Slovenija

Gradbena podjetja lahko reši le izvoz

Ljubljana, 29. 04. 2010 15.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Minister Križanič meni, da lahko predimenizionirano slovensko gradbeništvo reši le preusmeritev v izvoz. Hkrati dodaja, da vlada razmišlja o možnosti razveljavitve pogodbe v primeru kartelnih dogovorov.

Franc Križanič in Borut Pahor
Franc Križanič in Borut Pahor FOTO: Miro Majcen

Minister za finance Franc Križanič je povedal, da je bila vlada seznanjena s predlogom njegovega resorja o jamstveni shemi za pomoč gradbenim podjetjem. Glede tega pa se ustrezna strateška telesa vlade po besedah ministra niso opredelila enoznačno.

"Če bi ta jamstvena shema stekla, bi spodbujala izvozno usmeritev tega sektorja, ki je za slovenske razmere izrazito predimenizioniran in se ne more rešiti drugače, kot da se v pomembnem deležu usmeri v izvoz," je dejal po seji vlade. Kot je dodal, je gospodarska diplomacija dala gradbenim podjetjem kar nekaj vzvodov za preusmeritev v izvoz in menil, da "morda pa bodo v tej preusmeritvi uspeli".

Sistemske ukrepe za pomoč gradbenim podjetjem je v začetku aprila napovedal premier Borut Pahor, potem ko se je vlada seznanila s pomladansko napovedjo gospodarskih gibanj, v kateri je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj opozoril na zaskrbljujoč položaj v gradbeništvu.

Razdor pogodbe v primeru kartelnega dogovarjanja

Križanič je napovedal tudi možnost, da bi v zakona o javnem naročanju vnesli določbo o ničnosti oz. neveljavnosti pogodb, če bi se naknadno izkazalo, da so posledica kartelnega dogovarjanja. "To še preučujemo, morda bodo potrebni novi popravki obeh zakonov, ki sta bila pred kratkim prenovljena," je dejal.

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
30. 04. 2010 08.55
Slovenijo lahko reši uvoz, in sicer tistega denarja, ki so ga izvozili na privatne račune, v tuje banke.
janez20000
29. 04. 2010 23.10
Gradbena podjetja so 20 let služila z predragim prodajanjem zelo slabo zgrajenih stanovanj, katastrofalno zgrajenih bolnišnic, cest, katere treba obnavljat po 1 letu, predorov katerih ometi kar odpadajo, neplačevanjem podizvajalcev in suženjskim onosom do delavcev in sedaj so v finančnih težavah? kako je to mogoče pri vseh teh uspešno izvedenih goljufijah? In državljani naj bi gradbenike reševali? verjetno sem preveč neumen, da bi tole razumel tole poslovno-ekonomsko logiko, vem pa da na volitve ne grem več sploh, pa tudi davke ne mislim več plačevati.
hot125
29. 04. 2010 20.11
Takšne države v normalnem poslovnem svetu ni, da bi najemale predraga Slovenska gradbena podjetja,morda samo v kakšni državi podobni Sloveniji,ki ima tako kot Slovenija nesposobna in skorumpirana ministrstva, ki oddajajo posle takšnim gradbenikom,ker če se Slovenski gradbeniki ne "futrajo" pri državnih jaslih,se dokaj hitro znajdejo v stečaju.
lodz68
29. 04. 2010 19.37
minister križanič meni......bla bla bla in to je vse kaj lahko dobimo od naših ministrov:mnenje
Sweet_Cocaine
29. 04. 2010 18.16
Gradbena podjetja lahko reši le izvoz ledvic in organov zaposlenih, tistih ki ze dolgo niso prejeli place. Penzije tak ne bojo dobli, tak da jih je boljse prodat po delih in resit gradbena podjetja.
proofreader
29. 04. 2010 17.15
@bemtisunac V Dubaju Pakistanci vse dni v tednu delajo za tretjino denarja, kolikor dobi povprečen ex-Yu gradbenik pri nas.
bemtisunac
29. 04. 2010 16.56
bomo šli pa v arabijo delat..sej smo že bli v iraku pa libiji pred 30 leti..dobra izkušnja za gradbince..
krivulja
29. 04. 2010 16.33
Gadafi jim je dal delo,zato,ker si misli: ti slovenski nesposobneži bodo že znal narediti kamelje dirkalne steze.
krivulja
29. 04. 2010 16.30
Kdo v svetu bo pa dal delo ??''slovenski gradbeni mafij''i??,ki pokrade vse živo kjerkoli dela. Zidar je odkrito priznal, da je šlo za kartelni dogovor.
Jafar
29. 04. 2010 15.46
Mr. Somebody! Menim da tvojemu komentarju ni česa za dodati. Ampak - imamo kot državljani, ki z davki živimo vlado - sploh možnost odločanja kaj naj država z našim denarjem počne....ne nimamo. Ker tudi ljudje, ki nas v "hramu demokracije" zastopajo - že 2 milionkrat povedano - se ne zavedajo pomembnosti svojih funkciji (ne niso zgolj uradniki)- na žalost jih je le peščica, z resnimi nameni - a ni bojazni - še vsakega so prevzgojili, tudi te bodo - če ne pa - funkcijo podeliti bolj poslušnemu. Levo-Desno = €!
Mr.Somebody
29. 04. 2010 15.25
Ja bogi gradbinci res. Bogi revčki so vsa ta leta komaj kaj dobička naredili od prodaje stanovanj in drugih zgradb, sedaj jih je pa pač treba reševati, ker so oni nam pomagali do poceni stanovanj