Slovenija

Bojko Bučar: ZDA ne poznajo prazne grožnje

Ljubljana, 14. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

O razpletu vojne v Iraku in najnovejših ameriško-britanskih grožnjah Siriji, smo se pogovarjali z Bojkom Bučarjem, profesorjem mednarodih odnosov na FDV.

V zadnjih dneh je vse več namigovanj, da bo iraška soseda Sirija naslednja tarča zavezniške vojske. Zdaj konkretno govorijo o sankcijah. Zakaj ZDA grozijo ravno Siriji?

Mislim, da gre za dve zadevi. Kot smo opazili, je zadeva zelo podobna kot v Afganistanu, iraške elite ni nikjer, nekam je izginila. Seveda je popolnoma možno, da je glede na meje s Sirijo neopaženo prešla na sirijsko stran, na kar jasno signalizirajo ZDA. Drugo, kar se mi zdi bolj pomembno, pa je to, da je Sirija poslednja država, ki lahko ogroža Izrael, ki ima ozemeljski spor z Izraelom in je prisotna tudi v Libanonu. Je zadnja država v regiji, ki bi lahko intervenirala proti Izraelu.

Kaj pa ostale države v regiji? So v nevarnosti? Recimo, Savdska Arabija in Iran?

Ta trenutek ne, ampak tako je seveda ta trenutek. Zdi pa se, da je prva tarča Sirija. Če bi šlo tudi tam po podobnem scenariju kot v Iraku, česar seveda ta trenutek še nihče ne pričakuje, potem bi se lahko spraševali, s koliko državami naenkrat se lahko ZDA soočijo. Rumsfeld je že povedal, da z dvema ni problem, ali pa lahko tudi z večimi, tega ne vemo.

ZDA očitno razumejo posredovanje v Iraku kot novo orodje, kot model za reševanje kriz v svetu. Je to konkretna vojaška grožnja državam, ki ne bodo sodelovale oz. kaj to pomeni za mednarodno skupnost?

Mislim, da gre v tem trenutku samo za grožnjo državam, da morajo sodelovati z ZDA, ki bodo s tem postale nesporna velesila in bodo lahko počele po diplomatski, mirni poti tisto, kar morajo sicer početi s silo. Če države tega ne bodo upoštevale, potem ostaneta dve vprašanji: ali bodo ZDA res nastopile proti tem državam, ali pa je to le prazna grožnja. Bojim se, da je pri Američanih zelo malo tistega, čemur bi lahko rekli prazna grožnja.

SORODNI ČLANKI