Slovenija

Boj proti raku bo prednostna tema

Ljubljana, 04. 11. 2006 15.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ena od prednostnih tem med predsedovanjem Slovenije EU bo boj proti raku, je poudarja minister Bručan.

Minister za zdravje Andrej Bručan
Minister za zdravje Andrej Bručan FOTO: POP TV

V Ljubljani poteka kongres Evropske koalicije onkoloških bolnikov, na katerem je imel uvodni govor slovenski minister za zdravje Andrej Bručan. Poudaril je, da bo ena od prednostnih tem med predsedovanjem Slovenije EU boj proti raku.

Kongresa, ki poteka pod sloganom Združeni proti raku, se udeležuje preko 160 onkologov, članov nevladnih organizacij in politikov iz več kot 20 držav, ena od glavnih tem kongresa pa je analiza vzrokov nižje stopnje preživetja rakavih bolnikov na območju srednje in jugovzhodne Evrope.

Boj proti raku je eno od najresnejših vprašanj javnega zdravstva, je dejal Bručan na kongresu, na katerem želijo organizatorji tudi opozoriti na to, da morajo imeti bolniki na celotnem območju EU enake možnosti za zgodnje odkrivanje raka, zdravljenje in preživetje.

Statistike kažejo, da raka dobi vsak tretji prebivalec Unije, vsak četrti pa umre za posledicami te bolezni, je dejal minister in dodal, da so ukrepi v boju proti raku pogosto nepovezani in premalo celoviti. Bručan upa, da bo Sloveniji med predsedovanjem uniji uspelo doseči visoko stopnjo podpore za izboljšanje ukrepov na omenjenem področju, ki bi morali biti usklajeni. Zavzel se je še za spoštovanje načel solidarnosti, enakopravnosti in enake dostopnosti pri zdravljenju raka.

Za rakom zboli vsak tretji prebivalec Unije
Za rakom zboli vsak tretji prebivalec Unije FOTO: Reuters


Pobudnik organiziranja kongresa v Sloveniji, poslanec v Evropskem parlamentu Alojz Peterle, je dejal, da bodo vztrajali pri tem, da bi se v okviru EU ustanovila medinstitucionalna delovna skupina za boj proti raku. Dodal je, da politična železna zavesa med vzhodno in zahodno Evropo padla, ni pa padla na področju boja proti raku. Obstaja namreč velik razkorak med možnostmi za preživetje državljanov vzhodnega in osrednjega dela celine ter zahodne Evrope, kjer so uspešnejši v boju proti raku.

Podrobnejše podatke o omenjenih razlikah je predstavil strokovnjak na področju boja proti raku Michael Coleman iz Londona, ki je med ukrepi za izboljšanje stanja poudaril večja vlaganja v preventivne dejavnosti, boljše in bolj koordinirano spremljanje bolezni, vlaganje v raziskave in uzakonitev registrov raka na celotnem območju EU.

Na kongresu udeleženci razpravljajo še o ukrepih za izboljšanje preživetje bolnikov, o raziskavah in dobrih praksah pri zdravljenju raka, o novih metodah zdravljenja bolezni in o vzpostavljanju politične volje za učinkovit boj proti raku na ravni EU.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cossacks
05. 11. 2006 00.47
Lahko še tako meljejo prazno salmo in trošijo NAŠ denar vendar brez poznavanaj BIOFIZIKE 7, 13 in 33 DIMENZIONALNEGA PROSTORA ne bodo naredili nič, saj tudi ne morejo. Kaj pa je to??? Ja to je pa osnova za naše boljše življenje, odpraviti je treba vzrok bolezni ne pa zdraviti posledice, kar ne rešuje problematiko. Sicer pa kdor hoče lahko sam poskrbi zase... No samo primer raka na dojkah povzročajo napačno oblikovani modrci, pa se smejte temu, a žal je to resnica, kaj boste storili??? to prepuščam vam, lp Marko