Slovenija

Mesić: Ne gre za uradna stališča

Ljubljana/Zagreb, 11. 10. 2007 12.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Hrvaški predsednik je opozoril, da napovedi o ustavitvi pogajanj Hrvaške o vstopu v EU zaradi ERC niso uradna stališča držav.

Hrvaška bo v petek na medvladni konferenci o pristopnih pogajanjih z EU odprla dve novi poglavji v pogajalskem procesu - poglavje o zaščiti potrošnikov in zdravja ter poglavje o zunanjih odnosih. Ob tem so se v medijih pojavili namigi, da bi utegnili Slovenija in Italija zaradi napovedi Hrvaške, da bo ERC do 1. januarja 2008 razglasila tudi za članice EU, preprečiti odprtje poglavja o zunanjih odnosih.

Napovedi, da bosta Italija in Slovenija ustavili hrvaška pogajanja z Evropsko unijo zaradi napovedane uveljavitve hrvaške zaščitne ekološko-ribolovne cone (ERC) v Jadranu tudi za članice EU, so "razmišljanja nekaterih", ki ne odražajo uradnega stališča sosednjih držav, je dejal hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Mesić je še dodal, da Hrvaška sodeluje in bo sodelovala z Italijo in Slovenijo. Vodja hrvaških pogajalcev z EU Vladimir Drobnjak je v torek v Bruslju zatrdil, da se bo Hrvaška zagotovo sestala z Italijo in Slovenijo glede ERC, vendar o datumu ni želel ugibati.

Janša: Hrvaška ne more razglasiti ERC za članice EU

Hrvaška bo 1. januarja 2008 uveljavila ekološko-ribolovno cono tudi za članice EU, ne glede na pritiske Slovenije, so sporočili iz največjih parlamentarnih hrvaških strank, vladajoče HDZ in opozicijske SDP. Slovenski premier Janez Janša je včeraj sicer izjavil, da Hrvaška ne more razglasiti ERC za članice EU. ''Gre za odnose med Hrvaško in EU in za dane zaveze, ki so del pogajalskega okvira sosednje države za vstop v EU,'' je dejal. Slovenija je namreč prepričana, da se je Hrvaška zavezala, da ne bo aktivirala ERC za evropske članice, ko je leta 2004 njen državni sekretar Hidajet Biščević podpisal zapisnik sestanka sekretarjev Slovenije, Hrvaške in Italije.

Slovenski premier Janez Janša trdi, da Hrvaška ne more enostransko razglasiti ERC. Njegov hrvaški kolega Ivo Sanader je prepričan v nasprotno.
Slovenski premier Janez Janša trdi, da Hrvaška ne more enostransko razglasiti ERC. Njegov hrvaški kolega Ivo Sanader je prepričan v nasprotno. FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik hrvaškega odbora za zunanjo politiko Goran Jandroković je zatrdil, da si Hrvaška po protestu Slovenije in Italije ne bo premislila. Povedal je, da bodo sicer skušali doseči kompromis, zato meni, da do prekinitve pristopnih pogajanj ne bo prišlo. Poudaril je še, da Hrvaška z EU ni nikoli sklenila dogovora o neaktiviranju ERC. Tudi evropski komisar za širitev Olli Rehn je danes dejal, da bo Hrvaška konec desetletja postala članica EU. ''Pričakujem, da bo Hrvaška 28. članica, pod pogojem temeljite reformacije pravosodja in gospodarstva,'' je povedal.

''Slovenija in Italija sta enostransko uveljavili svoji ekološki coni v Jadranu, ne da bi se posvetovali s Hrvaško, za kar sta imeli pravico. Enako pa ima tudi Hrvaška pravico, da svojo ekološko ribolovno cono v Jadranu uveljavi v skladu s splošnim mednarodnim in pomorskim pravom,'' hrvaškim kolegom pritrjuje predsednik nacionalnega odbora za spremljanje pogajanj z Evropsko unijo in hkrati vodja SDP Zoran Milanović. V odgovoru na vprašanje o dogovoru med Hrvaško, Evropsko komisijo, Italijo in Slovenijo iz leta 2004, da Hrvaška z uveljavitvijo ERC za članice EU počaka, dokler ne bo dosežen dogovor vseh vpletenih strani, je Milanović odgovoril, da bo to očitno "tema pogajanj s hrvaškimi evropskimi partnerji" ter da mora biti Hrvaška "potrpežljiva, ampak vztrajna". Predsednik opozicijske HSS, Josip Friščić, je medtem poudaril, da ''mora hrvaška diplomacija popraviti napako, ki jo je država storila na stopnji sekretarjev''.

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je dejal, da bo Slovenija v sodelovanju z Italijo v primeru enostranske razglasitve ERC skušala prekiniti pristopna poganjanja Hrvaške. Italijanski premier Romano Prodi izjave, da bo pri preprečitvi hrvaškega vstopa v Unijo pomagala tudi Italija, ni komentiral. ''Vedno sem podpiral interese Slovenije, pa tudi Hrvaške na poti v EU,'' je dejal Prodi, ki je sicer posredno dal vedeti, da ne podpira morebitne hrvaške razglasitve ERC. ''Glede ERC menim, da mora Hrvaška problem rešiti v sodelovanju s Slovenijo, Italijo in Evropsko komisijo.'' Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je dodal, da je ''to tudi stališče komisije''.

SORODNI ČLANKI

  • 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16
  • 20

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

doki007@email.si
12. 10. 2007 12.20
pa taka diplomacija slovenije ,....pa dejte mal obrcat te hrvatarje ,....pa ne bodo povsod glavni ,...!!!! ta vlada sedaj je pa res vredna pol prsta !!!
Tedy1967
12. 10. 2007 12.19
Opravičujem se vsem oslom na tem svetu, ki sem jih užalil v imenu slovenske zunanje politike.
Tedy1967
12. 10. 2007 12.16
Glede na to, da je danes menda sledila razpustitev sabora, ga ni več junaka, ki lahko prepreči uveljavitev ERC-a. In Hrvati so spet lepo nategnili Slovenijo in celotno Evropo. Mislim pa, da nihče niti nima interesa, da se jim prepreči priključitveni proces EU-ju, saj je pohlep tujih investitorjev po nepremičninah vzdolž hrvaške obale prevelik. S tako kilavo zunanjo politiko kot jo vodi Slovenija, niti ne bo čudno, če nam bo Hrvaška nekega dne postavila berlinski zid na sredini Piranskega zaliva in preprečila izhod na odprto morje. Dva Hrvata tri su tata, dva Slovenca (J.J. in D.R.) sta pa dva osla na kubik.
rosomoh@email.si
12. 10. 2007 09.12
Croatarji bodo spet nategnili vse po vrsti,nas Italijane in tudi celo EU.Takih zvitorepcev ne najdeš nikjer drugje na planetu Zemlja (pa tudi ne v galaksiji).So edini,ki so za svojo fašistično državo med 2.ww pokasirali same koristi,pokradli tujo zemlj in to še vedno počnejo celo s tihim pristankom tistih,ki jih zanima Jadransko morje.
slivov knedl
12. 10. 2007 00.57
Hrvaška je s finsko Patrio podpisala pogodbo o nakupu 84 osemkolesnih oklepnikov Patria AMV 8X8 v vrednosti 112 milijonov evrov. Madona,kaj pa zdej?S čim bodo odgovorili JJ&CO?
bnam 2707
11. 10. 2007 23.42
Razume se,da Slovenija ni sposobna bolj odločne politike do južnih balkanskih sosedov,bo pa zato bolj odločna Italija,ko pride njen čas in ta je zelo blizu!Takrat naj ti naši južni balkanski sosedje ne raćunajo na slovensko pomoč,kot članice EU.Jelinčič ima prav in to prekleto prav!
hecate
11. 10. 2007 14.49
hmmm en izmed možnih scenarijeu: hrvaška nima pogojev za vstop v EU takrt k je to napovedala in zdej iščejo grešnega kozla...razglasijo ERC, slovenija prekine pogajanja in smo mi krivi da ne pridejo v EU namest da bi priznali svojo lastno nesposobnost. ...kdo ve...
Matej Rojc
11. 10. 2007 14.48
Ne padati na te finte. To je spet dogovorjena "igra" Sanaderja in Janše. Bodite pametnejši od njiju.
csakos@yahoo.com
11. 10. 2007 14.38
Ehhh, volitve se bližajo pa je treba malo akcije in scen delat.
Pygmalion
11. 10. 2007 14.23
TončekBalonček: Slovenija lahko formalno prepreči vstop Hrvaški v EU. Tu imata Podobnik in Jelincic prav. Tisto kaj ta dva ne povesta je cena taksne preprecitve. Ce bi bila recimo cena preprecitve da nas vrzejo ven, no potem to ne bi bila prevec pametna ideja, ali ne? Zadaj so veliki interesi in pametna politika ne kaze svojih misic (to je samo za domaco javnost), ampak uporabi misice velikih, da delajo za tebe. No Prodi je definitivno pametnejsi politik od Rupla.
klemenjan@gmail.com
11. 10. 2007 14.16
Janša lahko trdi kar hoče, Hrvati bodo ERC sprejeli tako ali drugače. In tako se tut dela, itak je Evropi v interesu, da ves Balkan prej al slej pride v EU. HDZ pa ima svojo računico, prvič s tem bodo kupili volitve, drugič, tut če se jim za kakšno leto zavleče vstop v unijo, ne bo katastrofa, za njih kvečjem še več časa, da pokradejo še tisto kar je ostalo od njihovih predhodnikov.
hinko.murovec@siol.net
11. 10. 2007 14.14
Misijonar, Jajca imata oba a so v primežu preprodanega orožja. Zato bosta nakladala a nič naredila. Navadne gagice.LP
hogar@mindless.com
11. 10. 2007 14.03
Naši politiki imajo zvezane roke, ker jim hrčki takoj pod nos pomolijo papirje o nelegalni trgovini z orožjem. Zato nimajo jajc in zato hočejo stvari spraviti skozi s pomočjo Italije. Če Prodi ne bo sodeloval, potem smo v riti. In tako bo s Hrvaško venomer, dokler se stvari ne razčistijo. Pa tudi Prodi dobro ve, zakaj gre, ker ni po župi priplaval.
Tonček Balonček
11. 10. 2007 13.43
Pravljica, da Slovenija lahko preprečuje Hrvaški vstop v EU je res smešna! Za notranjo uporabo, ali pa se posvetuj s svojim zdravnikom ali farmacevtom!
SBP
11. 10. 2007 13.33
Ne pozabit da Hrvati zelo dobro lobirat znajo... npr. v stavbi ZN so ravno ta teden imeli Croatian Food Festival... :)
AndrejPaTo
11. 10. 2007 13.25
Prispevek pozabi omenit, da imajo na Hrvaškem kmalu volitve. Vsakdo, ki se bo dal provocirat slovenkim ali hrvaškim politikom tudi tokrat glede odprtih vrašanj med državama je pa .... ovca. Meeee.
misijonar@email.si
11. 10. 2007 13.22
Zanima me, če imata Janša in Rupel jajca in reč, STOP HRVAŠKA V EU?
kero
11. 10. 2007 13.09
Tonček Balonček
11. 10. 2007 13.07
Ti naši mislijo, da so hrvaški politiki takšne mone kot naši, ki so pač na vse, kar jim je EU pred vstopom diktirala, takoj sprejeli, raje še kaj več. Res so veliko "izpoigajali", kot so se takrat hvalili. Če pa mislijo, da bo Slovenija preprečila in oteževala vstop vHrvaške v Eu, s epa sploh globoko motijo, nazadnje bodo izpadli smešno, kot kakšni kverulanti. Vse to repnčenje je več ali manj namenjeno domačemu prebivalstvu, volilcem, ne pa tujini alo celo Hrvaški!. Kot tisti famozni govori v New Yorku. Nobena tuja tiskovna agencija ga ni objavila, sorry! To je bilo, o tistem vremenu namreč, več ali manj za nas!