveniji, je pojasnil minister. Z odpravo akontacije bodo lahko banke in podjetja učinkoviteje nastopili na svetovnem kapitalskem trgu, kar bo po njegovih besedah razbremenilo vlogo države pri preprečevanju upada dejavnosti finančnega sektorja.

Z novelama zakonov o dohodnini ter o davku od dohodkov pravnih oseb se bo uvedla nova olajšava za zaposlovanje težje zaposljivih oseb, hkrati pa zvišala splošna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj. Obe bosta veljali že za leto 2010.

Olajšava pri zaposlovanju mlajših od 26 let in starejših od 55 let

Nova olajšava za novo zaposlovanje je predvidena v obliki zmanjšanja davčne osnove od dohodka iz dejavnosti oziroma za davek od dohodkov pravnih oseb za novo zaposlovanje določenih težje zaposljivih kategorij oseb. Gre za mlajše od 26 let in starejše od 55 let, ki so bili vsaj šest mesecev prijavljeni na zavodu za zaposlovanje, je povedal Križanič.

Delodajalcu se bo davčna osnova znižala za 45 odstotkov izplačane plače te osebe, olajšavo pa bo lahko uveljavljal prvih 24 mesecev njene zaposlitve. Ob tem je Križanič kot dodaten pogoj izpostavil, da se bo moralo skupno število zaposlenih pri tem poslovnem subjektu v poslovnem letu povečati.

Višja tudi splošna olajšava pri vlaganju v raziskave in razvoj

Splošna olajšava za vlaganja v raziskave in razvoj, ki zdaj znaša 20 odstotkov, se bo z uveljavitvijo novel zakona o dohodnini ter zakona o davku od dohodkov pravnih oseb zvišala na 40 odstotkov zneska za vlaganja v raziskave in razvoj. Hkrati se ohranja desetodstotna regionalna olajšava, je dodal minister, ki pričakuje, da bodo slovenska podjetja uspela ustvariti takšne tehnologije, da bodo bistveno konkurenčnejša na svetovnem trgu ter povečala obseg dejavnosti in prihodke.

Spremembe vseh treh zakonov bodo imele po Križaničevih besedah nevtralen finančni učinek na državni proračun. Sam pričakuje, da se bo DZ strinjal z obravnavo po nujnem postopku in bodo vse tri novele zakonov začele veljati sredi junija.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krivulja
29. 04. 2010 18.20
Kdo bo finančno podprl naše dolgotrajno raziskovalno delo,kako s poštenim delom pridit do normalnega dohodka.? Ta projekt naj finančno podpre država!!!
krivulja
29. 04. 2010 18.13
Tajkuni prijavte se -za davčne olajšave. Revčke so že tako za vse olajšali kar smo imeli.
Josko82
29. 04. 2010 17.47
Hja, spet komentarji vedno nezadovoljnih .) Zakaj niste pohvalili dovjno povečanje olajšave za vlgajanje v razvoj, ki ga tako radi poudarjate? Zakaj niste pohvalili olajšave za težje zasposljive osebe? Le zakaj? Ker slovenski narod ne išče pozitivnih sprememb, ker v tem primeru ne bi mel čez koga govoirt... ostali bi brez glavnega cilja svojega obstoja in bili bi izgubljeni v našem univerzumu... "pljuvam, torej sem"
Samojed1982
29. 04. 2010 17.37
Kaj pa olajšava za reševanje stanovanjske problematike? Predvolilna obljuba!
goričan
29. 04. 2010 17.34
""Vlada je sprejela predloge novel zakonov, s katerimi odpravlja akontacije davka pri dohodku od obveznic "" Bravo vlada !! Kdo pa si sploh lahko privošči obveznice??? BOGATI. Pa smo spet ta. Skrbite za elito, delavski narod pa naj zgnije za stroji
Illipuli
29. 04. 2010 15.52
Nevtralen učinek na državni proračun?! To bodo pa ogromne olajšave in podjatja bodo zaposlovala (zaradi teh olajšav) ko nora. Če verjameš...
MYDAY
29. 04. 2010 15.46
bla bla bla - spet križaničeve finte....oh jej