Gospodarstvo

Strm padec vrednosti delnic

Tokio/Zagreb, 10. 10. 2008 09.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Svetovne borze so spet potonile v rdeče številke. EU mrzlično išče kompromis o skupnem načrtu za pomoč bankam. Ukrepe v boju proti svetovni finančni krizi je napovedalo več evropskih držav.

Ukrepe v boju proti svetovni finančni krizi je danes napovedalo več evropskih držav.
Ukrepe v boju proti svetovni finančni krizi je danes napovedalo več evropskih držav. FOTO: Reuters

Tečaji delnic na vodilnih evropskih borzah se nezadržno znižujejo. Na borzah v Frankfurtu, Parizu, Londonu in Madridu so delniški indeksi danes izgubili že za okrog osem odstotkov, na Dunaju celo za več kot 10 odstotkov. Na Wall Streetu so se tečaji delnic ob začetku trgovanja znižali za okrog osem odstotkov, v Braziliji pa se je indeks Ibovespa v začetnem trgovanju potopil za 10 odstotkov.

Voditelji članic evroskupine se bodo v nedeljo v Parizu sestali na izrednem srečanju, posvečenem finančni krizi, je danes potrdilo francosko predsedstvo. Premier Janez Janša se bo vrha udeležil.

Na borzi v Londonu je imel vodilni indeks FTSE 100 ob približno 9.15 8,11-odstotni padec, indeks CAC 40 na pariški borzi je izgubil 8,21 odstotka, na borzi v Frankfurtu pa se je indeks DAX znižal za 8,23 odstotka.

Padci na drugih evropskih borzah so bili nekoliko manjši; gibali so se med štirimi in osmimi odstotki. Borza v Bruslju je imela 6,49-odstotni padec, na borzi v Helsinkih se je vodilni indeks znižal za 6,99 odstotka, na madridski borzi so tečaji padli za 6,71 odstotka, na milanski pa za 4,63 odstotka.

Indeks Eurostoxx, ki zajema delnice najpomembnejših podjetij iz območja evra, je dosegel 7,75-odstotni padec.

Ob 12. uri se je spet začelo trgovanje na dunajski borzi, a so ga kmalu po odprtju zaustavili, saj so se tečaji nekaterih pomembnejših delnic znižali za več kot 10 odstotkov. Tudi v Rusiji so trgovanaje z delnicami zaustavili za nedoločen čas.

Gibanje cen črnega zlata

Nemiri na svetovnih bančnih trgih in padci na borzah vplivajo tudi na gibanje cen črnega zlata. Zahodnoteksaška lahka nafta z novembrskim dobavnim rokom se je med trgovanjem pocenila na 78,61 dolarja, severnomorska nafta brent pa na okrog 75 dolarjev. Za obe vrsti nafte je to najmanj v zadnjem letu. 

Azijska borza
Azijska borza FOTO: Reuters

Kriza na hrvaški borzi

Tudi petek ni prinesel olajšanja na hrvaški borzi. Potem ko je osrednji hrvaški indeks Crobex že včeraj izgubil osem odstotkov, se danes nahaja še 8,5 odstotka nižje kot včeraj. 

Trgovanaje s 43 delnicami je bilo že v jutranjih urah zaustavljeno zaradi prevelikega padca cen. Vrednost večine delnic je padla za več kot 10 odstotkov.

Najbolj je potonila delnica Jadranskega osiguranja (–16 odstotkov), delnice Hrvatske telekomunikacije pa so se pocenile za skoraj 12 odstotkov. Ina je izgubila 'le' 4,6 odstotka. Na drugi strani so trgovanje z delnicami ustavili zaradi prevelikih skokov v pozitivno smer. Tako je delnica Zdenke poskočila za 9 odstotkov, Pounja za skoraj 12 in Magme za več kot 13 odstotkov.

Prva večja žrtev finančne krize tudi na Japonskem

Indeks Nikkei je trgovanje končal pri vrednosti 8276,43 točke, kar je slabih deset odstotkov nižje kot v četrtek. Nikkei je tako najbolj padel od ‘črnega ponedeljka’ oktobra 1987. To je tretji največji dnevni padec v zgodovini izračunavanja indeksa. Pocenile so se delnice praktično vseh podjetij, največje izgube pa so imele delnice zavarovalnic, nepremičninskih, jeklarskih in farmacevtskih družb.

Vlagatelji na tokijski borzi so sicer sledili dogajanju na Wall Streetu, kjer so se vlagatelji v četrtek v strahu pred recesijo lotili razprodaj delnic. "Prodaje so neustavljive tako v New Yorku kot v Tokiu. Vlagatelje je zelo strah," je poudaril vodilni strateg v družbi Shinko Securities Jutaka Miura. Olja na ogenj so prilile še težave s solventnostjo zavarovalniškega in nepremičninskega sektorja. Danes je šla v stečaj zavarovalnica Yamato Life Insurance, ki je prva večja japonska finančna družba, ki je podlegla vplivom finančne krize. Že v četrtek pa je predlog za stečajni postopek vložila družba New City Investment Corp.

Ukrepi proti krizi

Voditelji članic EU pred vrhom unije prihodnji teden mrzlično iščejo kompromis o skupnem načrtu za pomoč bankam v luči zaostrujoče se finančne krize. Ukrepe v boju proti svetovni finančni krizi je danes napovedalo več evropskih držav.

Španska vlada je danes potrdila oblikovanje 30 milijard evrov vrednega začasnega sklada, ki ga bodo uporabili za nakup premoženja bank in spodbudo posojanju, če bo to potrebno. Sklad bodo po potrebi lahko razširili na 50 milijard evrov.

Evropski borzni indeksi takoj po odprtju:
DAX –10,6
FTSE –10
CAC –10
SMI –8,5

Poleg tega je Španija za petkrat povečala državno jamstvo za bančne vloge, tako da so zdaj pokrite vloge v višini do 100.000 evrov.

Danski parlament je danes potrdil vladni zakonodajni predlog, v skladu s katerim Danska do 30. septembra 2010 jamči za vse domače in tuje vloge v danskih bankah in hranilnicah.

Predvideno je tudi, da bodo komercialne banke v dveh letih zagotovile okrog 6,4 milijarde dolarjev v sklad, ki bo pomagal zavarovati imetnike bančnih računov pred izgubami.

V Italiji so danes razširili prepoved t. i. prodaj na kratko (short-selling) na vse vrednostne papirje, ki kotirajo v Italiji, do konca oktobra. Pri prodajah na kratko gre za kovanje dobičkov na račun padanja tečajev, kar po mnenju regulatorjev vleče navzdol vrednost delnic podjetij, ki so predmet tovrstnega trgovanja.

Nizozemska vlada pa je že v četrtek pripravila 20 milijard evrov sredstev, ki bodo na voljo nizozemskim finančnim ustanovam tekom aktualne finančne krize.

Velika Britanija pa je poslala delegacijo na Islandijo, da bi s to otoško državo, ki je sicer zaradi finančne krize tik pred bankrotom, našla rešitev, s katero bi odpravili zamrznitev več kot petih milijard prihrankov britanskih varčevalcev v britanskih podružnicah islandskih bank.

Tudi v ZDA, kjer se je finančna kriza dejansko začela, so zadeve še vedno napete, tako da se trg odzove na vsako informacijo, ki kaže na stanje finančnega trga in gospodarstva. Ena od teh je tudi danes objavljena informacija, da se je ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj avgusta zmanjšal za 3,5 odstotka, na 59,1 milijarde dolarjev. Primanjkljaj naj bi se tudi v prihodnje zmanjševal, saj upočasnjevanje gospodarstva ZDA znižuje povpraševanje po nafti in drugem uvoženem blagu.

Skrbi vlagateljev bo verjetno povečala tudi novica industrijskega koncerna General Electric, da je v tretjem četrtletju letos zabeležil 22-odstotno znižanje dobička na letni ravni, predvsem na račun svoje finančne enote GE Capital. Dobiček je tako znašal 4,3 milijarde dolarjev. Prihodke je sicer povečal za 11 odstotkov, na 47,23 milijarde dolarjev, a je to tudi manj od napovedi analitikov.

Romunska centralna banka pa se je odločila za prodajo evrov in nato nakup domače valute (romunski leu). S tem želi podpreti domačo valuto, saj je ta v primerjavi z evrom v tem tednu padla na najnižjo vrednost po decembru 2004. Padcu botruje svetovna finančna kriza, pa tudi strahovi, da bi se javna poraba lahko zvišala, potem ko je parlament glasoval glede 50-odstotnega povečanja učiteljskih plač.


KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-pia-
13. 10. 2008 03.43
Uros321 Točno tako.Svetovna centralna banka nas bo naredila,da bomo postali še večji sužniji.
fundynamic
11. 10. 2008 13.17
A ste opazili kakšna cenzura je na tem mestu? Poglejte odgovor chemtrail 11.10.2008, 06:08, ki mi odgovarja na moj komentar (fundynamic10.10.2008, 23:41), ki pa je žal že izbrisan. Nekdo je spraševal za link ZEITGEIST ADDENDUM s slovenskimi podnapisi. Včeraj zvečer je bil link, ki je sicer za ZAITGEIST 1, še objavljen, zdajle ga ni več. Pustijo nam le govorit neškodljive zadeve. Kakorkoli, pa kdo objavi direkten link do informacije. npr. link do torenta za Zeitgeist, te pa takoj cenzurirajo. Pa predlagam, da poizkusite tudi ostali. Da ne bo izgledalo, da sem paranoiden. To so metode, dobro premišlene. Pustiti kvazi demokracijo, da se ljudje ne uprejo. Svobodomiselne je pa treba na prefinjen način potiho eliminirat. Nobena vlada noče preveč pametnih in svobodomiselnih ljudi. Predlagam, da vsak napiše link na torente, youtube ali google za Zeitgeist in osvešča naprej. Upam tudi, da se bo kdo čimprej spravil napisati podnapise za Z. ADDENDUM. Me prav zanima koliko časa bom ostal necenzuriran???
ivo55
11. 10. 2008 08.42
Bojim se, da so \"veliki\" zeloooo sposobni manipulatorji, ko je potrebno resnico krojiti v lastno korist in opravičevanje slabih človeštva nevrednih dejanj, niso pa prav vešči v sedanjih razmerah, ko bi se tej metodologiji morali odpovedati in škodo sami poravnati. Globalizacija, ki so jo sproducirali in vsilili svetu je sama odpravila njihov večni in skriti cilj protekcionizema ! Prevaranti so prevarali same sebe in nekam butasto zrejo v prihodnost.
tony_abcde@yahoo.com
11. 10. 2008 07.46
nekateri prodajajo nekateri kupujejo, normalno tako kot prej samo po nižjih cenah :) zakaj pa ne zapirajo borz, ko indeksi nenormalno rastejo??? tega se pa ni noben vprašal. Odgovor je enostaven zato, ker nekateri tako hočejo.
tapravslovenc
11. 10. 2008 07.32
Tile poptv-jevci so pa res čist leseni na RTV.SI je že eno uro vroča vest, da se je smrtno ponesreču Haider, tuki pa verjetn še spijo pol se pa hvalijo, da so kao najboljši- bulšit ne pa najboljši
MILEVOLLIDISCO
11. 10. 2008 07.08
Mi navadni smrtniki smo navajeni vseh mogočih kriz, takih ali drugačnih.Prav posebno me ta kriza nebo prizadela, me pa resno skrbi za splošno varnost ljudi po svetu. A je mogoče res to priprava za SVETOVNO VOJNO??? Po drugi strani sem pa vesel da je prišlo do tega,da končno folk spozna kam pelje sindrom\"BREZMEJNO NAKUPOVANJE VSEGA KAR NAM USILJUJEJO NA TAK ALI DRUGAČEN NAČIN\" Grem spraznit poštni nabiralnik, najbrž je že prenatrpan spet z reklamnim materijalom !!!??
chemtrail
11. 10. 2008 06.13
palhi Kapitalizem vzpodbuja, potrošniško mišljenje in potrošnike sili, da kupujemo tisto kar sploh ne rabimo. Ko imajo ljudje občutek, da imajo lahko vse kar si zaželijo in kar jim ponujajo (seveda, če imajo denar) jim zbijejo občutek ogroženosti. Po vsej verjetnosti, se bo to sedaj malce spremenilo....
chemtrail
11. 10. 2008 06.08
fundynamic10.10.2008, 23:41 Malo pobrskaj po netu, v brskalnik vtipkaj podnapisi, tam najdeš marsikaj. Ampak, vzpodbudno je, da imajo ljudje upanje, to umre zadnje! Ne vem zakaj, vendar jaz nisem ravno optimist....
Uroš Palhartinger
11. 10. 2008 04.47
Neoliberalizmu je potrebno narediti konec, saj povsod spravlja ljudi v bedo ... Posledično se zmanjša potrošnja, nastanejo ekonomske krize, ki prizadanejo veliko večino ljudi, končno tudi velika podjetja... Potrošniška miselnost ljudi pa je voda na mlin neoliberalizmu, saj jo je le ta tudi sprožil...
Uroš Palhartinger
11. 10. 2008 04.43
Vrednost delnic China Mobile mi je včeraj zrasla za štiri odstotke ...
legalc
11. 10. 2008 00.11
GREMO U PLANINE
Abrams
11. 10. 2008 00.05
Ne glede na že napisano, je po mojem edini možen izhod iz krize razvrednotenje kapitalskega trga, ne glede na posledice, in začetek popolnoma nove monetarne politike. Oziroma \"back to the nature..\". In kar na enkrat se bo sam po sebi razrešil problem ekologije in prekomerne porabe življenjsko pomembnih materialov in energije na zemlji. Pa brez panike se znamo izkoreninit.
legalc
10. 10. 2008 23.38
TONČEKBALONČEK PREVEČ SANJAŠ
Tonček Balonček
10. 10. 2008 23.27
Še dobro, da bo leta 2012 konec sveta!
505 sa crtom
10. 10. 2008 23.16
svet gre v 3 krasne...
legalc
10. 10. 2008 23.13
U BOSNI SO TUD DELNICE
juventus
10. 10. 2008 22.51
POŠLJI ŠE EN KOMENTAR ,VAŠ BEDNI SLOGAN ! ! ! VSE OB SVOJEM ĆASU .........................SANKCIJE ,DA BO VESELO ..................
predaI
10. 10. 2008 22.18
lolek: za ta denar dobis trenutno 1 delnico Krke - cena 63,49€. Ali pa tocno 5 delnic Gorenja - 19,24€ Torej 100€ ni ravno kaksen denar :P
predaI
10. 10. 2008 22.16
Dow Jones na koncu vseeno rdec.
ServerAUTOMATIC
10. 10. 2008 22.14
Za 100 € kupim vse delnice.