Slovenija

Mama umrlega dečka že pozimi pustila v avtu, CSD ni ukrepal

Sveti Lovrenc, 05. 07. 2023 18.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ema Čepon
Komentarji
0

Je mama še ne dve leti starega dečka iz Svetega Lovrenca, ki je umrl potem, ko ga je več kot dve uri pustila v vročem avtomobilu, otroka zanemarjala že prej? Zakaj center za socialno delo kljub prijavi ni ukrepal? Na ti dve vprašanji naj bi zdaj odgovorila notranja revizija v savinjsko-šaleškem centru za socialno delo, njihovo delo bo preverila tudi socialna inšpekcija. Da je mati dečka že pozimi pomanjkljivo oblečenega pustila v avtomobilu, so na družbenih omrežjih opozarjali sokrajani. Družino so zaradi tega marca prijavili Policiji, ki pa ni odkrila znakov kaznivega dejanja.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Je zanemarjala otroka?
    02:51
    Iz 24UR: Je zanemarjala otroka?
  • Iz SVETA: Zakaj CSD ni obiskal družine že prej?
    02:23
    Iz SVETA: Zakaj CSD ni obiskal družine že prej?

Anonimna sokrajanka v zapisu, ki je že pred slabim mesecem zaokrožil po družbenem omrežju Instagram, pripoveduje, da je mama umrlega dečka že pozimi marca, ko so še vztrajale temperature blizu ničle pomanjkljivo oblečenega več kot eno uro pustila samega v avtomobilu. O dogodku je bila obveščena tudi Policija. 

Na celjski policijski upravi so potrdili, da so velenjski policisti v začetku marca prejeli prijavo zaradi domnevnega zanemarjanja otroka. Opravili so razgovore z več osebami in sklenili, da elementov kaznivega dejanja ni bilo. Zadevo so zato prepustili pristojnemu centru za socialno delo. 

Pa so tam opravili svoje delo? Prav ta incident naj bi bil namreč v središču notranje revizije, ki so jo sprožili na CSD Savinjsko-Šaleška. Delo tamkajšnjih socialnih delavcev bo pod drobnogled vzela tudi socialna inšpekcija.  

"Tisto, kar bomo mi preverjali, je, ali je ta center razpolagal s konkretnimi informacijami, na podlagi katerih bi morali nekaj narediti ali ne," pravi direktor inšpekcije Peter Stefanovski

Deček je sredi junija umrl v razgretem avtomobilu pred domačo hišo (slika je simbolična).
Deček je sredi junija umrl v razgretem avtomobilu pred domačo hišo (slika je simbolična). FOTO: Shutterstock

Bi smrt še ne dve leti starega dečka lahko preprečili? In zakaj socialni delavci ob prvem sumu zanemarjanja niso ukrepali? Družine, kot razkriva direktor, sploh niso obiskali, saj da je mati dečka večkrat na leto menjala kraj bivanja in s tem prehajala pod krajevno pristojnost drugega centra za socialno delo.  

Tudi v primeru, če ne najde elementov kaznivega dejanja, Policija centre za socialno delo obvešča z razlogom. Postopki so jasni, pojasnjuje direktor socialnega inšpektorata. Socialni delavci morajo natančno preučiti prijavo in oceniti, ali je otrok ogrožen. "V kolikor je ocenjeno, da je potrebno nekaj narediti, mora center najprej povabiti starše, pridobiti tudi s strani drugih institucij – vrtca, šole, zdravnika – odvisno, kakšna je vsebina prijave, neka dodatna poročila," še dodaja Stefanovski. 

Izsledki inšpekcijskega postopka bi sicer lahko bili znani v roku meseca dni, zaključuje Stefanovski. Medtem mama umrlega dečka in njen partner – oba stara znanca policije – ostajata v priporu. Mati se je na zaslišanju minuli teden branila z molkom.