Slovenija

Nevihta odnesla pridelek

Ljubljana, 18. 08. 2007 10.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Veter je med petkovim neurjem nad Slovenijo odkrival strehe in uničeval pridelek. Največ škode je v Savinjski dolini.

Toča je bila ponekod debela kot oreh
Toča je bila ponekod debela kot oreh FOTO: Boštjan Tušek

Neurje s točo, ki je v petek pozno popoldne zajelo dele Slovenije, je povzročilo precejšnjo gmotno škodo. Veter je na območju Kranja, v Savinjski dolini in tudi na Koroškem odkrival strehe in ruval drevesa, voda je zalila številna poslopja.

Šola ostala brez strehe

Najhuje je bilo v občini Braslovče, orkanski veter, ki je divjal od 19. do 20. ure, je povzročil precejšnjo gmotno škodo na objektih in kmetijskih pridelkih. Župan Braslovč Marko Balant je povedal, da je neurje s točo in močnim vetrom prizadelo dve tretjini občine in odneslo streho z več kot 200 objektov. Podrtih je tudi 21 hmeljskih sušilnic in 120 hektarjev žičnic, letošnjih pridelek hmelja pa je popolnoma uničen.

Najbolj pa je prizadeta tamkajšnja osnovna šola, kjer je veter s starega dela objekta razkril streho, voda pa je zalila celotno šolo in opremo v njej. Po oceni Balanta, je braslovška osnovna šola trenutno popolnoma neprimerna za obratovanje, sanacija škode pa naj bi trajala vsaj šest tednov, zato se za učence iz Braslovč počitnice ne bodo končale takrat kot za druge. Kdaj bodo spet sedli v šolske klopi in ali bo pouk stekel v omenjeni osnovni šoli, bo znano po ponedeljkovem srečanju s predstavniki ministrstva za šolstvo. Na šoli opozarjajo, da sami stroškov ne bodo zmogli, in upajo, da jim bo na pomoč priskočilo ministrstvo za šolstvo.

Večja škoda je nastala še na razvodih električne energije, kjer je prišlo do odklopa vseh električnih napetosti v občini, več podrtih dreves pa je zaprlo tamkajšnje lokalne ceste. Podrta drevesa so po Balantovih besedah padala tudi na stanovanjsko-poslovne objekte.

"Posledice neurja smo danes le količinsko ocenili, komisiji za prijavo škode na objektih in kmetijskih pridelkih pa bosta z delom začeli v ponedeljek," je dejal Balant in dodal, da so občani že skušali delno popraviti nastalo škodo.

Škodo si je ogledala tudi ekipa kmetijsko gozdarske zbornice in kmetijskega ministrstva. Predsednik zbornice Peter Vrisk je ob tem povedal, da bodo za ponedeljek v Braslovčah sklicali sestanek odbora za hmeljarstvo, na katerega bodo povabili tudi predstavnike kmetijskega in okoljskega ministrstva ter župane s prizadetih območjih. Po Vriskovih besedah bodo pripravili prvo oceno škode in vse aktivnosti, ki bodo potrebne za pomoč prizadetim kmetom.

Prizadeta tudi Žalec in Polzela

Neurje je prizadelo tudi območje Žalca in Polzele. Ker je voda zalivala kleti stanovanjskih objektov, so večkrat na pomoč poklicali gasilce. Toča je uničila precejšen pridelek hmelja. Tega imajo kmetje sicer zavarovanega, vendar pa jim zavarovalnice ne bodo povrnile stroškov za uničene žičnice za hmelj.

Veter je tudi ruval in lomil drevesa ter drogove električne napeljave. Kot nam je sporočil bralec, je bilo ob cestah tudi 20 ur po neurju še videti kupe ledu - toče.

Veter odkrival strehe

Toča je močno poškodovala pridelek na vrtovih in v sadovnjakih, hudo so prizadeti hmeljarji
Toča je močno poškodovala pridelek na vrtovih in v sadovnjakih, hudo so prizadeti hmeljarji FOTO: Boštjan Tušek

Gorenjsko je neurje zajelo okoli 18. ure. Toča je uničila pridelek na vrtovih in v sadovnjakih, močan veter je odkrival ostrešja, nižje ležeči prostori in kleti so bili ponekod poplavljeni. V nekaj minutah se je ohladilo s 26 na 19 stopinj Celzija.

Toča je na širšem območju Kranja, Šenčurja in Preddvora uničila precej pridelka na vrtovih in v sadovnjakih ter poškodovala več streh. Na območju Kranja, Kokrice in Predoselj je zaradi močnega neurja in deževja meteorna voda zalila kleti šestih enostanovanjskih hiš. Posredovali so gasilci, ki so v kleti namestili potopne črpalke in vodo izčrpali. Posredovali pa so tudi gasilci v Preddvoru, Britofu in na Visokem, kjer je meteorna voda zalila nekaj kleti stanovanjskih hiš.

Škoda tudi na Koroškem

Posledice toče v Kranju
Posledice toče v Kranju FOTO: Boštjan Tušek

Okoli 19. ure je zaradi neurja in močnega deževja meteorna voda v občini Ravne na Koroškem zalila prostore v Koroški lekarni, kletne prostore stanovanjskega bloka, v občini Dravograd pa kletne prostore stanovanjske hiše ter garažne in kletne prostore na Mariborski cesti, kjer je odkrilo tudi del ostrešja stanovanjske hiše. Vodo so izčrpali tamkajšnji gasilci, ki so pomagali tudi pri zasilnem pokritju odkritega ostrešja.

Neurje in močan veter je podrlo manjše drevo, ki je padlo na magistralno cesto Mislinja-Slovenj Gradec. Drevo, ki je oviralo promet so odstranili gasilci. V kraju Velka v občini Dravograd je potrgalo električne kable in podrlo nekaj dreves, ki so zaprla lokalno cesto. O dogodku so bili obveščeni dežurni delavci Elektra Celje, ki so poskrbeli za odstranjevanje dreves.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br-eagle
20. 08. 2007 13.11
j.... ti jaz tvojga usranga audija
Smackyx
19. 08. 2007 22.29
Pismo novinarji neprofesionalni!! Toča NA Polzeli!!!!
Dejan Keuc
19. 08. 2007 15.48
Meni je dva meseca starega audija stolklo.. Cel luknjast je...
veljo@email.si
19. 08. 2007 11.19
jaz sem iz sg in ljubim nase gore ki nas varujejo....kar se pa tice ostalega...mati narava ne zdrzi pritiska ki ji ga narod dela...vse se vraca in se še bo...to je bil samo uvod kar zmore narava...sami si luknjo kopljemo...lp veljo
srecnii
18. 08. 2007 23.25
Poslušte, če nekaj vzameš naravi ji moraš dati tudi nazaj, če ji ne daš te uniči tako ali drugače.....VSEMOGOČNA NARAVA. LP
Diavolo 666
18. 08. 2007 18.09
Na Polzeli smo ga res naj¨¨äl. Še dobr da sm iz bloka
retro77
18. 08. 2007 17.13
Fantje, jst sm iz polzele doma in vam povem da to je krneki kar piše tole gor in kake slike so. Nam je doma odpihnal 20m2 strehe z šperovci vred in je pristala kakih 10m stran. Sosedu je izruval 3 jablane debele 1m in so dobesedno letele po zraku, v braslovčah je podrlo vse žičnice za hmelj, betonski stebri so bli prelomljeni na polovico, drevesa so bila izruvana s koreninami vred, pod dobravljami so posamezni deli, kjer so vsa drevesa zlomljena na pol, ob cestah se 20ur po neurju še vedno vidijo kupi ledu-toče....
srecnii
18. 08. 2007 11.28
kakšno srečo imam pri nas, pri nas je bil dež okoli 15 ure samo manjša fronta je šla čez, kasneje pa se opazoval proti Kamniku, Kranju, in še drugam, in sem samo gledal kako je to sivo in pada dež, lp 35 km iz Lj.proti Z. lp
Jernej Šuler
18. 08. 2007 11.16
V slovenjgraški regiji?? Ravne ne spadajo pod sg regijo ;)