Slovenija

Več denarja za dijaško prehrano

Ljubljana, 01. 02. 2008 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Subvencioniranje dijaške prehrane ne odpravlja slabih prehranjevalnih navad mladostnikov, meni minister Zver.

Poslanci so s 63 glasovi za in nobenim proti kot primernega za nadaljnjo obravnavo podprli koalicijski predlog zakona o subvencioniranju dijaške prehrane. Tako poslanci kot predstavniki vlade so nakazali možnost izboljšanja predloga z več dopolnili.

Še med razpravo je Majda Širca (Zares) kritizirala koncept predloga, ki ne deluje v smeri socialnega korektiva, saj bi bili bonov za prehrano deležni vsi dijaki.

Minister za šolstvo Milan Zver je potrdil, da so dijaki najbolj zapostavljen segment populacije glede zagotavljanja zdrave prehrane.
Minister za šolstvo Milan Zver je potrdil, da so dijaki najbolj zapostavljen segment populacije glede zagotavljanja zdrave prehrane. FOTO: POP TV

Državna sekretarka na šolskem ministrstvu Alenka Šverc je spomnila na besede šolskega ministra Milana Zvera, da bo vlada pri zakonu poskrbela tudi za socialni vidik. Državna sekretarka verjame, da bo mogoče z dopolnili, ki jih bo mogla vlagati tudi vlada, še implementirati rešitve, vsebovane v predlogu.

Šolski minister Milan Zver je poudaril, da vlada predlog skupine 28 poslancev koalicijskih strank podpira.

"Dejstvo je, da država subvencionira srednješolsko prehrano z zneskom v višini 4 do 5 milijonov evrov letno, s tem socialnim vložkom pa ne odpravlja bistvenih slabosti v prehranskih navadah mladostnikov," je dejal minister, ki je priznal, da so dijaki glede zagotavljanja zdrave prehrane najbolj zapostavljen segment populacije.

Prvopodpisani pod predlog Jože Tanko iz SDS je spomnil, da je opozicija v prejšnjem mandatu pripravila dva predloga ureditve tega vprašanja, ki pa "kljub dobremu namenu nista imela nikakršne možnosti za uspeh, saj sta tedanji minister Gaber in koalicija, ki je čvrsto stala za njim, oba zakona gladko zavrnila". Čeprav bo treba v predlogu še kaj dodelati ali spremeniti, je zanj nujno vsem dijakom čim prej zagotoviti topel obrok. Pri tem pa bi bilo treba preseči dilemo, ali naj prej vzpostavijo idealne pogoje za izvajanje dijaške prehrane na šolah ali najprej zagotovijo sredstva za subvencioniranje te prehrane, je pojasnil.

Nekatere poslance v državnem zboru skrbi zdrava prehrana dijakov.
Nekatere poslance v državnem zboru skrbi zdrava prehrana dijakov. FOTO: Reuters

Poslanec LDS Ljubo Germič je spomnil, kako so v njegovi stranki že v prejšnjih mandatih med svoje prioritete postavili sistematično izboljšanje področja prehrane otrok in mladih, vključenih v izobraževalne procese. Ustrezne rešitve so vključili v zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja, je dejal in dodal, da koalicijskemu predlogu manjka širša strategija na tem področju.

V NSi želijo čimprej zagotoviti proračunska sredstva za subvencioniranje dijaške prehrane, je svojo podporo predlogu pojasnila Marjetka Uhan. Ob današnjem hitrem tempu življenja so dijaki prepuščeni samim sebi in svoji iznajdljivosti, tudi glede prehrane, ki je po večini sestavljena iz sendvičev in hitre prehrane, je razloge za sprejetje predloga podal poslanec SLS Mihael Prevc. V SLS imajo le nekaj pomislekov glede člena, po katerem so do subvencioniranega obroka upravičeni le tisti dijaki, ki so prisotni vsaj za čas polovice predvidenega pouka, je še dodal.

Poslanka SDS Alenka Jeraj pa je opozorila na pomen zagotavljanja zdrave prehrane v obdobju mladostništva. "Prehranjevalne navade, pridobljene v mladosti, se namreč prenašajo tudi v kasnejše življenje," je opozorila.

Nekateri so do zakona kritični

Poslanka Majda Širca opozarja, da koalicijski poslanci predlagajo tovrsten zakon tik pred volitvami, pri čemer bodo finančne posledice v smislu proračunskih izdatkov (zakon naj bi stopil v veljavo v letu 2010) čutili v naslednji vladi.

Majda Širca opozarja, da bodo finančne posledice čutili v naslednji vladi.
Majda Širca opozarja, da bodo finančne posledice čutili v naslednji vladi. FOTO: POP TV

Poslanec SNS Srečko Prijatelj zakon sicer pozdravlja, a je prepričan, da skuša vladna koalicija s sprejemom za mlade všečnega predloga pridobiti kakšen dodaten glas. Nepovezana poslanka Barbara Žgajner Tavš pa meni, da predlog ni dovolj jasen, kar se tiče realizacije zakona v praksi.

V stranki DeSUS zakon podpirajo, čeprav se Franc Žnidaršič zaveda, "da z enim samim, čeprav toplim obrokom zdrave prehrane tega v celoti ne rešujemo".

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
06. 02. 2008 02.20
dušan58---72 leta--veš kaj smo študentje-mladi počeli v ljubljani--kako si ti dobbu štipendijo--tisoči nismo smeli še za kljuke prejet ---kaj šele sanjat oštipendiji-- ALI SI BIL TA PRAVIH STARŠEV SIN ---ALI IMAŠ ZBRISAN SPOMIN
Prvo Borec
02. 02. 2008 21.07
pahorček ali si TI nor ali se delaš norca iz nas ??? Podpisali zakon v letu 2009/10 ?? Kaj mislite , da boste ostali do takrat ?? V moderni dobi se gremo za tople obroke v šolah !! Nočemo toplih obrokov , ampak štipendije in to ne milostne. Da ne bo potem cenzus za dodelitev štipendije , cenzus socialne pomoči , ki znaša 392 € . Po vašem . 16 let svobode v Sloveniji, mi pa se pogovarjamo o toplih obrokih ali dostojni prehrani v šolah. Totalni kretenizem !! Imel sem štipendijo in lahko rečem zgledno. Bil sem samostojen dijak, neodvisen od staršev . To se je dogajalo leta 75, da ne bo kdo mislu, da se to dogaja danes. Jebeš to domobransko demokracijo in ne me več osvobajat.
ivan.vindis@gmail.com
02. 02. 2008 20.19
Jah veš pahorček, 43 mil EUR ni mali denar ali pač za SDS :)) Ve se komu bodo jemali, tistim ki imajo že sedaj 400 EUR plače :))) Pa na koncu spet ne bodo nič imeli od tega :))) Še predno dobijo v usta, jim že vzamejo nazaj :))) Dobro pa bo to za dijake staršev, ki že sedaj dovolj zaslužijo :)))
pahor?ek
02. 02. 2008 20.13
Naj dodam še to: "Koalicijski predlog zakona o dijaški prehrani je v bistvu nadaljevanje projekta, ki ga je SDS pripravila še v času, ko je bila v opoziciji, vendar ga je takratna eldeesovska vlada zavrnila. Danes je ta projekt pod vodstvom SDS sprejet. DIjaku pa zagotavlja en topel obrok na dan. Veljati pa naj bi začel do začetka šolskega leta 2009/10.
pahor?ek
02. 02. 2008 15.33
Tovariši, enostavno se motite!!! Tukaj je vlada resnično spregledala dijake. Zdaj pa to želijo prikazati kot predvolilni manever. Ta interpretacija ne vzdrži, ker je čas po volitvah vedno čas naslednjih volitev. Drugič pa, ker so to vse volilne obljube, ki se jim določena stranka zaveže!!! Tako trditev Majde Potrata (SD) popolma pade v vodo!!! Res pa je, da je področje dijaške prehrane potrebno nujno in ta vlada je to spremenila!!!
Tonček Balonček
02. 02. 2008 12.21
vsakomur je jasno, da te "ideje" prihajajo na dan pol leta pred volilno kampanjo, kar je otročje, saj v letošnjem proračunu ni predvidenih nikakršnih sredstev v ta namen! Gre za skrajno smešen in do volilcev podcenjijoč propagandni korak, saj je vsem jasno, da ta včada tega ne bo izpeljala in plačevala, tudi operativnih možnosti ni, gre za neke ideje in floskule, za katere ne rabiš nobenega denarja, "r neki", bi laho rekli! Ljudje so seevda navdušeni in pozorni, ampak te poteze so skrajno bose in za sabo nimajo nikakrnih podlag, kot bi poslušali Jelinčiča!! Malo resnosti ne bi škodilo!! Vse govorance pač ne morejo temeljiti na nasvetih PR ekspertov!"
tine.huvin@gmail.com
02. 02. 2008 00.12
Prehrana za dijaka bi morala bit poceni!! To je dejstvo. Kar se pa tiče "socialno ogrožene" pa vemo kako je... na žalost ugotoviš, da to izkorišča marsikdo, kateri ne občuti udarcev po denarnici!
kriss714@amis.net
01. 02. 2008 20.02
Ponesrečena populistična propaganda. Vse skupaj ni nič drugega kot še en korak k "podružbljanju" družine, tako, kot stara komunistična ideja o ljudskih kuhinjah in menzah. Najprej prekomerno obdavčijo plače, da so mizerne, nato pa velikodušno ponudijo malico iz proračuna. To ni nič drugega kot sublimirano sporočilo: " Glej, sine, mati-država te hrani, ko te rodna mati ne" Podlo. Sociala bi pa rada bila foter. Komunajzarski kolektivizem. Kibuc.
xzamiel@hotmail.com
01. 02. 2008 19.41
Pajtlerblanka: Ne nasprotujejo prehrani. Nasprotujejo, da bo za vse cenovno gledano enak. Verjetno želijo, da se gleda glede na dohodek staršev, kar je logično. PS: Doslednost je lepa reč.
aNoNiMiSiMus
01. 02. 2008 19.23
Heh... Razglabljajo in filozofirajo zakaj in kako bi to uredili med tem pa poslanci v menzi v državnem zboru za kosilo plačujejo 2.5 EUR.... Ja, so bogi, sej vemo kako je, nizke plače, inflacija in to...
Buena Vita
01. 02. 2008 19.05
sem mati -sem instriktno zato da za dijake poskrbijo matere..SEVEDA ste vprašali dijake kaj si oni želijo.sama sem prepričana v to -da je dobra poteza--ZAKAJ.deca v kompaniji pojedo obrok --sami pa kot pravite porabijo denar za cigarete-pijačo-to je brez vsakega dvoma res ---tudi marsikateri mož-žena porabita denar za pijačo-cigarete-kdo pa njih obsoja čeprav so njihovi otroci za marsikaj prikrajšani,,,ne bodimo ciniki,,to so otroci in so naši --če za njih obstoja kakšna možnost več---privoščimo,,za otroke vedno -Ja JA ja z vsem srcem---moti me PAHORJEVI sateliti takozvani socialisti nasprotujejo prehrani ---KAJ NAJ REČEM ---MLADOST RADOST --VSEKAKOR NE SPOR
nekdo...
01. 02. 2008 18.16
za dijaka bi še zmeraj mogli poskrbet starši... torej en topel obrok na dan pa doma že lahko doma dobi. boni za "socialno ogrožene" pa itak že obstajajo in jih dobijo in jih na šoli v menzi lahko porabijo... je pa res da bi se ponudba v menzah mogla zamenjat pa tudi nivo čistoče bi se mogu dvignit. večina dijakov itak živi doma tisti ki pa so v študentskih domovih majo pa tudi tam preskrbljeno prehrano... tak da to je brcanje v temo
theta
01. 02. 2008 17.31
Je pa zabavno kaki strastni strankarski vojščaki so ta levi... vse kr je desno je slabo vse kr je levo je zanje dobro. Jaz se ne branim kritizirat moje sicer dokaj priljubljene vlade (Rupel ne bit tolk nežen do hrvatov, avstrijcev in italijanov!)- kot tudi ne pohvalit svetle izjeme med levimi idioti (Pavliha, vsaj ti ostani faca!)
theta
01. 02. 2008 17.27
Sj tudi prejšnja vlada je lepo zapuščino pustila, prvi proračun te vlade je šel v celoti za Ropove zamislice predn smo ga pregnal iz oblasti...
Tonček Balonček
01. 02. 2008 15.51
Vsakršne subvencije, ki sin jih bo zamislila sedanja ekipa, bodo padel na breme naslednje vlade, to je jasno. Kars e dijaške prehrane tiče, bi bilo najbolje, da bi za začetek v šolskih zgradbah zamenjali vsebino živil in napitkovv avtomatih, namesto nekih tortic, sladkarij in kvazisedvičev in gaziranih pijač, bi morali avtomati ponujati jabolka, jogurte, sadne sokove (ne ponaredkov) in podobno! Sicer so pa ukinili prehrano pziroma kuhinje tudi v nekaterih bolnišnicah in zdaj hrano vozijo od drugod! Vse za korist bolnikov, seveda! Če komu hrana ni všeč, verjetno lahko zaprosi tudi za drugo mnenje....
theta
01. 02. 2008 15.14
Za študente je običajno bon edina kolkr tolk zdrava prehrana, ki jo jedo tist dan - tist drobiž za sendvič od staršev pa običajn vsak normaln srednješolc porabi za cigarete in kofe. Pozdravljam uvedbo. Najbolj zabavno je da tako imenovani 'socialisti' so pa najbolj proti temu. Jim že ustreza, da bi lahk šinfal vlado, da nič dobrega ne naredi za ljudi...
gkdogkd
01. 02. 2008 14.56
kake so pa malice? bone ki jh dobiš greš v menzo pa dobiš za njih sendvič s salamo pa majonezo. pa naj bi bla to zdrava prehrana? i don't think so