Slovenija

Množično slovo od Drnovška

Zagorje ob Savi/Ljubljana, 26. 02. 2008 07.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sin Jaša, hči Nana in sestra Helena so se v Zagorju poslovili od Janeza Drnovška. Žalnemu sprevodu se je pridružilo okoli 1000 ljudi.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Urad predsednika republike

Na pokopališču v Zagorju ob Savi so ob 15.30 k zadnjemu počitku položili bivšega predsednika države in nekdanjega premierja Janeza Drnovška. Žaro je nosil njegov dober prijatelj in dologoletni varnostnik Marjan Trampuš, na čelu žalnega sprevoda so bili pokojnikov sin Jaša Drnovšek, hči Nana Forte in sestra Helena Drnovšek Zorko. Ta je pred grobom v spomin na svojega brata prebrala nekaj misli iz njegovih knjig.. Izpostavila je pomembnost duhovnosti in dobrote. Zadonela je pesem, nato pa so žaro velikega Slovenca položili v grob.

Žalnemu sprevodu je proti grobu, kjer počivata tudi starša pokojnega predsednika, spontano sledilo okoli tisoč ljudi, največ domačinov, ki so velikega državnika poznali ali pa samo spoštovali. Pogreb je sicer potekal v ožjem družinskem in prijateljskem krogu. Sorodniki so se cvetju odpovedali v korist onkološkega inštituta.

Iz govora Helene Drnovšek Zorko

"Ne smemo dopustiti, da nas slabo prevzema, ne sme nas vreči iz tira," je brala Helena Drnovšek Zorko. "Bodimo dobri, slabemu se izognimo, če se le da." Dobro lahko vzpostavi stik z večnostjo in vodi do notranjega miru ter višjega zavedanja, "slabo pa je kaznovano s svojo materialno minljivostjo", je nadaljevala. Poudarila je, da obstaja materialno življenje, kratkotrajni užitki, denar in slava, a obenem opozorila, naj se ne navežemo na to. "Pomagajmo drugim ljudem in živalim, spoštujmo naravo, kajti narava je pogoj za naše materialno bivanje," je poudarila in dodala, da je ključno, da se ljudje vzpostavijo kot duhovna bitja. Po njenih besedah namreč lahko svet in človeštvo reši le duhovnost.

Na Mestni občini Ljubljana razmišljajo o tem, da bi po pokojnemu bivšemu predsedniku republike in dolgoletnemu premierju Janezu Drnovšku poimenovali ulico ali trg. Odločitev bo znana do poletja.

Množičen poklon predsedniku

Žaro s posmrtnimi ostanki bivšega predsednika so v zagorsko vežico pripeljali ob 9. uri. Poklonit so se mu prišli predsednik republike Danilo Türk, premier Janez Janša in predsednik DZ France Cukjati. Vsi trije predsedniki so tudi izrekli sožalje pokojnikovemim najbližjim.

Drnovšku so se prišli poklonit tudi predsednica in podpredsednica LDS, Katarina Kresal in Zdenka Cerar, člani strankine poslanske skupine in zagorski župan Matjaž Švagan. V Zagorje ob Savi so se pripeljali tudi njegov predhodnik v predsedniški palači Milan Kučan, nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, Drnovškov prijatelj in predsednik Zares Gregor Golobič s skupino svojih poslancev ter nekateri drugi.

Žalne knjige ostajajo odprte

Janez Drnovšek je bil ena najpomembnejših političnih osebnosti zadnjih 20 let.
Janez Drnovšek je bil ena najpomembnejših političnih osebnosti zadnjih 20 let. FOTO: Reuters
Sožalja ob smrti Janeza Drnovška še vedno prihajajo z vsega sveta. Predsednik Generalne skupščine ZN Srgjan Kerim je v pismu slovenskemu predsedniku Danilo Türku izrazil sožalje vsem državljanom Slovenije in pokojnikovi družini. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun pa se je v New Yorku vpisal v žalno knjigo.

Na deset tisoče Slovencev se je spominu na pokojnega bivšega predsednika republike poklonilo z vpisom v žalne knjige, ki so odprte v predsedniški palači v Ljubljani, pa tudi v nekaterih občinah po Sloveniji. Samo danes dopoldne se je v žalno knjigo v predsedniški palači vpisalo več sto ljudi. Odprta bo danes do 20. ure in v sredo od 8. do 20. ure. Svoj podpis je dodal tudi irski premier Bernie Ahern.

Prav tako je vpis v žalno knjigo omogočen na spletni strani urada predsednika republike (www.up-rs.si). Vanjo se je od včeraj popoldne vpisalo že skoraj 50 tisoč ljudi.

Pogreb
Pogreb FOTO: Dare Čekeliš

'Gospod predsednik, počivajte v miru'

Zapisane čustvene misli opisujejo Drnovškov lik in delo: "Velikan samostojne Slovenije; Borec brez poraza; Junaki živijo z narodom večno; Telo je omagalo, a duh ostaja; Poskrbeli bomo, da bodo tudi naši potomci slišali Vaše besede; Gospod predsednik, počivajte v miru."

Slovenija žaluje za enim največjih sinov naroda

Včerajšnje žalne seje državnega zbora so se udeležili tudi sorodniki Janeza Drnovška: sin Jaša, hči Nana in sestra Helena.

Pogreb
Pogreb FOTO: Dare Čekeliš
Ljubljanski nadškof in metropolit Alojz Uran je v ljubljanski stolni cerkvi sv. Nikolaja daroval mašo za bivšega predsednika republike Janeza Drnovška. Nagovor je imel celjski škof Anton Sres. Izpostavil je Drnovškova prizadevanja za to, da bi prerasli nasprotja. Maši so prisostvovali tudi nekateri predstavniki političnega in javnega življenja.

Predsednik DZ France Cukjati je poudaril, da Drnovšek ostaja “prisoten v sadovih svojega dela, v temeljih slovenske državnosti in v našem spominu na njegova prizadevanja za boljši svet.“

Predsednik republike Danilo Türk je dejal: "Žalujemo za enim največjih sinov našega naroda, za dr. Janezom Drnovškom – za politikom in državnikom, za ekonomistom in strategom družbenih sprememb. Malo je ljudi, ki so tako odločilno vplivali na naš razvoj v zadnjih dveh desetletjih.“

“Mir in dobro“

V svojem zadnjem sporočilu, objavljenem na spletni strani Gibanja za pravičnost in razvoj, je Drnovšek pozval k miru in dobroti.

Žalna seja
Žalna seja FOTO: Dare Čekeliš

"Poleg miru mora biti še kaj, kar daje našemu življenju smisel!? Res je. Dobrota.

Dobrota? Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel.

Torej mir in dobro? Mir in dobro."

Bivši predsednik republike in nekdanji predsednik vlade Janez Drnovšek je preminil v 58. letu starosti v soboto zjutraj na svojem domu na Zaplani pri Vrhniki. Premagala ga je huda bolezen, s katero se je bojeval devet let.

Za Slovenijo je bil ena najpomembnejših političnih osebnosti zadnjih 20 let. Vodilni politiki so v odzivih na novico o njegovi smrti poudarili razsežnost njegovega dela v novejši slovenski zgodovini.

Nagovor škofa Stresa