Slovenija

Korak naprej k parkirišču pod tržnico

Ljubljana, 04. 07. 2011 18.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ljubljanski svetniki so podprli akt o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo garažne hiše pod tržnico. Seveda pa ni šlo brez pestre razprave med svetniki, ki so glede tega vprašanja vse prej kot poenoteni.

Ljubljanski svetniki so podprli akt o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo garažne hiše pod osrednjo tržnico, ki je podlaga za pripravo javnega razpisa. Medtem ko nekateri menijo, da garažna hiša na tem mestu ni potrebna, da za vse dele projekta ni javnega interesa in da je akt preveč ohlapen, so drugi prepričani, da bo to pridobitev za mesto.

Poleg izgradnje podzemne garaže sta predmet javno-zasebnega partnerstva tudi ureditev Vodnikovega trga nad njo in dograditev Mahrove hiše. Projekt pa se lahko razširi z gradnjo garaže pod Krekovim trgom in ureditvijo trga.

Svetniki so podprli akt o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo garažne hiše pod tržnico.
Svetniki so podprli akt o javno-zasebnem partnerstvu za izgradnjo garažne hiše pod tržnico. FOTO: Mateja Klavs

Večina svetnikov ni podprla predloga za umik obravnave akta z dnevnega reda, ki ga je predlagala Mojca Kucler Dolinar (NSi). Kot je pojasnila, namreč obstaja vrsta pomislekov – od arheoloških, etnoloških, arhitekturnih do pravnih in ekonomskih. Tudi mnenje ministrstva za finance po njenih besedah kaže na vsebinsko in pravno nedodelano obliko predlaganega akta. V mnenju namreč navajajo, da več določb ni natančno opredeljenih in da iz akta izhaja, da zasebni partner ne bo opravljal storitev v javnem interesu, kar nakazuje, da gre tu za javno naročilo.

Po mnenju Mete Vesel Valentinčič (DeSUS) odprta vprašanja ključne odločitve prelagajo na pogodbo med partnerjema. Zato je predlagala, da bi mestni svet k pogodbi med javnim in zasebnim partnerjem, ko bo pripravljena, dal soglasje. Svetniki so o njenem predlogu glasovali, a ga niso podprli.

Tudi sicer se je razprava vrtela okoli javnega interesa. Svetnik Zelenih Slovenije Miha Jazbinšek se je vprašal, kakšna javna služba bo v prizidku Mahrove hiše, zasebni hotel namreč po njegovem mnenju ne more biti v javnem interesu.

Medtem ko nekateri menijo, da je gradnja garaže zaradi bližine drugih parkirnih hiš nepotrebna, je po besedah Slavka Ziherla (LDS) javni interes v tem primeru to, "da dobimo še lepšo in bolj urejeno tržnico, da dobimo tudi urejeno okolico, da Mahrova hiša dobi novo funkcijo in novo podobo".

Metka Tekavčič (SD) je opozorila, da v samem aktu opredelitve javnega interesa ni, da je samo v obrazložitvi. Sicer pa večina ljudi v mestu po njenih besedah projekt podpira.

Tudi po mnenju Mirka Brnič Jagra je pri aktu ogromno odprtih vprašanj, med drugim glede Krekovega trga, o katerem se bo lahko oblast "samovoljno odločila". Pozval je, da se izdela investicijski program, ki bi ga obravnaval mestni svet.

Na očitke, ali so akt pripravili po kopitu Stožic, je Roman Jakič (Lista Zorana Jankovića) odvrnil, da so ga pripravili na podlagi zakona. Kot poudarja, akt opredeljuje vse obveznosti javnega in zasebnega partnerja, postopek izbire in tudi nadzor nad projektom.

Svetniki, ki so aktu nasprotovali, so zagovornike opominjali tudi na protest, ki ga je pred začetkom današnje seje pripravila Civilna iniciativa Tržnice ne damo.

Akt je podlaga za pripravo javnega razpisa, na podlagi katerega bodo po besedah župana Zorana Jankovića zasebnega partnerja izbrali predvidoma jeseni. Takrat bi se lahko, kot napoveduje, začela gradnja, gradbeno dovoljenje pa sicer še ni pravnomočno.
 

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
05. 07. 2011 08.59
... se eno koruptivno dejanje Zokića... kje je sedaj drzava, da bi preprecila to nedopustno dejanje... kje je ministrstvo za kulturo, kje so ostale ustanove, ki skrbijo za kulturno dediscino... seveda se ne bodo oglasili ker so povezani s koruptivnim Zokićem, ki bo spet zadolzil MOL za nekaj milionov eur... Zokić i sinovi s.p. radi sve i jos vise...
bnam 2707
05. 07. 2011 01.02
Se pravi za župana je bolj pomenbna garažna hiša kot pa infrastruktura na Ljubljanskem barju.Zanima me kam je šel denar iz evropskih sredstev za razvoj javne infrastrukture,ki je bil namenjen za Ljubljansko barje? Gre za kanalizacijo na Barju.
Darko32
04. 07. 2011 21.45
Ta njegov predlog je največja neumnost. Po standardih je najslabši zrak v centru Ljubljane in sam še hoče poriniti več pločevine v Center. Tako je sedaj udaril dvakrat mimo. NA Stožicah ima prazne parkirne prostore v Centru Ljubljane ima 75% praznih parkirnih hiš, ker ima predrago parkiranje. SAj ni čudno, da se gradi in ljudem se pa nič ne plačuje. Parkirno hišo pod tržnico je zgrešena investicija 300% na uro. Druge stvari je potrebno urediti, katere so nujno potrebne in to je: Ureditev Ljubljanice, da nebo poplavljala mesta, kot je bilo v zadnjih poplavah.
Eziderped.
04. 07. 2011 20.44
Zoki legenda... Prosim,uredi in popravi ter pospravi tržnico čim prej... Če bo potem samo 50% tako lepo kot je zdaj na Kongresnem trgu bo naravnost fantastično!!! Tisti,ki pa misli,da je Tržnica zdaj uh,ah in sploh cudovita...ta še ni bil po svetu in videl kaj je lepa mestna tržnica!
comment123
04. 07. 2011 20.16
KAPITAL ZMAGUJE !!!!!!!!!
Meri.m
04. 07. 2011 20.02
Jankovič je naredil veliko v Ljubljani. naredil je pa tudi ogromno škode. LJUBLJANO JE UKRADEL LJUBLJANČANOM Da ne govorim o denarju. S kašno pravico ima meni obračunavat ogrevanje in s tem denarjem zopet mučkat z javno-zasebnim partnerstvom.
vengus
04. 07. 2011 19.36
Javno zasebno partnerstvo.Mogoče ima ljubljanski šerif poslovni interes preko svojih sinov.
vengus
04. 07. 2011 19.22
Javno zasebno partnerstvo.Sigurno ima ljubljanski šerif poslovni interes preko svojih sinov.
damirg@email.si
04. 07. 2011 19.22
paulie, zakaj pa lastniki sami ne obnavljajo fasad? so morda kaj bolj priviligirani kot ostali meščani? mi rabimo tudi novo fasado, sam nimamo hiše v centru.
damirg@email.si
04. 07. 2011 19.15
neki so nergiral tudi za parkirišče pod kongresnim trgom, danes je vsem veliko lepši... nergiral so tudi mesarski most, potem je bil vsem všeč. nergiral so praktično vse kar je jankovič naredil... ampak je bilo vsem všeč.
titovka
04. 07. 2011 19.15
me zanima , če bi na tem mestu začeli zidat džamijo, če bi folk protestiral??
prehlad
04. 07. 2011 19.04
ZAKAJ PA NE POD LJUBLJANICO .KAJ A TAM NI VEČ PROSTORA.
paulie
04. 07. 2011 18.54
Garaža je verjetno potrebna, da bo tržnica zaradi tega propadla ali pa izgubila na svojem pomenu bi se težko strinjal. Saj tudi sedaj asfaltirano območje tržnice z drevesi ni noben presežek, nasprotno, kadar na njej ni stojnic( vsako popoldne) izgleda prav bogo. Je pa tudi res, da bi bilo verjetno bolje dokončati že začete projekte (Stožice-okolica, povezava Roška-Njegoševa, Titova cesta, Kolezija, Ilirija...) preden se odpirajo novi. Letos med drugim zaradi pomanjkanja sredstev tudi ni razpisa za obnovo fasad v mestu, kar je bila praksa skoraj 20 let! To so problemi s katerimi bi se bilo treba soočiti najprej, šele nato odpirati nove...