Slovenija

Cerarjeva in Pogačnik dobila podporo

Ljubljana, 15. 04. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Parlamentarni odbor je podprl Zdenko Cerar kot ustrezno kandidatko za pravosodno ministrico, Milan Pogačnik pa je dobil podporo za kmetijskega ministra.

V uvodni predstavitvi se Cerarjeva ni mogla izogniti očitkom ministra Rupla
V uvodni predstavitvi se Cerarjeva ni mogla izogniti očitkom ministra Rupla FOTO: POP TV
Cerarjeva je v svoji predstavitvi povedala, da ima z delom v pravosodju že dolgoletne izkušnje, s katerimi želi v kratkem času, ki bo na razpolago, če bo imenovana za ministrico, nadaljevati delo dosedanjega ministrstva za pravosodje. Slednjega želi prikazati tudi v boljši luči, saj javnost mnogokrat delo pravosodja ocenjuje negativno.

Odbor za notranjo politiko je predstavitev Zdenke Cerar kot kandidatke za pravosodno ministrico z 12 glasovi za - tako so glasovali člani odbora iz vrst LDS, ZLSD in DeSUS - podprl kot ustrezno. Proti sedanji generalni državni tožilki je glasovalo pet članov odbora iz vrst opozicije, in sicer Pavel Rupar in Rudolf Petan (SDS), Majda Zupan (NSi), Franc Kangler (SLS) in Bogdan Barovič (SNS).

Cerarjeva je v svoji nekaj več kot polurni predstavitvi nakazala probleme v pravosodju in predstavila nekatere rešitve. V skoraj triurnem zaslišanju pa so opozicijski poslanci Cerarjevi postavljali zlasti vprašanja v zvezi z nekaterimi odmevnimi aferami, povezanimi z delom tožilstva. Tako je Cerarjeva je morala odgovarjati zlasti na očitke v zvezi z aferami (banka SIB, Orion, zadeve Glavar, Ranc, Železnik, Petek, itd.), manj pa so ji člani komisije zastavljali vprašanja, kako bi se kot ministrica za pravosodje lotila nekaterih konkretnih primerov.

Vseh pet novih ministrov naj bi državni zbor imenoval že na začetku izrednega zasedanja, ki se bo začelo v ponedeljek, 19. aprila.

Cerarjeva je ponovila stališče v zvezi s pismom zunanjega ministra Dimitrija Rupla, češ da ne izpolnjuje pogojev za ministrsko mesto, saj naj bi pogosto ravnala v nasprotju s sicer deklarirano neodvisnostjo pravosodja. Ocenila ga je kot osebni in politični izpad ter dejala, da pri primeru diplomatske akademije ni "nič vplivala".

Poslanci LDS so sicer Cerarjevo ocenili kot strokovnjakinjo, ki se še ni ukvarjala s politiko, s čimer se je strinjala tudi sama. "Vedno sem bila stroga profesionalka in nikoli nisem opazila, da bi presojala o političnih zadevah," je dejala.

Milan Pogačnik pred odborom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Milan Pogačnik
Milan Pogačnik FOTO: POP TV

Člani parlamentarnega odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so podprli kandidaturo Milana Pogačnika za ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Odbor je Pogačnikovo predstavitev pogledov in stališč z delovnega področja kmetijskega ministrstva ocenil kot ustrezno, in sicer z devetimi glasovi za in tremi proti. Pogačnikove kandidature niso podprli trije opozicijski poslanci - Franc Sušnik (SDS), Franci Rokavec (SLS) in Sonja Areh Lavrič (SNS).

Pogačnik je v svoji predstavitvi med drugim dejal, da je področje kmetijstva zelo zahtevno področje, kar potrjuje tudi dejstvo, da kmetijstvo zavzema okrog 40 odstotkov celotnega pravnega reda v Evropski uniji. Pri tem je pojasnil, da članice EU prenesejo svoje ključne pristojnosti na področju kmetijstva na skupne organe unije. "Ta dejstva bodo pomembno spremenila način, pomen in vlogo kmetijske politike v Sloveniji po 1. maju 2004," je povedal Pogačnik in dodal, da se bo slovenska kmetijska politika morala boriti, da bo prehod v nove razmere po vstopu čim manj trd. Poleg tega je mnenja, da bosta zlasti mlečno in mesno predelovalna industrija po vstopu v EU doživeli kar nekaj negativnih učinkov, ki jih bo treba z ustreznimi ukrepi čim bolj omiliti.

Poleg tega je dejal, da bo treba na novo opredeliti vlogo kmetijstva in opravičiti visoke podpore kmetijstvu. Te morajo po njegovih besedah prinašati pozitivne učinke vsem državljanom, predvsem v smislu zagotavljanja zdrave in varne hrane, ohranjanja okolja, razvoja podeželja in kulturne krajine.

SORODNI ČLANKI