Slovenija

Direktorja Vzajemne sumijo zlorabe

Ljubljana, 13. 09. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
B.M./N.M./STA
Komentarji
0

Kriminalisti so ovadili predsednika uprave Vzajemna Marka Jakliča, ker naj bi zlorabil svoj položaj.

Predsednik uprave zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič je odgovornost za nakup prevalil na celotno upravo.
Predsednik uprave zavarovalnice Vzajemna Marko Jaklič je odgovornost za nakup prevalil na celotno upravo. FOTO: POP TV

Proti predsedniku uprave zavarovalnice Vzajemna Marku Jakliču so policisti na ljubljansko tožilstvo vložili ovadbo zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja, poroča časnik Delo. Jaklič naj bi dejanje zagrešil, ko je Vzajemna po izredno visokih cenah odkupila delnice podjetja CDE Nove tehnologije.

Vzajemna naj bi od treh lastnikov kupovala delnice po ceni od 842.000 do 2,26 milijona tolarjev. Le tri mesece prej je to podjetje prodajalo svoje delnice po 180.000 tolarjev. Na ta posel so opozorili že inšpektorji agencije za zavarovalni nadzor. Na ljubljanskem tožilstvu so pojasnili, da so minuli teden prejeli kazensko ovadbo, posredovali pa so le informacijo, da se ovadba nanaša na sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali pravic.

Inšpekcija je sicer še ugotovila, da računovodski izkazi podjetja CDE niso bili nikoli revidirani in da so bile ob nakupu delnic sklenjene tudi opcijske pogodbe, predvidene obveznosti pa znašajo še dodatnih 8,7 milijona na delnico.

V Vzajemni pravijo, da o ovadbi ne vedo ničesar
V Vzajemni pravijo, da o ovadbi ne vedo ničesar FOTO: POP TV
Nakup 65-odstotnega deleža CDE, za katerega je Vzajemna odštela dobrih 300 milijonov tolarjev, naj bi bil nesmotrn in nepregleden. Predsednik uprave Vzajemne Marko Jaklič je očitke že v času, ko so se pojavili prvi zapisi o tem nakupu, označil kot "politično motivirane".

Poleg tega so v pogodbah o nakupu omejitve, da Vzajemna do leta 2008 delnic ne bo prodala tretjim osebam, kar pomeni, da zavarovalnica teh sredstev ne bi mogla nameniti za pokrivanje morebitne izgube. Po oceni inšpektorjev je Vzajemna s tam nakupom porabila svoj kapital neprimerno glede na namen, ki je določen v zakonu in statutu.

Vzajemna prepričana v donosnost naložbe

Na Vzjemni so prepričani, da je bila naložba zelo pomembna za zavarovalnico
Na Vzjemni so prepričani, da je bila naložba zelo pomembna za zavarovalnico FOTO: POP TV

V Vzajemni so prepričani o pravilnosti nakupa deleža družbe CDE. Kot je povedal Boštjan Aver, ki vodi sektor za finance in računovodstvo, ni bila storjena niti najmanjša nezakonitost in da je šlo za donosno naložbo. Poudaril je, da odločitve o investiciji v CDE ni sprejel Jaklič, ampak je šlo za soglasno odločitev celotne uprave, sprejeto na predlog finančne službe Vzajemne in ob soglasju nadzornega sveta. Upoštevana pa so bila vsa zakonska določila.

Kot je poudaril Aver, je naložba tudi donosna. Čisti dobiček družbe CDE je za lani znašal 64,48 milijona tolarjev, Vzajemne pa ima glede na svoj delež 13,6-odstotni donos na vložena sredstva. Poleg tega je bila naložba strateška, saj omenjena družba z Vzajemno razvija nove produkte (storitev zeleni gumb), zavarovalnici pa nudi tudi informacijsko podporo, je pojasnil Aver.

Potrebna bi bila temeljita preiskava

Za komentar o tem, kakšni poslovni dogodki in okoliščine morajo nastati, da se delnica majhnega podjetja kot je CDE, ki ima 15 redno zaposlenih in nekaj deset honorarnih sodelavcev, v treh mesecih poveča za 12-krat, smo zaprosili analitika borzno-posredniške hiše Medvešek-Pušnik. "Gre za netržno delnico, kjer je cena predmet dogovora med obema strankama," je za 24ur.com povedal Andrej Lamovec. "Ker CDE ni javna družba, ni mogoče preveriti podatkov o bilanci podjetja, stanju pred sklenitvijo posla, izkazov poslovnega izida in o morebitni pridobitvi novih poslov."

Lamovec je še dejal, da bi bilo mogoče o upravičenosti posla sklepati le na podlagi temeljite preiskave. To lahko opravijo le organi pregona s svojimi pooblastili. "Zaenkrat si lahko o tem vsak misli svoje."

V Vzajemni so pojasnili, da o ovadbi, ki naj bi jo podala policija, ne vedo ničesar ter da predsednik uprave v zvezi s tem ni bil nikoli zaslišan, še piše Delo. Sporočili so še, da odločitve o investiciji v podjetju CDE ni sprejel Jaklič sam, ampak je bila to odločitev celotne uprave. Poleg tega so povedali, da je decembra lani revizijska hiša KPMG opravila ponovno cenitev podjetja CDE in da je vrednost podjetja zanašala najmanj 30 odstotkov več, kot je znašala investicija Vzajemne.