Slovenija

Decembra popis nepremičnin

Ljubljana, 20. 11. 2006 14.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Od 1. decembra letos do konca aprila prihodnje leto bo na terenu potekal popis nepremičnin.

Za neposredovanje podatkov ali napačne podatke o evidentiranju so zagrožene visoke kazni
Za neposredovanje podatkov ali napačne podatke o evidentiranju so zagrožene visoke kazni FOTO: POP TV

Priprave na popis nepremičnin na terenu, ki bo trajal od decembra do konca aprila prihodnje leto, do sedaj tečejo po načrtih, je dejal generalni direktor Geodetske uprave RS Aleš Seliškar. Na projekt so se dobro pripravili, pravi, sedaj potrebujejo le še odziv lastnikov. Informacije so zbrali tudi v posebni brošuri, ki so jo danes poslali v vsa slovenska gospodinjstva.

Popisovalci bodo udeležence popisa obiskovali med tednom od 8.30 do 14.30 in med vikendom od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure. Če ob obisku lastnika ne bo doma, mu bo popisovalec pustil obvestilo in telefonsko številko. Če lastnika tudi ob drugem, dogovorjenem času ne bo doma, bo začel teči 15-dnevni rok, v katerem bo moral lastnik nepremičnino popisati sam. Podatke lahko posreduje tudi uporabnik ali kdo drug, vendar mora imeti podatke o lastniku.

V času popisa bodo popisali skupno več kot 1,6 milijona stavb in delov stavb, namen pa je zbrati manjkajoče in preveriti obstoječe podatke. Urejene evidence bodo koristile posameznikom, zasebnemu in javnemu sektorju ter državi, je poudaril Seliškar. "Kakovostni podatki omogočajo zavarovanje lastnine, ureditev medsebojnih razmerij, preglednejši trg nepremičnin, pravično obdavčitev, optimalno načrtovanje gradnje stanovanj, realno oceno premoženja v nepremičninah in boljše gospodarjenje z nepremičninami," je strnil.

Glede na zakon o evidentiranju nepremičnin so zagrožene kazni za neposredovanje podatkov ali napačne podatke za pravne osebe od 100.000 do 600.000 tolarjev, za fizične osebe pa od 10.000 do 300.000 tolarjev. Vendar bodo, kot je dejal Seliškar, skušali pred morebitnim kaznovanjem zadevo rešiti.

Do popisa morajo biti vsa stanovanja in poslovni prostori v večstanovanjskih stavbah in stavbah, ki imajo več poslovnih prostorov, ob vhodnih vratih označena z ustrezno nalepko. V večstanovanjskih stavbah, kjer imajo upravnika, mora za označitev poskrbeti upravnik, drugje se morajo lastniki dogovoriti za enotno in ustrezno označitev. Vodja oddelka za kataster stavb na geodetski upravi Ema Pogorelčnik je povedala, da je geodetska uprava doslej izdala 144.000 nalepk in zagotovila, da bodo, kljub gneči v zadnjem času, zahtevane nalepke do popisa na voljo.


Od 1. decembra bo na voljo tudi brezplačna telefonska številka 080 21 66, vprašanja pa je že sedaj mogoče poslati tudi po elektronski pošti, katere naslov bo z decembrom vprasanja@popis-nepremicnin.si.

Med podatki, ki jih morajo lastniki stavb vnaprej pripraviti, so najpomembnejši podatki o neto tlorisni (površina vseh prostorov v stavbi oz. delu stavbe) in uporabni površini (površina uporabnih delov). V brošuri so podatki o popisu in tudi primeri izmere površine prostorov. Lastniki naj bi vnaprej pripravili tudi podatke o letu izgradnje stavbe, letu obnove strehe, fasade, oken in inštalacij, materialu nosilne konstrukcije, vrsti ogrevanja in o prisotnosti priključkov (kanalizacijskih, plinovodnih).

Lastniki se lahko odločijo tudi, da bodo nepremičnino sami popisali. Obrazec s prednatisnjenimi podatki bodo lahko dobili pri popisovalcu ali na pristojni geodetski upravi. Pomagajo si lahko tudi s podatke, ki so o določeni nepremičnini že zbrani v javnih evidencah, in sicer v t.i. vpogledovalniku na spletni strani popisa. Za lastnike, ki imajo poleg npr. hiše, kjer stalno prebivajo, še kakšno drugo nepremičnino (npr. vikend) bodo prednatisnjen obrazec tudi za druge nepremičnine dobili na stalni naslov.

Dnevno bo na terenu okoli 500 popisovalcev. V popisu bo sodelovalo 140 popisovalcev z geodetske uprave, zunanjih, ki so jih izbrali med 3200 prijavljenimi na razpis, pa bo 900.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.