Slovenija

Ni vsak za politika

Ljubljana, 13. 06. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Alenka Mirt Iskra
Komentarji
0

Politiki naj bi veščine javnega nastopanja dobro obvladali. Tisti, ki so pri tem uspešni, imajo politično pot običajno zagotovljeno. Obstajajo pa tudi politiki, ki velikega pritiska javnosti niso sposobni obvladovati. Med njimi je tudi ministrica za kmetijstvo Marija Lukačič, ki se novinarjem, če se le da, izogiba.

Politiki morajo biti vešči javnega nastopanja (Foto: POP TV)
Politiki morajo biti vešči javnega nastopanja (Foto: POP TV) FOTO: POP TV

Ministrica je že v začetku mandata po mnenju mnogih delovala neprepričljivo. Izogibala naj bi se pogledom v oči in večkrat jo je izdajala rdečica. Kadar je bila vznemirjena, je s tresočim glasom odgovarjala na vprašanja novinarjev.

Psiholog Miro Kline pravi, da je za dober javni nastop potrebna vaja. "Vse, kar lahko povem o ministrici Lukačičevi je, da bi pred nastopom rabila trening. Dobro nastopanje je vse, kar dandanes rabijo politiki. To pa je rezultat dobrega trening," dodaja Kline.

Marija Lukačič ima z javnim nastopanjem težave
Marija Lukačič ima z javnim nastopanjem težave FOTO: POP TV

Psiholog Janez Damjan pa trdi, da zagotovo obstaja pet odstotkov ljudi, ki se nikakor ne morejo naučiti veščin javnega nastopa. "Če ima nekdo tak krč, ki mu preprečuje dobro javno nastopanje, potem naj ne kandidira za takšno mesto. Kriva pa je tudi njegova okolica, ki mu je dovolila, da je do takšne pozicije sploh prišel," pravi Damjan.

Politik opravlja odgovorno in javno delo, kjer ni prostora za zamere in preobčutljivosti. Vrlina javnega nastopa je za ta poklic zelo pomembna in se ne sme podcenjevati, pravi psihiater Gorazd Mrevlje.

Kot pravi Janez Damjan je nastopanje v javnosti podobno medčloveškim odnosom. Na začetku so medeni tedni, ko politiki uživajo v pozornosti medijev, temu sledijo krizne situacije, ko prideta v ospredje njihova užaljenost in negativne reakcije. Prava kvaliteta politika pa se pokaže na dolgi rok.