Slovenija

BS ga ne zanima več

Bruselj, 01. 06. 2007 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nekdanji guverner Banke Slovenije se namerava posvetiti svetovanju o evru državam, ki so za to zainteresirane.

Mitjo Gasparija ne zanimajo več posli povezanimi z Banko Slovenije
Mitjo Gasparija ne zanimajo več posli povezanimi z Banko Slovenije FOTO: Dare Čekeliš

Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari je razkril, da ima za prihodnost načrte, ki niso povezani z BS. Namerava se posvetiti svetovanju o evru - tudi "državam, ki so za to zainteresirane", vendar zaenkrat iz Slovenije ne odhaja. Predlog predsednika Janeza Drnovška, da za guvernerja BS predlaga ekonomista Marka Kranjca, Gaspari ocenjuje "pozitivno". "Kranjec je dober strokovnjak na področju fiskalne politike in deloma denarne politike," je povedal.

BS je sicer brez guvernerja od aprila, DZ pa so doslej zavrnil dva predloga predsednika države, ki je na to mesto predlagal najprej Gasparija ter prej viceguvernerja, sedaj namestnika guvernerja Andreja Ranta. Drnovšek je doslej kandidaturo ponudil ekonomistu Jožetu Mencingerju, ki jo je sprejel, a ga Drnovšek po posvetovanju s premijerom Janezom Janšo na to mesto ni predlagal, ter ekonomistom Velimirju Boletu, Mojmirju Mraku in Dušanu Mramorju, ki so jo zavrnili.

Interes za svetovanje o evru "se že pojavlja", pravi Gaspari. Države, ki se najbolj zanimajo za izkušnje Slovenije, so po njegovih besedah predvsem Slovaška, Ciper in Estonija.

Gaspari je o Kranjcu tudi povedal, da ima "znanja in izkušnje, ki mu bodo omogočile, da dobro opravlja funkcijo guvernerja, če bo za to izbran". Drnovšek je Kranjca za novega guvernerja predlagal v sredo. Stranke so potezo, da se o kandidatu z njimi posvetuje pred uradno objavo imena, pozdravile.

ECB se v primeru Slovenije obnaša korektno


Nekdanji guverner je tudi pojasnil, da se je Evropska centralna banka (ECB) v zadnjih mesecih, ko je Slovenija ostala brez guvernerja centralne banke, obnašala zelo konstruktivno. S tem, ko se je ECB odločila, da bo v Svetu ECB Slovenijo zastopal namestnik guvernerja Andrej Rant, je državi napravila "uslugo", je prepričan Gaspari. "Po statutu ECB namreč ni bila dolžna postopati tako, kot je. Pokazala je zrel odnos do problema, ki je nastal," je dodal in ocenil, da je banka s svojimi ukrepi želela čim prej rešiti nastalo situacijo.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
01. 06. 2007 14.37
Pri nas se vsevrstnih ekspertov očitno že kar tare, saj vsi samo še predavajo, svetujejo in delajo lea za druge in za sebe, vključno z ministri, guvernerji, profesorji, agenti SOVE in še kom, očitno smo neskončen izvir kadrov. Ali je še kak bivši politik, ki ni profesor, svetovalec ali kaj podobnega. No, kakšen diplomat se žše najde, pa še tisti je honorarni tajni sodelavec.
bojan1@mail386.com
01. 06. 2007 14.28
Kaj nas briga kaj bo počel..., ko je bil čas za poročanje kaj počne, je bil pa tiho in skrival ... ha
Šokc
01. 06. 2007 13.39
izdajal je slovenijo...izdal je tiste, ki so ga izšolali in zaposlili pri nas. verjamem, da je gaspari sposoben marsičesa, vendar delal je napake in zato ga so ga odstavili.
malasutra@gmail.com
01. 06. 2007 12.58
v glavnem, da šolamo vrhunske strokovnjake zato, da jim na koncu ne damo posla pri nas. horuk, v nove čase. s čim, janša? s krampi? lopatami?
Matej Rojc
01. 06. 2007 12.49
To je žalostna plat slovenske zgodbe. Vse dobre in kvalitetne ljudi se zavrže in potem namesto, da bi še nadalje "svetovali" nam, svetujejo drugim, tako da na koncu nobeneden nima nič od tega. "Bravo JJ in Bajuk" ...